Bakan Ergün böyle denetim yapacaksa..

Bakan Ergün böyle denetim yapacaksa..

Bakan Ergün, ve gazeteciler Sincan Yolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda haberli denetim gerçekleştirdi.

Bakan Ergün böyle denetim yapacaksa..
16px
24px
05.07.2010 15:21
ABONE OLgoogle

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, mevsim ve takvim etkisiyle zaman zaman enflasyonda iki haneli rakamlar görüldüğünde bazı çevrelerin, bir panik havası oluşturmaya çalışmasının anlamı olmadığını belirterek, ''Ekonomi çevrelerini, ekonomik rakamlarla ilgili yorumları yaparken panik havası oluşturmaya yönelenlere karşı dikkatli olmaya davet ediyorum'' dedi. 

     Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 50 adet akaryakıt muayene aracının hizmete alınmasıyla ilgili Sincan'daki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.
     Konuşmasında bugün açıklanan enflasyon rakamlarına değine Ergün, rakamların Türkiye'nin tek haneli enflasyon rakamı hedefini devam ettirdiğini gösterdiğini söyledi. Gelişmelerin de bu hedef doğrultusunda olduğunu belirten Ergün, zaman zaman mevsimsel ve takvim etkileriyle enflasyonda çift haneli rakamların görünmesiyle bazı çevrelerin bir panik havası oluşturmalarının anlamı olmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi. Ergün, ''Ekonomi çevrelerini, ekonomik rakamlarla ilgili yorumları yaparken panik havası oluşturmaya yönelenlere karşı dikkatli olmaya davet ediyorum'' dedi. 

     Türkiye'nin ekonomideki gidişatının kesinlikle her açıdan istikrar ve güven esasına dayalı bir gidişat olduğuna işaret eden Ergün, Türkiye'nin belirlemiş olduğu makro hedefleri doğrultusunda ekonomisini yönettiğini söyledi. Ergün, sözlerini söyle sürdürdü: 

     ''Dolayısıyla bugün açıklanan enflasyon rakamları da Türkiye'nin belirlediği hedefler istikametinde ilerlediğinin bir kanıtıdır. O nedenle konjoktürel gelişmeler karşısında hemen ülkeyi paniğe sevketmeye çalışan bir takım aktörlere karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Evet küresel etkilere açık bir ekonomimiz vardır. Ama kendi ayakları üstünde duran sağlam kurallara bağlanmış bir ekonomi, küresel etkilenmeler olduğu zaman görüyorsunuz ki bu etkilenmeleri hızla üzerinden atabilmektedir. Buna siyasi istikrar ve güven ortamını da kattığımızda çok daha hızlı bir şekilde bu etkilerden uzaklaşmak ve çok daha sağlam bir ekonomik zemin oluşturmak mümkün olacaktır. 
     
     ''PANİĞE KAPILMAYA GEREK YOKTUR''
     
     O nedenle zaman zaman ekonomideki rakamlarda bir aylık, bir haftalık olumsuz gelişmelere bakarak paniğe kapılmaya, tedirginlik meydana getirmeye gerek yoktur. Bugünkü rakamlar da bunu bir kez daha teyit etmektedir.'' 

     Bakanlığı'nın temel görevleri arasında ölçü ve ayar hizmetlerinin de bulunduğunu belirten Ergün, ölçü ve ayarın insanların özellikle ekonomik hayatta ortak bir zeminde buluşmalarını sağladığını söyledi.
     En sık kullanılan ölçü aletlerinin başında, akaryakıt ve LPG sayaçlarının geldiğine işaret eden Ergün, toplum olarak, duyduklarında morallerini en çok bozan haberlerin başında akaryakıta yapılan zam haberlerinin geldiğini söyledi. 

     Çünkü akaryakıt fiyatlarının artmasının, diğer ürünlerin fiyatları üzerinde de baskı oluşmasına neden olduğunu belirten Ergün, hükümet olarak, bu durumu her zaman göz önünde bulundurduklarını, ithalatın en önemli kalemlerinden biri olan akaryakıt ve LPG sayaçlarının denetimine özel önem verdiklerini kaydetti. 


     Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) lisans almış olan 49 akaryakıt ve 64 LPG dağıtım şirketinin faaliyet gösterdiğini, bu dağıtım şirketlerine ait yaklaşık 12 bin 700 akaryakıt istasyonu, 8 bin 100 adet de LPG istasyonu bulunduğunu anlatan Ergün, her istasyonda akaryakıt sayaçları için 15, LPG sayaçları için 4 pompa olduğu kabul edilmesi halinde Türkiye genelinde 190 bine yakın akaryakıt ve 32 bine yakın da LPG pompası bulunduğunu bildirdi. 
     
     SAYAÇLARIN YÜZDE 1'İNİN HATALI OLMASININ MALİYETİ 750 MİLYON LİRA
     
     Akaryakıt ölçü aletlerinin, diğer ölçü aletlerinden farklı olarak günün her saatinde kesintisiz olarak hizmet verdiğini belirten Ergün, akaryakıt ve LPG ölçen sayaçların yüzde 1'nin hatalı ölçüm yapması halinde bunun parasal karşılığının 750 milyon liraya yaklaşacağını bildirdi. 

     Sadece bu varsayımın bile, ölçü aletlerinin doğru çalışmasının, tüketicinin korunması, haksız kazancın önlenmesi ve piyasada güvenin sağlanması açısından ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Ergün, bu sayaçların doğru çalışıp çalışmadığının denetlemek amacıyla daha önce 41 adet akaryakıt muayene aracı satın aldıklarını hatırlattı. Bu araçları, gerekli kontrol ekipmanlarıyla donatarak, il müdürlüklerine dağıttıklarını belirten Ergün, İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlere ilave olarak, 2008 yılından itibaren Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yeni denetimler başlattıklarını bildirdi. 
     
     116 İŞLETMEYE CEZA VERİLDİ
     
     2009 yılında yapılan denetimlerde 7 bin 433 istasyonda marker ve lisans denetimi yapıldığını, 7 istasyon'un lisansı olmadığı için, 38 istasyonun ise marker oranı geçersiz olduğu için mühürlendiğini belirten Ergün, ayrıca, akaryakıt ve LPG istasyonlarında bulunan 53 bin 427 sayacın denetlendiğini ve 116 işletmeye ceza uygulandığını bildirdi. 

     Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının desteğiyle yaptıkları bu denetimleri, özellikle nüfusun yoğun olduğu iller ile trafiğin yoğun olduğu yol güzergahlarında gerçekleştirdiklerini belirten Ergün, 2010 yılının ilk 5 ayında, Kocaeli, Gaziantep, Sakarya, Diyarbakır ve Muğla illerinde bulunan bin 18 akaryakıt istasyonu ve 641 LPG otogaz istasyonunun tamamını denetlediklerini kaydetti.
     Bu yıl yapılan denetimlerde ise 2 bin 310 Ulusal marker ölçümü yapıldığını ulusal marker ölçümü geçersiz çıkan 9 istasyon ve 2 tankerin mühürlendiğini kaydeden Bakan Ergün, cezai işlemlerin yapılması amacıyla tutulan tutanakların da EPDK'ya iletildiğini bildirdi. Ergün, şunları kaydetti: 

     ''Akaryakıt ve LPG istasyonlarında bulunan 16 bin 537 adet sayacın tamamı damgaların durumu açısından kontrol edilmiştir. 813 adet sayacın damga süresinin dolduğunun veya damgalarına müdahale edildiğinin tespit edilmesi üzerine, ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmıştır. 16 bin 537 adet sayaçtan rastgele seçilen 3 bin 993 adet sayacın da miktar kontrolü yapılmış, 69 sayacın ayarının bozuk olması nedeniyle ilgilileri hakkında cezai işlemler uygulanmıştır. 

    Şunu ifade etmek isterim ki, bu denetimlerin amacı, sadece uygunsuz satış yapanların cezalandırılması değil, piyasanın iyi işlemesidir. Faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yaptırım ve cezalar, piyasanın iyi işlemesi amacına ulaşmak adına kullandığımız araçlardır. Kimsenin vatandaşlarımızın güvenliğini tehdit etmesine, vatandaşımızın parasını bilerek veya bilmeyerek gasp etmesine izin vermeyiz. Bu nedenle, denetimleri daha fazla yaygınlaştırmak, daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla 50 adet akaryakıt muayene aracı daha satın aldık. Bu araçları da akaryakıt ölçek seti ve LPG master metresi ile teçhiz ederek il müdürlüklerimize dağıtacağız.''
     Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Bayram Tekin'de konuşmasında müdürlüğünün faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 

     Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'de konuşmasında Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, bunun ise mesleksizlikten kaynaklandığını söyledi.18-35 yaş arasında mesleksiz vatandaşları meslek sahibi yapmaya yönelik kurslarının devam ettiğini belirten Özdebir, ayrıca üretimde verimlilik artışının sağlanmasının önemine değindi. 

     Akaryakıt konusundaki kaçak satışların parasının tüm milletin cebinden çıktığını belirten Özdebir, OSB'lerde yerel yönetimler tarafından sanayi lekelerinin oluşturulduğunu belirterek bu durumu eleştirdi.
     Konuşmaların tamamlanmasının ardından Bakan Ergün ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Tekin'e Ford-Otosan yetkilisi tarafından plaket verildi. 

     Daha sonra Bakan Ergün, 50 akaryakıt muayene aracının kurdele keserek hizmete soktu. Burada soruları yanıtlayan Ergün, mevzuata aykırı hareket edenlerin tespit edilmesi halinde mühürleme ve para cezası kesme işlemlerinin yapıldığını bildirdi. 
     
     ÖNCE HABER VERDİ SONRA DENETİM YAPTI

     
     Daha sonra Bakan Ergün, beraberindekiler ve gazeteciler Sincan Yolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda haberli denetim gerçekleştirdi. 

     Ergün'ün denetim yaptığı pompada, binde 9 oranında fazla akaryakıt verildiği belirlendi. Söz konusu pompanın ayarlanmaması halinde işletmenin zarar edeceğini belirten Ergün, aynı pompada eğer eksik benzin verildiği tespit edilmiş olsa ceza kesmeleri gerektiğini söyledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde