Bakan Bağış ile Şentürk arasında güldüren diyalog

Bakan Bağış ile Şentürk arasında güldüren diyalog

Egemen Bağış'ın siyasetle ilgili mesajlar da verdiği toplantıda ikilinin diyalogları güldürdü.

Bakan Bağış ile Şentürk arasında güldüren diyalog
16px
24px
10.01.2011 14:02
ABONE OLgoogle

Bağış, '(Papandreu'nun sözleri ) Türkiye'nin AB sürecinden kopması Güney Kıbrıslıların kabusu olur. Onun için Türkiye'nin AB sürecinde daha da hızlanması hem Yunanistan'ın hem de Kıbrıs Rum kesiminin çıkarınadır. Bunu ilgili taraflar da çok iyi bilmektedir. Sayın Başbakanımız orada ev sahipliğinin nekazeti çerçevesinde söylenebilecek herşeyi çok açık net cesaretle ortaya koymuş ve söylemiştir'

* Şentürk,'( Milletvekili adaylığı ) Böyle bir göreve layık görülürsem tabii ki çok sıcak bakarım.Sayın Başbakanımızın takdiridir. Böyle bir takdir olursa ben elimden geleni ardıma koymam hizmet anlamında

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ortaköy'de bulunan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Ofisinde sanatçı Metin Şentürk ile biraraya geldi. Şentürk'e kültür ve sanat alanında fahri Avrupa Birliği elçisi rozeti takan Bağış, göreve gelişinin ikinci yıldönümü nedeniyle kısa bir değerlendirme yaptı. Bağış, Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Kıbrıs sorunuyla iligili sözlerini de sert çıktı.

' ŞU AN İTİBARİYLE 12 FASLI KAPAYACAK DURUMDAYIZ '

Devlet Bakanı ve Bamüzakereci Egemen Bağış, konuşmasının başında Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda müstakil bir Başmüzakerecilik kurumuna kavuşmasının ikinci yıldönümü olduğunu hatırlattı. Bağış, ' Şu ana kadar açtığımız 13 faslı bir kenara koyarsak, önümüzdeki 20 faslın 17'si üzerinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ya da komisyonun koyduğu siyasi engellerle karşı karşıyayız. Geriye kalan üç fasıl gerçekten AB'nin en zorlu fasıllarıdır. Siyasi engeller olmasaydı çok kısa bir vadede 12 faslı daha açabilirdik. Orta vadede de birkaç aylık bir çalışmayla da 4 faslı daha açabilirdik. Onaltı fasıl aslında siyasi engeller olmasa kısa sürede açılabilecek durumda. Bunun üzerine halihazırda açtığı 13 faslı da koyarsanız Türkiye'nin hakettiği 29 faslın açılmış olmasıdır. Bu fasılların açılmasına yönelik çalışmalar hemen hemen tamamlanmıştır. Ama siyasi engeller nedeniyle bu fasılların açılamadığına tanık oluyoruz ' dedi. Bağış,' Biz şu an itibariyle 12 faslı kapayabilecek durumdayız. Bugün müzakerelerin önündeki engeller kalksa, Türkiye çok ciddi bir mesafe alacaktır ve kapanmış fasıl sayısını da 13'e çıkarabiliriz ' diye konuştu.

METİN ŞENTÜRK'E FAHRİ AB ELÇİSİ ROZETİ

Bakan Bağış daha sonra görevde bulunduğu iki yıl içinde Avrupa Birliği müzakereleri konusunda atılan adımlardan bahsetti. En önemli çalışmalarının Türkiye'nin AB ile entegrasyonunu ifade eden yeni AB logosu olduğunu söyleyen Bağış, ' Şu anda bu süreçte biz AB sürecinden etkileniyoruz. Daha çağdaş, daha demokratik bir ülke oluyoruz ama 'AB de bizden etkileniyor' mesajını açık ve net ortaya koyan bir logoya kavuştuk ' şeklinde konuştu.

Bağış, yapılan çalışmaları görmek ismeyenler olabileceğini de kaydetti. Şentürk'ün bunun üzerine yaptığı ' Vallahi bunları ben bile görüyorum Sayın Bakanım ' sözleri güldürdü.

Bu çalışmaların yeterli olmadığını kaydeden Bağış, Türkiye'yi engellemek isteyenlerin başarılı olamayacağını kaydetti. Bağış, ' Bunun için biz içeriden gelen her türlü eleştiriye, karamsarlığa hatta karalamalara rağmen dışarıdan gelen siyasi engellemelere, çifte standartlara rağmen aynı şevkle çalışmalarımıza devam edeceğiz ' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Bağış, Metin Şentürk'e AB fahri kültür ve sanat elçisi rozeti takarak, Türkiye'nin AB sürecinde Metin Şentürk'ün tecrübelerinden yararlanacaklarını da kaydetti. Şentürk ise, engelller için engellerin kaldırılması için çok şey yaptığını dile getirdi. Şentürk, ' Dünya Engelliler Birliğini Türkiye'de kurma aşamasında çok önemli adımlar attık. Kırk dört ülkeyi 4 - 6 Mart tarihinde Türkiye'de biraraya getiriyoruz. Dünyadaki 600 milyon engelliyi güçle buluşturuyoruz. ' dedi. Bakan Bağış'ın yaptığı

' Konuşmayı teklemeden yaptın. Prompterdan mı okuyorsun ? ' espirisine Şentürk'ün yanıtı da esprili oldu. Şentürk'ün, ' Arada bir küçük yazıyorlar. Büyük yazın diyorum. AB 'ye bir fasıl da ben açacağım. Bir fasıl da ben yapacağım .Bakalım orada ne olacak ? ' sözleri güldürdü.

' TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNDEN KOPMASI GÜNEY KIBRISLILARIN KABUSU OLUR '

Bakan Bağış Erzurum'daki Kış Olimpiyatlarının açılışında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun ' Kıbrıs sorunu çözülmedikçe Türkiye'nin AB'ye girişi zor ' açıklamasına da yanıt verdi. Bağış, ' Kıbrıslı Rumlar da şunu çok iyi bilmelidir ki Türkiye'nin AB süreci, onların en önemli güvenlik poliçesidir. Onların en önemli güvencesidir. Türkiye'nin AB sürecinden kopması Güney Kıbrıslıların kabusu olur. Onun için Türkiye'nin AB sürecinde daha da hızlanması hem Yunanistan'ın hem de Kıbrıs Rum kesiminin çıkarınadır. Bunu ilgili taraflar da çok iyi bilmektedir. Sayın Başbakanımız orada ev sahipliğinin nekazeti çerçevesinde söylenebilecek herşeyi çok açık net cesaretle ortaya koymuş ve söylemiştir ' dedi.

Kıbrıs Rum kesminin önce Güney Kıbrıs'a yönelik izolasyonları kaldırması gerektiğine işaret eden Bağış, Türkiye'nin o zaman limanlarını açabileceğini de belirtti. Bağış, Pınar Karşıyaka basketbol takımına Kıbrıs Rum kesimindeki maçta Rumlar tarafından saldırılmasına da değinerek, ' Bu, Kıbrıs Rum yönetiminin değil devlet, kabile anlayışına bile ulaşamadığını göstermiştir. Onun için onlara şu telkinde bulunmak istiyorum. Türkiye'nin sabrını denemesinler. Türkiye'nin AB süreci Güney Kıbrıs için en ucuz ve en sağlam güvenlik poliçesidir. ' dedi. Metin Şentürk ise bir gazetecinin AK Parti'den milletvekili aday adayı olup olmayacağı sorusuna yanıt verdi. Şentürk, ' Böyle bir göreve layık görülürsem tabii ki çok sıcak bakarım.Sayın Başbakanımızın takdiridir. Böyle bir takdir olursa ben elimden geleni ardıma koymam hizmet anlamında ' şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde