Bakan Bağış: Kağıttan soruşturma

Bakan Bağış: Kağıttan soruşturma

Bağış, girişimi ciddiye almazken Dışişleri'ne çağrılan İsviçre elçisinden kağıttan soruşturmanın 'izahatı' istendi.

Bakan Bağış: Kağıttan soruşturma
16px
24px
07.02.2012 08:49
ABONE OLgoogle

Avrupa değerlerini ayaklar altına alan İsviçre, 'inkar yasasını' gerekçe göstererek, "1915 olayları soykırım değildir" diyen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında ön soruşturma başlattı. Bağış, girişimi ciddiye almazken Dışişleri'ne çağrılan İsviçre elçisinden kağıttan soruşturmanın 'izahatı' istendi.

İsviçre Zürih Kantonu Savcısı, Davos dönüşünde söylediği "Biz bugün İsviçre'deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar" sözleri nedeniyle AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış hakkında ön soruşturma başlattı.

DİASPORA BAŞVURDU

Ön soruşturmanın İsviçre'deki bazı Ermenilerin, Bağış'ın sözleri üzerine yaptığı suç duyurusu üze-rine başladığı öğrenildi.

Ermeniler suç duyurusunda Bağış'ın İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesine muhalefet ederek ırkçılık yaptığını iddia ettiler.

SAVCIYA GÖRE CİDDİ

İddiayı ciddi bularak ön soruşturma başlattığını açıklayan savcılık, Bağış'ın diplomatik dokunulmazlığı olup olmadığına bakılacağı ve gerekirse dava açılacağını bildirdi. İsviçre'de geçen hafta Dünya Ekonomik Forumu'nun toplantısına katılan Bağış, 1915 olaylarıyla ilgili Fransa'da kabul edilen yasayı eleştirirken şu ifadeleri kullanmıştı:

'GELİN TUTUKLAYIN'

"Bu konuda sayın Başbakanımız gerekenleri söyledi. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Fransa'da akıl sahiplerinin akıl sahibi olmayanlardan fazla olduğuna inanıyoruz. İsviçre de bildiğimiz kadarıyla sözde soykırımı reddetmenin suç olduğu bir ülke. Biz bugün İsviçre'deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar. Bu tür çabaların ben yaşama şansı olduğuna inanmıyorum. Bunlar bir kağıt parçasından öteye gitmez."

 MYK'da ele alındı

İsviçre'deki ön soruşturma AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da ele alındı. MYK Başbakan Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde toplandıt. Toplantıda, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili Fransa'daki son gelişmeler ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış hakkında Zürih savcısının başlattığı ön soruşturma görüşüldü.

Bağış ciddiye almadı

Lozan'da savcının hakkında ön soruşturma başlattığı AB Bakanı ve Başmüzekareci Egemen Bağış dün konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamayı tercih etti. Egemen Bağış'ın önce ön soruşturmanın detaylarını görmek istediği ve daha sonra gerekli açıklamayı yapacağı belirtildi. Bağış'a yakın kaynaklar bakanın sözlerinin arkasında olduğunu ve ön soruşturmayı ciddiye almadığını söylediler.

Ankara elçiden izahat istedi

 Egemen Bağış'a açılan ön soruşturma ile ilgili olarak Ankara'nın İsviçre'ye ilk tepkisi Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırıp uyarmak oldu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz'u Bakanlığa çağırarak ön soruşturma ile ilgili izahat istedi.

 Sinirlioğlu, Kunz'a bu olayın 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde