Bakan Albayrak'tan o patronlara süper teşvik

Bakan Albayrak'tan o patronlara süper teşvik

Kömürden üretilen elektriğe alım garantisi dahil süper teşvikler getiren Enerji Bakanlığı, kömür madeni işleten işletmelerin işçi yükünü de aldı

Bakan Albayrak'tan o patronlara süper teşvik
16px
24px
26.06.2016 15:49
ABONE OLgoogle
Kömürden üretilen elektriğe alım garantisi dahil süper teşvikler getiren Enerji Bakanlığı, kömür madeni işleten işletmelerin işçi yükünü de aldı. Yeni düzenlemeyle, kömür madenlerinde yer altında çalışan işçilerin zorunlu iki asgari ücret tutarındaki maaşlarının yarısını patron geri kalan yarısını devlet ödeyecek.

Enerji Bakanlığı'nın ‘Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliği' Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hükümet, Soma'da 301 işçinin maden ocaklarında hayatını kaybetmesinin ardından yer altı kömür madeni işçilerine 2 asgari ücret tutarında maaş ödenmesi ve çalışma sürelerinin kısaltılması yönünde düzenleme yapmıştı.

Ancak çift asgari ücret uygulaması daha başlamadan bitti, maden işleten bazı patronlar işçilere tek asgari ücret ödemeye devam ederken bazıları da işçi çıkararak uygulamayı protesto etti. Hükümet bunun üzerine işverenin artan maliyetinin bir bölümünün devlet tarafından karşılanması yönünde yasa çıkardı. Şimdi de o yasaya açıklık getiren tebliği yayımlayarak patronlara büyük bir müjde vermiş oldu.

YARISINI PATRON YARISINI DEVLET

Yeni tebliğe göre yer altı linyit kömürü madenlerinde çalışan işçiler iki kat asgari ücret olan net 2 bin 600 lira maaş almaya devam edecek. Ancak bu maaşın yarısını, yani bin 300 lirayı madeni işleten patron ödeyecek. Geri kalan yarısını ise devlet patronun banka hesabına gönderecek. Patron da devletten gelen bu parayı işçiye ödeyecek. Patron işçiye maaş ödemezse devlet de ödemeyi kesecek.

HİLEYE 10 KAT CEZA

Yer altında çalıştırdığı işçi sayısının çok daha üzerinde işçi beyan eden ve bunu gizlemek için de örneğin dışarıdan kömür alan, yer üstünde ürettiği kömürü de yer altından çıkarmış gibi gösterip daha fazla destek almaya yönelen kötü niyetli patronlara ceza da öngörülüyor. Buna göre, yanıltıcı beyanla devletten haksız destek alan işletme sahiplerine destek tutarının 10 katı ceza verilecek.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde