Bakan Albayrak: En kötü dönem geride kaldı, kredi faizlerinde indirim göreceğiz

Bakan Albayrak: En kötü dönem geride kaldı, kredi faizlerinde indirim göreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak: En kötü dönem geride kaldı, kredi faizlerinde indirim göreceğiz
16px
24px
30.07.2019 11:50
ABONE OLgoogle

"Bu haftadan itibaren kamu bankaları başta olmak üzere kredi faizlerinde indirim göreceğiz" diyen Albayrak, Kurban Bayramı tatiline ilişkin olarak da "Tatilin uzatılmasına olumlu bakmıyorum" ifadesini kullandı.

Haber ajansları, gazete ve televizyonların ekonomi haber müdürleriyle bir araya gelen Bakan Albayrak, ekonomide son bir yıldaki gelişmeleri değerlendirdi, gelecek döneme ilişkin beklentileri aktardı, soruları yanıtladı.

Gelecek yılın, bugün yaşananların meyvesinin toplanacağı iyi ve başarılı bir yıl olacağını kaydeden Albayrak, "Türkiye tarihi bir yılı etkin ve başarılı bir şekilde yönetti" görüşünü dile getirdi.

Albayrak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda tutulan yedek akçenin Hazineye aktarılmasına yönelik soruya, "Biraz bu konudan anlayan herkes, sadece Merkez Bankası bilançosuna bakıp, bilançodaki bir kalemin yer değiştirmesinde kaynaklı bu sürecin para basmayla yakından uzaktan alakası olmadığını, bunun tamamen normal iktisadi faaliyet içindeki bir adım olduğunu çok net görür. Bu işlem tamamen normal ekosistem içindeki işlem. Para basmayla yakından uzaktan alakası yok" yanıtını verdi. 

Albayrak'ın toplantıda verdiği mesajlardan öne çıkanlar şöyle: 

‘BU HAFTADAN İTİBAREN KREDİ FAİZLERİNDE İNDİRİM GÖRECEĞİZ’

- Türkiye bir faiz indirimi sürecine girdi. Bu haftadan itibaren kamu bankaları basta olmak üzere kredi faizlerinde indirim göreceğiz. Özel bankalarda da kredi faizi indirimi hareketlenmeleri görüyoruz.

‘ENFLASYON YIL SONU HEDEFİN ALTINDA OLACAK’

- 2019 yıl sonu enflasyonu yüzde 15,9 hedefinin altında olacak. 

- Merkez Bankası yedek akçesinin hazineye aktarılmasının para basmayla alakası yok

‘BORÇ YAPILANDIRMASINDA İHTİYACA GÖRE ADIM ATILABİLİR’

- Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir. 

‘EN KÖTÜ GERİDE KALDI’

- Türkiye olumsuz süreci güçlü bir şekilde püskürttüğü bir döneme girdi. En kötu geride kaldı. Bağışıklık sistemini 1 yıl öncesine göre çok daha güçlü inşa etmiş bir Türkiye var.

‘HAZİRANDA İLK KEZ YILLIK CARİ FAZLA VERİLECEK’

- Haziran ayında ilk kez yıllık cari fazla verilecek. Turkiye'nin bütçe ve bütün diğer ekonomik hedefleri açısından yılın ikinci yarısı çok daha pozitif olacak.

‘KIDEM TAZMİNATINDA HERKESİN KAZANACAĞI FORMÜL’

- Türkiye kıdem tazminatında adım atmalı. Paydaşların hepsinin kazanacağı bir formül geliştirilecek. Turkiyenin bu yüzyılını dönüştürecek bir reform olacak.

‘ÖTV ARTIŞI ÇALIŞMASI YOK’

- Şu anda spesifik bir ÖTV artışı çalışmamız yok.

- Türkiye bu yıl pozitif büyüyecek. Büyüme 2019 hedefine yakın olacak. 2019 yılı faiz ödemesi, bütçeye konan rakamın altında kalacak. 

‘YAPTIRIM KONUSU MİNİMİZE OLDU’

- ABD yaptırımları konusunun olusturduğu baskı minimize oldu. Yapılan açıklamalar sürecin daha pozitif cereyan ettiğini gösteriyor.

- Sonbaharda bir vergi reformu çalışmamız olacak. Vergide adaleti daha da iyileştirecek çalışmalar yapıyoruz

‘2020'DE DENGELENME DAHA DA OTURACAK’

- 2020 enflasyonun daha da stabilize olduğu bir yıl olacak. 2020'de ekonomideki dengelenme daha da oturacak. 2021 ve sonrası Türkiye'nin ayakları üstünde durduğu bir yıl olacak.

‘BAYRAM TATİLİNİN UZAMASINA OLUMLU BAKMIYORUM’

- Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasına olumlu bakmıyorum.

- Bağışıklık sistemini, altyapısını çok daha güçlü inşa etmiş bir Türkiye var artık. Spekülatif adım atanların 100 kere düşünmesi gereken bir sürece giriyoruz.

- (Petrol ve gaz aramaları) Türkiye, Doğu Akdeniz'de çok önemli adımlar atıyor. İnşallah olumlu haberleri de yakında duyarız.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde