Bakan Albayrak 3. nükleer santral için tarih verdi

Bakan Albayrak 3. nükleer santral için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 3. nükleer santral için tarihi verdi...

Bakan Albayrak 3. nükleer santral için tarih verdi
16px
24px
26.10.2016 08:48
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "3. nükleer santral için 2017'de adım atmak istiyoruz" dedi.

Albayrak, "Tuz Gölü depolama tesisinde 2017 Ocak ayından itibaren cavernlere sırasıyla gaz basmaya başlayacağız." dedi.

Türk Akımı projesiyle ilgili Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

"Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının akıbetiyle ilişkili bir husus. Türk Akımı, Türkiye'nin özellikle Batı hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz."

Tuz Gölü sürprizi

Bakan Berat Albayrak, alternatif projeleri geliştirme konusundaki çalışmalarla ile ilgili ise şunları kaydetti: 

"Yine bu alternatifleri geliştirme noktasında, Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. İnşallah yetişmesine dayalı Tuz Gölü'ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Uzun yıllardır süregelen. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız."

2016-2020 döneminde 30 milyar liralık elektrik yatırımı

Bakan Albayrak, 2010-2015 yıllarında elektrik dağıtım bölgelerinde belirlenen yatırım bütçesinin 8 milyar lira olduğunu hatırlatarak, "Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin elektrik sistem altyapısını iyileştirmekle ilgili çalışmaların 5 yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Albayrak, "Elektrik tüketimimiz 80 bin megavatı geçti. Tüketim arttığı için insanımızın yaşam standartını daha iyi bir noktaya taşımak için teknik altyapı konusunda hiç bir bahane üretmeden bunu iyileştirmek zorundayız. Elektrik iletim süreci reçetesini yazdığımız ve sıkı takip ederek önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Tükiye’nin gündeminden düşüreceğimiz bir konu olarak kalacak." değerlendirmesinde bulundu. 

'Nükleer enerjinin daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar devam ediyor'

Bakan Albayrak, Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin ise Türkiye'nin nükleer enerji piyasasında önemli bir pazar olduğunu ve yerli üretim açısından ülkenin alternatif bir oyuncu olma potansiyeliyle yeni bir sayfa açmış olduğunu söyledi.

Albayrak, "Akkuyu'nun belirli hissesinin devredilmesi, sözleşmede hak olan bir durum. Üçüncü gruplarla görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var, nükleer enerjinin daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar devam ediyor." dedi.

Enerji Bakanlı Albayrak'ın konuşmalarının stırbaşları şöyle:

- (Tuzgölü depolama) Bu uzun süreli bir çalışma ve iki fazı 500'er milyar metreküp. İlk fazın gazını ocak ayında inşallah vereceğiz

- 3. nükleer santral için 2017'de adım atmak istiyoruz

- 2017 ilk çeyrekte rüzgar ve güneş enerjisinde adım atacağız

- İlk yüzer LNG terminalini bu yıl içerisinde devreye alacağız.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde