Bakan Ağbal açıkladı: Bütçe gelirlerinin yüzde 85'i vergilerden

Bakan Ağbal açıkladı: Bütçe gelirlerinin yüzde 85'i vergilerden

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe gelirlerinin yüzde 85’inin vergi gelirlerinden oluştuğunu bildirdi.

Bakan Ağbal açıkladı: Bütçe gelirlerinin yüzde 85'i vergilerden
16px
24px
24.01.2018 10:48
ABONE OLgoogle

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in soru önergesin yanıtlayan Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan 2017 yılı bütçe tasarısında 645.1 milyar TL gider, 598.3 milyar TL gelir ve 511.1 milyar TL vergi geliri öngörüldüğünü, bütçe gelirlerinin yüzde 85’inin vergi gelirlerinden oluştuğunu söyledi.

2012-2016 döneminde vergi gelirlerinin (sosyal güvenlik kesintileri hariç) milli gelire oranının ortalama yüzde 18 olduğunu belirten Maliye Bakanı, OECD ülkelerinde ise bu oranın ortalama yüzde 25 olduğunu ifade etti.
 
2010-2016 döneminde gelişmiş ülkelerde bütçe açığının milli gelire oranının ortalama yüzde 5.3, OECD ülkelerinde yüzde 4.8 ve gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2.5 iken aynı dönemde Türkiye’de genel devlet açığının GSYH’ye oranının sadece yüzde 1 olduğunu belirten Maliye Bakanı Ağbal, “Uluslararası karşılaştırmalara bakıldığında görece düşük bütçe açığı sayesinde sahip olduğumuz mali alan, ekonomimizin sağlam temellere oturması ve uygulanan doğru ekonomi politikaları kamu mali dengelerini sürdürülebilir seviyelerde tutarak ekonomimizin güçlü bir şekilde büyümesine katkı sağlamakta ve aynı zamanda ekonomimizin oluşabilecek risklere karşı oldukça dirençli olmasını sağlamaktadır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde