Bakan 1 Milyar Dolar dedi, 200 Milyon Dolar geldi

Bakan 1 Milyar Dolar dedi, 200 Milyon Dolar geldi

Bakan Ergün günler öncesinden "1 Milyar Dolarlık dev geliyor" dedi, sadece 200 Milyon Dolar geldi

Bakan 1 Milyar Dolar dedi, 200 Milyon Dolar geldi
16px
24px
21.12.2011 10:37
ABONE OLgoogle

Dow Chemical ile Akkök Şirketler Grubu’na bağlı Aksa Akrilik, enerji, ulaşım ve altyapı gibi sektörlerde kullanılan karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması için ortak girişim anlaşması imzaladı.

Beş yılda bir milyar dolara ulaşması ve bin kişiye istihdam yaratması beklenen yatırıma ilişkin Dow Başkan Vekili Heinz Haller, “İlk etapta 200 milyon dolarlık bir sermayeyle giriş yapacağız. Toplam yatırımın ne kadar olacağına ben sınır koymak istemiyorum. Bu iş büyüdükçe bizde yatırıma devam edeceğiz” diye konuştu.

Dördüncü büyük pazar

Dow ile Aksa, ortak girişim anlaşmasını dün imzaladı. Dow Başkan Vekili Haller, 40 yıldır faaliyet gösterdikleri Türkiye’nin, Dow’un dördüncü büyük pazarı olduğunu belirterek, “Doğu ile batının kesişim noktasında olan Türkiye, bizim gibi küresel şirketlere coğrafi ve ekonomik avantajlar sunuyor. Aksa tesislerinde gerçekleşecek bu yatırım benzersiz olacak ve ilk defa karbon elyafın tüm değer zincirini üretebiliyor olacağız” dedi.

Dünya lideri olacağız

Üretilecek yüksek teknoloji ürünlerinin tüm dünyaya pazarlanacağını söyleyen Haller, şöyle devam etti: “Türkiye, karbon elyaf üreten sekiz ülkeden biri. Bu üretimle, dünyada karbon elyaf üretiminde önemli oyuncu haline gelecek. Karbon elyaf kompozitlerin üretimi, Türkiye’de katma değerli ürünlerin daha farklılaşmasını sağlayacağı gibi, yeni bağlantılı pazarlara girecek ve otomotiv, yenilenebilir enerji, altyapı ve depreme dayanıklı ürün geliştirilmesine bu anlamda katkı sağlanacak. Dow ve Aksa olarak, karbon elyaf sektöründe dünyanın en büyük oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz.”

Akkök Grubu CEO’su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise karbon elyafın depreme dayanıklı yapı inşaatlarından, gemilere, rüzgar enerjisi pervanelerinden, golf sopası ve tenis raketine kadar kullanıldığına dikkat çekerek, bu yatırımla Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine de katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. 2011 sonunda 3 bin 500 tonluk üretim yatırımını bitirmek üzere olduklarını kaydeden Berkman, “Dünyada yüzde 8 pazar payına sahibiz” dedi.

Kimya OSB’si kuruluyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise kimya sektörü için özel ihtisas organize sanayi bölgeleri kuracaklarını belirterek, “Bir kimya organize sanayi bölgesini Yalova’da entegre şekilde kurma çalışmalarını devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Değişen yüzünü anlatmakta geç kaldık

ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner, Amerikalı şirketlerin Türkiye’de olmaktan çok memnun olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Belki Türkiye’nin değişen yüzünü görmekte, teşvik ortamını değerlendirmekte ağır kaldık ancak Türkiye’deki yatırım imkanlarını anlatıyoruz. Türkiye, 10 yıl önceki Türkiye değil. Amerika’dan çok daha fazla yatırım çekilebileceğine inanıyoruz. Türkiye’deki yükseliş trendini görüyoruz.”

İlk üçe girme hedefi koydu

KARBON elyaf ve entergre ürünlerin iç ve dış talebe göre üretim kapasitesini artırma esnekliğine sahip olduklarını belirten Mehmet Ali Berkman, “Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın toplam ihtiyacının 46 bin tondan 150 bin tona  çıkabileceği konusunda hesaplar yapılıyor. Bizim de ilk 3 üretici arasında olma  hedefimiz
var” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde