Bak yeşil yeşil! ‘Yeşil Yapı da batar’ mı?

Bak yeşil yeşil! ‘Yeşil Yapı da batar’ mı?

Yeşil Kundura’nın kurucularından İhsan Yeşil’in şirketlerinin iflas kararı duyulunca Borsa’da Yeşil Yapı hissesine satış geldi.

Bak yeşil yeşil! ‘Yeşil Yapı da batar’ mı?
16px
24px
22.08.2015 05:54
ABONE OLgoogle
Yeşil Kundura’nın kurucularından İhsan Yeşil’in şirketlerinin iflas kararı duyulunca Borsa’da Yeşil Yapı hissesine satış geldi. Finansal okur yazarlıkta pek iyi olmayan Borsa yatırımcısı ‘Yeşil Yapı da batar’ dedi ama şirketin aynı çatı altında olmadığını geç farketti.

Farkettikten sonra da satanlar pişman oldu. İflas haberi ile 0.62 TL’ye kadar gerileyen Yeşil Yapı’da dünkü kapanış 0.92 TL ‘ydi. İflas eden şirket kuzen İhsan Yeşil’e aitti ve 1987’den beri işleri ayrıydı. Bu detayı bilmemek % 48’lik zarara mal oldu.
 
Borsa’da büyük düşüş yaşanırken Yeşil Yapı’da son 3 gündür devam eden müthiş primin ardından yine finansal cahillik çıktı. Daha önce de pek çok kez şirketleri birbirine karıştıran Borsa yatırımcıları ve yatırım danışmanları, İhsan Yeşil’in şirketlerinde yaşanan olumsuz gelişmelerin faturasını Yeşil Yapı’ya çıkardılar. Tabii bu arada iflasla ilgili haberlerin Yeşil Kundura olarak çıkması da yapılan hatada etkili oldu. Ancak gerçek öğrenildikten sonra da Yeşil Yapı’da satış yapanları pişman edecek yükselişler gözlendi.
 
Yeşil Yapı’nın borsadaki bu hızlı git gel fiyat hareketinin arkasında aslında bir iflas haberi vardı. Yeşil Kundura’dan ayrıldığı halde, piyasada şirketle bağlantısı olduğu düşünülen İhsan Yeşil’in kendi şirketlerinin iflas haberi duyulunca Yeşil Yapı borsada büyük düşüş yaşadı. Oysa İhsan Yeşil ile Engin Yeşil 22 yıl önce yollarını ayırmıştı. Hatta pek de hoş olmayan olaylar yaşanmış, amca çocukları karşılıklı olarak birbirini suçlamıştı.
 
Kuzen kavgası
 
İhsan Yeşil, Türkiye’nin önde gelen markalarından Yeşil Kundura’nın ikinci kuşak temsilcisiydi. Ancak 1987 yılında 70 yıla yakın geçmişi olan Yeşil Kundura ile yollarını ayırıp kendi şirketlerini kurmuştu. Önce Dema’yı, 2001 krizinden sonra da Promar’ı kurarak büyütmeye başladı. Dema markası ile askeriyeye uzun süre bot üretimi de yapan İhsan Yeşil, Promar Ayakkabı ile, Camel Active, Land Rover, Dr. Martens, Fly London, Lamborghini, Grisport, gibi markaların lisansörü oldu. Ayakkabı satış mağazaları da bulunan Promar’ın hedefi 50 mağazaya ulaşmaktı.
 
Mahkeme ‘iflas’ dedi
 
Ancak işler bozuldu. Varlıklarını önemli ölçüde kaybeden şirketin çok sayıda alacaklısı kapıya dayandı. İhsan Yeşil’in başında bulunduğu Promar Ayakkabı Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Dema Deri Mamulleri ve Ayakkabı Sanayii A.Ş. için bir süre önce mahkemeye başvuru yapıldı. Borca batık duruma düşen her iki şirketin koruma altına alınarak faaliyetlerini sürdürmeleri amaçlanıyordu. Uzun bir süre kayyum denetiminde faaliyetlerini sürdüren her iki şirket için son karar ise geçtiğimiz 6 Ağustos günü çıktı, mahkeme “iflas” kararı verdi. 
 
Konutta Innovia markasıyla tanınıyor
 
İhsan Yeşil’in şirketleri hakkında iflas kararı verilmesinin ardından Borsa’da panik satışlarla karşılaşan Yeşil Yapı, amca oğlu Engin Yeşil’in başında bulunduğu Yeşil Holding bünyesinde yer alıyor. Holding’in enerji, hizmet, inşaat, telekomünikasyon ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri bulunuyor. Bu şirketlerden en bilinenleri Yeşil Kundura, Yeşil İnşaat, Yeşil Yapı ve Yeşil GYO.

Yeşil Kundura, Türkiye’de ilk iş ve güvenlik botu üretimi, Türk özel sektöründe ilk askeri bot üretimi, Türkiye’de ilk ayakkabı ve bot ihracatı, Türkiye’de ilk “Ayakkabı Market” zinciri ve Türkiye’de ilk online ayakkabı mağazası sistemi ile dikkat çekti. Cat ve Harley Davidson gibi dünya markalarının temsilciliğini yapan Yeşil Kundura’da üretim Çorlu’da yapılıyor.
 
2006 yılında kurulan Yeşil İnşaat, Türkiye’nin özel sektörde gerçekleşen en büyük projesi olan “Innovia” projesinin sahibi. Borsa’ya açılan ilk inşaat firması olan Yeşil Yapı, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Letonya, Bosna, Libya ve Suudi Arabistan’da birçok projeyi başarıyla tamamladı.
 
Borsa’da bu hata ne ilk ne de son
 
Borsa’da isim karışıklığından ve şirketler hakkında derinleme bilgi yetersizliğinden kaynaklı yanlış alım satım kararları çok sık yaşanıyor. Özellikle BIST 100 dışındaki şirketlerin hissedarlık yapısı çok iyi bilinmediğinden bazı kötü tecrübeler olabiliyor. Örneğin yakın geçmişte Kalamış Marina için yapılan ihaleyi 664 milyon dolar bedelle Tekart kazanınca Borsa’da işlem gören Tekart Turizm hisseleri tavan olmuştu. Oysa Setur Marinalar Zinciri çatısı altında faaliyet gösteren Tekart ile Borsa’da işlem gören Mehmet Ali Yılmaz’ın büyük ortağı olduğu Tekart arasında en ufak bir bağlantı yoktu. Hisse senedine gözü kapalı alış yazanlar bu ayrıntıyı farkettiğinde ise iş işten geçmişti.

Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde