Bak şu konuşana: Halkbank’a ceza gelirse bunu Halkbank öder...

Bak şu konuşana: Halkbank’a ceza gelirse bunu Halkbank öder...

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçen gün; “...Halkbank’a bir ceza gelirse bunu Halkbank öder...” diye bir demeç vermiş.

Bak şu konuşana: Halkbank’a ceza gelirse bunu Halkbank öder...
16px
24px
16.01.2018 08:31
ABONE OLgoogle

Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez'in köşe yazısından alıntı

Bak şu konuşana

Ekonomiyi sıcak para, ağır borçlanma ve yüksek ithalata dayalı bir biçimde, üretimi-rekabeti-yatırımı ve istihdamı ise gözardı ederek, bugünkü çıkmaz sokağa sürükleyen politikaların en önemli savunucularından ve de sorumlularından birisi olan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçen gün; “...Halkbank’a bir ceza gelirse bunu Halkbank öder...” diye bir demeç vermiş.

Bankacılığı, uluslararası ekonomik ilişkileri, hukuku ve piyasaları bilen çevrelerde bu demecin tebessümle karşılandığını tahmin ediyoruz.

Çünkü T. Halkbankası, kamusal sermayeli bir bankadır ve yüzde 51’inden fazlası Hazinenin (şimdilerde Türkiye Varlık Fonunun) sahipliği ve kontrolündedir.

Hal böyleyken, M. Şimşek bilerek ve/veya bilmeyerek olası milyar dolarlık bir cezanın kamuyu ve de dolayısıyla milleti ilgilendirmediği gibi bir izlenim yaratan böyle bir demeci nasıl olup da verebilmiştir?

T. Halkbankası KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkârların temel ve öncü finansman kurumu olmasının yanı sıra, Türkiye’nin önde gelen köklü ve Cumhuriyetle yaşıt çok önemli bir bankasıdır.

Bu bankaya, İmam hatipli “kutulamacı” ve “Bank Asyacı”, Genel Müdürler tayin edilerek nasıl yönetildiği herkesin malumu. Bankanın, bugün bazı rüşvetçi Bakan ve bürokratların, R. Zarrab denilen sahtekârla birlikte yaptıkları iddia olunan ve ortalığa saçılan usulsüz ve hukuksuz işlemler nedeniyle açılan davaların öznesi yapılması, hepimizi derinden üzmektedir.

Hem T. Halkbankası, hem de bankacılık sektörü, bu nedenle hiç hak etmediği halde, sıkıntılı ve sorunlu bir sürece sokulmak istenmektedir bugün maalesef.

Açıkça söylüyor ve yazıyorum.

R. Zarrab olayına adı karışan ve haklarında ağır rüşvet ve yolsuzluk iddiaları bulunan Bakan ve bürokratlar mutlaka ve mutlaka yargılanmalıdırlar.

Ayrıca unutulmamalıdır ki - inşallah olmaz ama- eğer ağır milyar dolarlık bir ceza mevzubahis olursa, bunu bu fakir milletin kısıtlı kaynaklarından ödeyecekler ve ödeme talimatı verecekler de mutlaka gelecekte sorgulanıp, yargılanacaklardır.

2010 yılından bugüne değin, konuyla ilgili adı karışan bütün Bakan ve bürokratlar ile banka yönetimleri bu soruşturma ve yargılamalara dahil edilmelidir.

Bankacılıkta “zimmet” suçunu yeniden yapılandırmalar için değiştirerek, batık veya donuk kredileri yeniden yapılandırmaktan sorumlu kendi bankacılarını kurtarmak için, OHAL kararnamesi çıkaranlar, bunun hesabını vermekten kolay-kolay kurtulamazlar.

M. Şimşek, böyle demeçler vereceğine, yandaş müteahhitlere verilen ihalelerdeki kayırma-usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının üzerine gitse, bankacılık sektörünün milyarlarca liralık alacağını son günlerde neden “üç-on paraya” varlık yönetim şirketlerine sattığını ve böylece “batık kredilerinden” kurtulmaya çalıştığının sebeplerini anlamaya ve önlemlerini almaya çalışsa çok daha iyi olur bence.

Son günlerde, KAP’a bildirim yapan bankaların milyonlarca hatta milyarlarca liralık kredi alacaklarını neden yok pahasına Varlık Yönetim şirketlerine devrettiklerini kimse merak etmiyor nedense bu ülkede.

Gelecekte tüm usulsüz, partizan ve yolsuz işlemlerin, hukuksuzlukların, satışların ve devirlerin tamamının soruşturulmasını yapacak “Yolsuzluk Mahkemeleri” mutlaka kurulmalı ve hukuk içinde hesap sorulmalıdır.

T. Halkbankasına OFAC tarafından kesilebilecek olası ‘milyar dolarlık’ bir ceza ile karşı karşıya kalınması halinde sadece buna neden olanlar değil, işsizlikten ve yoksulluktan kendini TBMM önünde yakmak zorunda bırakılan insanımızın parasını ABD’ye ceza olarak ödeyecek ilgili Bakanlar ve bürokratlardan da mutlaka ama mutlaka hesap sorulmalıdır, sorulacaktır.

Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan Türkiye Cumhuriyetinin parasını heba etmenin faturası sorumlularına elbette ödetilmelidir, ödetilecektir.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde