Bahçıvanın Milyon Liralık akıl almaz oyunu!

Bahçıvanın Milyon Liralık akıl almaz oyunu!

Büyükada’da ilginç bir dolandırıcılık olayının yaşandığı anlaşıldı. Ahmet Y., binasında tamirat ve bahçe işlerini yaptığı Yordan Ptolemeos Vizantiyadis’in (78) 1 milyon lira değerindeki iki dairesini icradan sattı.

Bahçıvanın Milyon Liralık akıl almaz oyunu!
16px
24px
15.05.2017 08:21
ABONE OLgoogle

Adalar ilçesinin merkezi Büyükada’da ilginç bir dolandırıcılık olayının yaşandığı anlaşıldı. Ahmet Y., binasında tamirat ve bahçe işlerini yaptığı Yordan Ptolemeos Vizantiyadis’in (78) 1 milyon lira değerindeki iki dairesini icradan sattı. Konu savcılığa bildirildi. Savcılık iki daire üzerine tedbir koydu. Bir ay kadar tutuklu kalan Y. hakkında dolandırıcılık davasında ilginç detaylar yer aldı.

Yordan Ptolemeos Vizantiyadis yarım asırdan beri Büyükada’da yaşıyor. Yalnız yaşayan Vizantiyadis’in aynı binada iki dairesi bulunuyor. Vizantiyadis, dairelerden birinde kendisi oturuyor,  diğerinin kirası ile de geçimini sağlıyor.

Ahmey Y. (36) ise 15 yıldır Büyükada çalışıyor. Y., adada tamir, onarım ve bahçe işleri yapıyor. Y. ile Vizantiyadis ise en az 10 yıldır tanışıyor. Y. başka kişilerin olduğu gibi Vizantiyadis’in de bahçe işlerini ve bina tamir-onarım işlerini yapıyor. Tanık ifadelerine göre de, ikili arasında yakın bir ilişki de söz konusu. Vizantiyadis, Y.’yi oğlu gibi koruyor zaman zaman evine davet ederek birlikte yemek yedikleri belirtiliyor.

PAKETTE PARA VAR DÖNÜŞTE ALIRIM

Vizantiyadis’in yarım asırdır yaşadığı evin icradan satılmasına neden olan olay ise 2015 yılı Aralık ayı ortasında yaşandı. Anılan süreçte Y., Vizantiyadis’in evine geldi. Y., Vizantiyadis’e İzmir’e gideceğiniz, kendisine bir paket teslim etmek istediğini söyledi. Y., poşet içinde bulunan ve bantla sarılı paketin içinde 300 bin TL olduğunu, Vizantiyadis’e güvendiği için İzmir’den dönene kadar kendisine emanet bırakmak istediğini söyledi.

300 BİN TL'LİK SENET İMZALATTI

Vizantiyadis, aklına olumsuz herhangi bir şey gelmediği için, paketi aldı evde güvenli bir yere koydu. Y., paketi Vizantiyadis’e verdikten sonra, paketteki paraya karşılık, güvence olsun diye, 300 bin liralık bir senet imzaladı. Vizantiyadis, olumsuz bir durum yaşanır endişesi taşımadan senedi imzaladı.

Y. evden ayrıldıktan 10 gün sonra Vizantiyadis’i ev telefonundan aradı. Vizantiyadis’e İzmir’de olduğunu söyleyen Y. 10 bin TL paraya ihtiyacı olduğunu, emanet bıraktığı paketten 10 bin TL çıkartarak hesabına havale etmesini rica etti. Vizantiyadis de bunu kabul etti.

PARA YERİNE GAZETE PARÇALARI ÇIKTI!

Paketi açan Vizantiyadis ilk şoku o an yaşadı. Pakette para değil, banknot boyutunda kesilmiş gazete kağıtları ve dergi yaprakları çıktı. Vizantiyadis bunu Y.’ye bildirdi. Y. ise “Bir yanlışlık olmuş” diyerek konuyu önemsememesi söyledi. Y. bir süre sonra tekrar Vizantiyadis’in evine gitti. Vizantiyadis, kendisine emanet bırakılan paketi Y.’ye verdi. Y. ise Vizantiyadis’in gözleri önünde paketteki gazete parçalarını sobaya attı.

İCRA İŞLEMLERİ HIZLA YAPILDI

Vizantiyadis, Y.’ye teslim ettiği senedin kötü bir amaçla kullanılacağını düşünmediği için senedi önemsemedi. Ancak senet Y. tarafından 23 Aralık 2015 günü Adalar İcra Müdürlüğünde icraya konuldu.

Ödeme emri yazısı 24 Aralık günü, Vizantiyadis’in evde olmadığı gün evine gönderildi. Vizantiyadis’in kapısına bilgi kağıdı bırakıldı; ödeme emri de muhtarlığa teslim edildi. Hiçbir şeyden haberi olmaya Vizantiyadis’in itiraz etmemesi üzerine icra takibi kesinleşti.

Vizantiyadis’in oturduğu ev, icra ihalesine giren B.S.Ç.’ye satıldı. Vizantiyadis’in kiradaki evi de Y.’ye kaldı. Satış işlemleri kesinleşince Vizantiyadis’e evi tahliye etmesi için tebligat çıkarıldı. Bu yazı da muhtarlığa bırakıldı ve kesinleşti.

KONU SAVCIYA BİLDİRİLDİ

Vizantiyadis evden çıkarılmak üzereyken, durum Adalar Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kurt'a bildirdi. Savcılık hemen işlem başlattı; tanıkların ifadeleri alındı. Tanıklar, Vizantiyadis’in kendi halinde yaşayan yaşlı biri olduğunu, Y.’ye 300 bin TL borcu olmasının imkânsız olduğunu belirtti.

BANA BORCU VARDI ÖDEMEDİ

Y. ise savcıya verdiği ifadede Vizantiyadis’in iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü. Y., Vizantiyadis’e borç para verdiğini borcun ödenmemesi nedeni ile icra takibine geçildiğini söyledi.

Y., şüpheli olarak ifadesi alındıktan sonra tutuklandı. Savcılık, davaya konu senet için el koyma kararı, icradan satılan evlerin üzerine ise ‘satılamaz’ şerhi koydurdu. Vizantiyadis için alınan hastane raporunda ise ‘Borçlanma ehliyetinin olmadığı’, 1968 tarihli bir hastane raporunda da Vizantiyadis’e şizofreni tanısı konulduğu anlaşıldı. 

7 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Yürütülen soruşturma sonra Y. hakkında 2 yıldan 7 yıla hapis ve 5 bin güne kadar da adli para cezası verilmesi talep edildi. Savcı Kurt'un 13 Şubat tarihli iddianamesi sonrası, Y.’nin yargılamasına İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. 

Dinçer Gökçe/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde