Bahçeli’den ‘Reza Zarrab’ çıkışı: ABD'ye nasıl gitti?

Bahçeli’den ‘Reza Zarrab’ çıkışı: ABD'ye nasıl gitti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD’de yargılanan Rıza Sarraf’ın “ABD’ye nasıl gittiğinin henüz gölgede olduğunu” söyledi.

Bahçeli’den ‘Reza Zarrab’ çıkışı: ABD'ye nasıl gitti?
16px
24px
25.11.2017 09:59
ABONE OLgoogle

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ABD’de yargılanan Reza Zarrab ile ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Zarrab’ın “ABD’ye nasıl gittiğinin henüz gölgede olduğunu” belirten Bahçeli, “Dün 12 Eylül öncesinde ‘Go Home’ diye çığırtkanlık yapanlar şimdi ABD’ye ‘Come In’ diyorlar. Bu çok yanlış. Her konuda ABD’yi haklı gibi gösterip, ABD aracılığıyla Türkiye’ye Türk milletine hükümetin baskı yapmaya heveslenmek doğru değil” dedi. Bahçeli, Malatya’da Alevi vatandaşlarının evlerinin kapılarına işaret konulmasına da sert tepki göstererek, “Aleviler bu memleketin öz evlatlarıdır. Başkasına koymayıp, burayı tercih ediyorsa o daha anlamlı şahsiyet demektir” değerlendirmesinde bulundu. 

Bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katılmak için önceki gün Manisa’ya giden Bahçeli, dönüşte verdiği molada kendisini izleyen bazı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına şu yanıtları verdi: 

Erdoğan’ın Soçi zirvesi

"Rusya’daki toplantı sonrasında oluşan ortak bildiride neler var, onu görmek lazım. Üç ülkenin cumhurbaşkanınıntoplantı sonrasındaki Ortadoğu üzerinde mutabakata varmışlarsa, onu dikkate almak lazım."

"Ülkemizi ilgilendiren bir durum" (Reza Zarrab davası)

"O konuda da çok karmaşık ifadeler var. Eğer Türkiye’de bir suç işlenmiş veya işlenmiş suça iştirak edilmiş ise bu ülkemizi ilgilendiren bir durumdur. ABD,kendi hükümranlık alanında işlenmemiş bir suç için, dava açma gibi bir yetkiyi kendisinde nasıl görüyor, bunu iyi değerlendirmek lazım. ABD’nin böyle bir hakkı yok. Eğer bu gibi konularla ilgili elinde bir veri, bilgi varsa kişiyi orada tutuklu bulundurmak yerine eldeki bilgilerle beraber onu Türkiye’ye iade etmesi lazım."

Zarrab’ın nasıl gittiği henüz gölgede: Tartışmalardan biri de Zarrab’ın oraya nasıl gittiği… Buralar henüz gölgede. Bizim bildiğimiz bir şey yok. Eğer böyle bir konuda,kendi topraklarındaki hükümranlık alanında,bir takım faaliyetlerden dolayı suç işlemiş ise, o zaman buradan kendisiyle ilgili 80’in üzerinde dosyanın gönderilmiş olduğu Fethullah Gülen’i niye iade etmiyor?

Burada bir çelişki var. Bu sebepten dolayı ABD, burada bazı konularda Türkiye üzerinde baskı mı yaratmak istiyor, başka bir davranış içine mi girmek istiyor? 27 Kasım’ı, daha sonra da 4 Aralık’ı beklemek lazım. Cumhurbaşkanı’nın 17-25 Aralık ile ilgili Türkiye’de karşı karşıya kalmış olduğu birtakım suçlamalar, dokümanlar, veriler, iddialar dikkate alınırsa, “Burada bu neticeyi alamayanlar, bunları herhalde kaçtıkları ABD’de işbirliği yaparak onlara vermiş oluyor. Onlar da Türkiye aleyhine kullanmak istiyorlar” gibi bir yaklaşımı var.

"Senfoni orkestrası kurardık" (ABD’ye nota verilmesi)

Ben olsam ABD’ye notayı 50 tane verirdim. Senfoni orkestrası kurardık o notalarla. (Gülüyor) ABD’yi bu kadar haklı görmek doğru değil

(Askerlere bile çuval geçirildi ama nota verilmedi eleştirilerinin sorulmasın üzerine)

Ne biliyorlar askerlerle ilgili çuval meselesinde? Türkiye’nin herhangi bir şey yapmadığını, yapmak istemediğini bir bileniniz var mı? Ama son günlerde şahsen de biraz ağrıma gidiyor. Dün 12 Eylül öncesinde ‘Go Home’ diye çığırtkanlık yapanlar şimdi ABD’ye ‘Come In’ diyorlar. Bu çok yanlış. Her konuda ABD’yi haklı gibi gösterip, ABD aracılığıyla Türkiye’ye, Türk milletine ve hükümetine baskı yapmaya heveslenmek doğru değil. Çok daha ağır ifadeleri var da ben bu aşamada kullanmak istemiyorum.

"Saffet Sancaklı gereğini yaptı" (Rasim Ozan Kütahyalı’nın sözleri)

Milletvekilimiz Saffet Bey (Saffet Sancaklı), çok iyi bir değerlendirme yaptı. Bunun Beyaz TV’den ayrılması da zannediyorum o TV’nin yöneticileri olan Osman Gökçek’in önemli bir kararıdır. Bu tür gelişigüzel konuşmalar, geleneğimize, ahlakımıza bağdaşmayan sözcükler, TV’lerde kullanılmamalı. Bu örnek devam etmelidir. Türkiye’de çok sayıda Boşnak kökenli evladımız, TC vatandaşı var. Saffet Bey de bunlardan bir tanesidir. Doğum yeri Sancak’tır. Benim de kanaatimi almak istedi, “Gereğini yapınız” diye talimat verdim.

"Güzel bir değerlendirme" (Cumhurbaşkanı’nın ‘MHP ile her türlü adımı atmaya varız’ açıklamaları üzerine)

İyi değerlendireceğim diyeceğim başka çağrışım yapar. Güzel bir değerlendirme olmuş diyeyim. (Gülüyor)

"Aleviler memleketin öz evlatlarıdır" (Alevilerin evlerinin işaretlenmesi)

Alevi vatandaşlarımızı işaret koymakla tahrik etmenin, onların güvenliğini sağlayamayacak bir konuma itmenin gereği yok. Bunların hepsi provokatördür. Başta işaret konulan hangi kapı ise o kapı bu memleketin öz evladıdır. Başkasına koymayıp burayı tercih ediyorsa o daha anlamlı şahsiyet demektir.

"Yasal zemine oturtulmalı" (İttifak açıklamalarından sonra sistem tartışmaları)

Eğer bu konu Türkiye’de tartışılıyor ise, ittifak yapılmasını öngören yaklaşımlar çoğunluk kazanıyorsa, o zaman bunu yasal zemine oturtturmakta yarar var. Yasal zemin ne olmalıdır? Siyasi partiler girmeli, ittifak yapılacak ise böyle bir düşünceye sahip olan birden fazla parti bir araya gelerek, o partilerin tüzel kişilikleri, o partilere verilen oylar ittifak içinde bölünmek üzere bir ittifak çatısı, ismi üzerinde buluşmakla halledilebilir. Yani şu ‘a’ partisi, ‘b’ partisi ‘c’ ittifak partisi altına da onun yanında ‘f’ ve ‘e’ partileri olur. O zaman ‘a’yabir mühür vuracaksınız ikincisine ‘b’yevuracaksınız, üçüncüsüne ‘c’ye vuracaksanız ama hangi partiden birisi olarak ittifaka katılmışsa oradaki ‘e’ partisinin amblemine mührünü oraya da vurman lazım. O zaman ‘e’ve ‘f’nin mühürlerinin toplamı ‘c’yi oluşturur. ‘C’nin çıkaracağı milletvekilinin kendi arasındaki dağılımı da ‘e’ ve ‘f’ partilerinin milletvekili sayısı olur. Dolayısıyla onlar da Meclis’te temsil edilir. Eğer barajı aşacak bir rakama ulaşmışlarsa Hazine’den yardım alma gibi bir durum da söz konusu olur. Tartışılsın diye biz söylüyoruz. Çünkü geçmiş dönemdebunları yaptık. Türk siyaseti bir sonuç çıkartmalı, istikrar sağlamalı, siyasi partilerin Meclis’te temsiline imkân verilmeli, bir çözüm yolu bulunmalı.

"Karanlıktan aydınlığa yürüyorsunuz" (Yaz saati uygulaması)

Çok güzel bir uygulama, karanlıktan aydınlığa doğru yürüyorsunuz.(Gülüyor) Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Saat 07.00’de her yer karanlık. Karanlıktan aydınlığa doğru yürüyüş güzel bir şey. (Gülüyor).

"Nakliyat arabasına valiliği koyup taşımaktır" (Hakkari ve Şırnak’ın ilçe yapılmak istenmesi)

Hakkari ve Şırnak il vasıflarını devam ettirmeliler. Hakkari’yi küçülterek, bir başka yeri il yapmanın manası yok. Hakkari’nin il vasfını kaybetmesini ne mahsuru var, böyle bir şeye ihtiyaç nereden kaynaklanıyor, onu bilemiyorum. Ama Hakkari yıllardan beri il vasfını taşıyor. Dolayısıyla onun ilçesini il yapma ve Hakkari’yi oraya bağlama bir nakliyat arabasına valilik arabasını koyup, Hakkari’den oraya götürmek anlamına gelir. O da doğru bir şey değil.

Selda Güneysu/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde