Bağdat Caddesi yıkılacak mı?

Bağdat Caddesi yıkılacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar açıkladı

Bağdat Caddesi yıkılacak mı?
16px
24px
10.11.2012 10:01
ABONE OLgoogle

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın Sütlüce'deki binasında 39 AK Parti ilçe başkanı ve 26 belediye başkanıyla biraraya geldi. Kentsel dönüşüm konusunun görüşüleceği toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar Bağdat Caddesi'nde yapılması düşünülen kentsel dönüşümle ilgili konuştu.

" 6.5 MİLYON KONUTUN ELDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR "

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşümün konuşulacağı toplantı öncesi gazetecilere açıklama yaptı. Bakan Bayraktar, " Kentsel dönüşüm şu anda Türkiye'de yapılıyor. Bizim yaklaşık 10 yıllık iktidarımız döneminde Türkiye'de bugüne kadar 268 noktada kentsel dönüşüme proje olarak başladı. Bunlardan yaklaşık 150 tanesinde fiilen inşaat başladık. Yaklaşık 40 bini konutu yaparak hak sahiplerin eteslim ettik. Erzincan gibi Kars gibi Ankara kent girişi protokol yolu Gaziantep gibi birçok şehirimizde kentsel dönüşüm yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İstanbul'da da yaptık . Küçükçekmece'de yaptık, Ayazma'da yaptık. Birçok yerde başarılı projeler yaptık. Tabii İstanbul Türkiye'nin hem mozaiği hem amiral gemisi hem nüfusunun büyük bir bölümü İstanbul'da ekonominin yüzde 50'den fazlası İstanbul'da, İstanbul deprem bölgesinde İstanbul Türkiye'nin olmazsa olmazıdır. Geldiğimiz konjonktür itibariyle dünyanın geldiği süreç itibariyle, Türkiye'nin gelmiş olduğu konum, Türkiye'deki şehirleşmenin yüzde 80'lere yaklaşması ve Türkiye'de özellikle 1999'dan önce yapılan bina stoğunun güvenilir olmaması, deprem aksı üzerinde yaklaşık 6.5 milyon konutun elden geçirilmesi yenilenmesi gerektiği ve bunların büyük bir bölümünün İstanbul'da olması hasebiyle İstanbul'da ki 39 ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesiyle toplantılar yaptık. Ama biz kendi partimiz olarak Adalet ve Kalkınma Partisi kendi ilçe ve ilçe belediye başkanlarımızla bu işe dört elle sarılma içerisinde arkadaşlarımızla hasbihal yapacağız. İstanbul'da yeni bir atılımla yeni bir kaynaşmayla halk tarafından bu işe razı olanlardan başlama, gönüllülük esasını yakalama, halka hizmet edeceğimizin mesajını vermek içindir " dedi. Kentsel dönüşümün isminin depreme dayanıksız binaları yıkma olarak lanse edildiğini söyleyen Bayraktar, " İşin özü binaları yenilemektir. Güvenli binaları yapmaktır. Barınma ihtiyacı olup da ev alamayan insanlara yuva yapmaktır. Bu işin ekseni gönüllülük esasına bağlı. Biz belediyelerimizin aidiyet duygusunu artırma belediyelerimizin bu işe girmek için moralini artırma ve yeni çalışmalar yapmak için burada biraraya geldik "diye konuştu.

" ESKİ BİNALARIN ELDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM AMA... "

Bakan Bayraktar, bir mühendislik firmasının Bağdat Caddesi'nde yaptığı araştırmada binaların yüzde 80'inin yıkılacak durumda olmasıyla ilgili yapılan habere ilişkin konuşan Bayraktar, " Bugünden yarına bir tehlike veriliyor alarm veriliyor. Böyle bir şey yok " dedi.

Bayraktar, " Biz zaten vatandaşımıza diyoruz ki, siz eğer binanınzdan şüpheleniyorsanız binanızın riskli olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. Esas yasada anlatılmak istenen bu. Vatandaş kendi binasını beton yönünden statik yönden riskliyse 6306 sayılı yasa kapsamında binasını kendisi değerlendirecek zaten. Biz de yasanın çerçevesinde yardımcı olacağız. Eğer oradaki kiracılar fakirse kira yardımı yapacağız, ev almak istiyorsa, aldığı kredinin yüzde 4'ünü biz sübvanse edeceğiz, taşınma masrafı vereceğiz. Vatandaş kendi evini yenileyecek. Bütün uyarılara rağmen binasını boşaltmıyorsa, biz evi boşaltmak zorundayız. Bağdat caddesinde şu anda böyle bir durum yok. Bağdat caddesinin zaman içinde yenilenmesi gerektiği noktasında bakanlığımız tarafından yetkilendirilen lisanslandırılan bir şirketin yapmış olduğu bir tespit var. Bunu beğenmeyen bunu kabul etmeyen hak sahipleri itiraz edebililerler. Üniversite hocalarından kurulu bir itiraz komisyonumuz var. O komisyona bir da bakılır. Ama Bağdat caddesinde acil hemen boşaltılması elektriğinin suyunun kesilmesi gereken bir bina olduğunu ben bilimiyorum. Öyle bir bilgi bize ulaşmadı. Gazetede çıkan bir habardir. Biz de bunu inceliyoruz. Ama Bağdat caddesinde oturanlar da emin olsunlar huzurlu olsunlar " dedi. Hak sahiplerinin kentsel dönüşüme karşı çıkmaları halinde ne yapılacağı sorusuna ise Bayraktar, " Karşı çıkmaları halinde binaların bugünden yarına yüzde 80'i sakat diye birşey yok. Biz biliyoruz Bağdat caddesini. Eski binaların elden geçirilmesi lazım ama bugünden yarına bir tehlike var bir alarm verilyor, sos veriliyor.Böyle bir şey yok " yanıtını verdi.

Bakan Bayraktar ardından basın kapalı yapılan toplantıya girdi.


 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde