Babayiğit olmak için 250 milyon $ arıyor

Babayiğit olmak için 250 milyon $ arıyor

Jan Nahum, yerli otoyu üretmeye aday olduklarını belirterek, “250 milyon $ yatırım gerekiyor” dedi

Babayiğit olmak için 250 milyon $ arıyor
16px
24px
30.06.2014 05:40
ABONE OLgoogle
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 20 Ocak 2011’de TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda ‘Artık yerli aracımızı üretelim. İşte babalar burada” çağrısının üzerinden yaklaşık 3.5 yıl geçti ancak hiçbir üretici ‘yerli oto’ için harekete geçmedi. Yabancı ortaklı şirketler ‘resmen’ dile getirmese de bu işe soğuk bakıyor. Peki ‘yerli marka’ hayali suya mı düşecek?

KARSAN Murahhas Azası ve tasarım şirketi Hexagon’un Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, Türkiye’nin 2023’te 75 milyar dolarlık otomotiv ihracatına ulaşmasının marka yaratmadan imkânsız olduğunu belirterek, “Başbakan Erdoğan’ın bakışı çok doğru. Biz babayiğit olmak için uğraşıyoruz. 250 milyon dolar bulursak ilk Türk otosunu yaparız” dedi.

YILLARCA Tofaş ve Fiat’ta üst düzey pozisyonlarda çalışan, Türkiye’de geliştirilen bir çok modele imzasını atan Jan Nahum, Türkiye’nin ilk yerli marka aracını ortaya çıkarma konusunda iddialı olduğunu açıkladı. Türkiye’nin son 50 yıl içinde otomotiv adına her şeyi yaptığını bir tek kendi markasını yaratamadığını kaydeden Nahum, “Biz bir Ford T model, Volkswagen Kaplumbağa ya da Renault Kangoo yaratamadık. Üretim konusunda büyüklerin yanındayız ama yaratma konusunda 150 yıl gerideyiz. İşte biz şimdi onun kavgasını veriyoruz. Bunun da gereğini yerine getirmeliyiz” dedi.

3 MİLYON ARAÇ

Karsan Murahhas Azası ve tasarım şirketi Hexagon’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Jan Nahum, hükümetin koyduğu 2023 hedefleri içinde otomotiv sektörünün 75 milyar dolar ihracat payının mevcut şartlarda gerçekleştirilmesinin imkarsız olduğunu belirtti. Nahum, Türkiye’nin yerli ortaklarla ya da doğrudan kendisi yatırım yaparak araç üreten yabancı markalarla gelebileceği son noktaya geldiğini, bunun üstüne çıkabilmesi için atması gereken adımlara bugünden karar verilmesi gerektiğini savundu. Nahum, şunları söyledi: “Bugün bir fotoğraf çektiğimizde iyi bir yerde miyiz? Evet otomotiv sanayi bugün dörtdörtlük bir yerde. İtalya’yı yerinden etmişiz, İspanya arkasında nefesimizi hissediyor. Ama 2023 yılı hedeflerine baktığımızda ise 10 yıl sonra varmak istediğimiz nokta bugünkü Almanya’nın bulunduğu noktadır. Yani 10 yıl sonra ortalama fiyatı 25 bin dolardan 3 milyon araç ya da muadili yedek parça ihraç edip, Audi’si, VW’si, BMW’si Mercedes’i, Porsche’si, güçlü yan sanayi ihracatıyla bugünün Almanya’sının seviyesine gelmemiz gerekiyor.”

Bunun içinde bulunan koşullarla mümkün olmadığını açıkça dile getiren Nahum, “Samimi ve ciddi olarak Türkiye kendi modellerini yapmaz ise bu hedefini gerçekleştiremez. Başbakan’ın bakışı çok doğru” dedi. “Biz babayiğit olmak için uğraşıyoruz” diyen Nahum, “Bizim hedefimiz 25 milyar dolardan 75 milyar dolarlık ihracat rakamına geçişteki anahtarlardan biri olmaktır. New York için geliştirdiğimiz V1 modeline sadece bir taksi projesi olarak bakmak doğru değil. V1 bir kavramdır. Londra’da, New York’ta taksi, Güney Amerika’da başka bir ihtiyaca cevap veren bir otomobil olabilir. Biz bu aracı hayata geçirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Yılda 10 bin adetlik bir üretim için motor hariç 250 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Ancak bankalar bu yatırım yüksek riskli buldukları için finanse etmek istemiyorlar. Belki bir stratejik ortak bularak bu yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Marka çıkmazsa açık 100 milyar dolar olur

JAN Nahum, Türkiye’nin otomobil üretmekten başka şansı olmadığını beliretrek, “Kişi başına milli gelirin 25 bin dolara gelmiş bir ülkede 1000 kişiye düşün araç sayısı da 500 adet olmalı. Bu bizde 200. Yani 80 milyon nüfusa 25 milyon araç daha eklemek lazım. Mevcut 20 milyon aracı da eklerseniz bu rakam 45 milyon adete ulaşır. 4 yılda bir yenileceğini düşürsek, her yıl 4 milyon araç ihtiyacı demektir. Tüm bu araçları ithal etmemiz halinde ise 100 milyar dolar açık verir Türkiye.”

Ethem Sancak belki bizden destek alır

YERLİ marka için Hexagon gibi bir tasarım stüdyosuna ihtiyaç olduğunu kaydeden Nahum şöyle konuştu: “Karsan’ın V1’i olmadı. Bugün V1 olmaz, yarın bir başkası olmaz ama üç gün sonra BMC’nin yeni sahibi Ethem Sancak çıkar ve Hexagon’dan yeni bir araç geliştirmek için destek alacağım der ve olur.”

OSD, statükonun çıkarlarını koruyor

“BURADA Türkiye’nin geleceği söz konusu” diye konuşan Jan Nahum, “Ama Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) maalesef sadece bugünkü statükonun avantajlarını ve çıkarlarını koruyor. Haklılar da. Ama Türkiye’yi 75 milyar dolarlık ihracata götürecek olan bu değil” dedi.

İtalyan aygırına Hexagon imzası

İTALYA’nın son dönemde en çok ses getiren tasarımcısı Umberto Palermo’nun tasarladığı spor otomobilin mühendislik tasarım, model ve prototip faaliyetlerini Türkiye’nin en büyük mühendislik ve tasarım firması Hexagon Studio üstlendi. 25 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde bulunan Otomobil Müzesi’nde dünya prömiyerini yapan araç Türk mühendislerinin imzasını taşıyor.

Ortağa sıcak bakıyor

Jan Nahum, V1 Taksi’de bugüne kadar büyük ilerleme kaydettiklerini şimdi önlerindeki tek engelin sermaye olduğunu kaydetti. Duayen otomotivci, yerli elektrikli taksi V1’in seri üretime geçmesi için 250 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bugüne kadar yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptık. Seri üretim için motor yatırımı hariç 250 milyon dolar gerekiyor. Birçok fon ve bankanın kapısını çalıyoruz ancak riskli yatırım grubu olduğundan şu ana kadar olumlu yanıt alamadık. Çalışmalarımız sürüyor. Belki stratejik bir ortaklık da yapabiliriz” dedi. Nahum 10 bin araçlık V1 üretiminin kendileri için yeterli olacağını ekledi.

TÜBİTAK bizi neden eledi?

Jan Nahum, 100 milyon lira teşvik ödüllü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBTAK’ın yerli elektrikli araç projesinden elenmelerine şaşırdıklarını söyledi. Nahum, “Neden elendik diye sorduğumuzda, doyurucu cevaplar alamadık. Hem marka hem proje olarak çok hazırdık. 100 milyon liralık teşvik, V1’in seri üretime geçmesine önemli katkı sağlayacaktı” sözleriyle sitem etti.
Hürriyet/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde