Babacan'ın 13 yıllık siyasi hayatını bitiren karar!

Babacan'ın 13 yıllık siyasi hayatını bitiren karar!

Ali Babacan'ın 13 yıllık siyasi hayatının bitimine 1 hafta kala alınan bu karar siyasi imajını yerle bir etti

Babacan'ın 13 yıllık siyasi hayatını bitiren karar!
16px
24px
31.05.2015 14:44
ABONE OLgoogle
TMSF’nin Bank Asya’ya el koyması Ali Babacan’ın siyasi imajını da yerle bir etti
Siyasiler, bankacılar, hukukçular ve ekonomi uzmanları Bank Asya operasyonu için ortak bir sözde birleşti: El koyma hukuki ya da ekonomik değil, siyasi öç alma işlemi.

SİYASİ DEĞİLMİŞ!

Efkan Ala’nın asılsız, “Bir banka 2 milyar dolar aldı, belgesi var” sözüyle başlayan siyasi linç kampanyası Bank Asya’ya el konulmasıyla sonuçlandı. Ne diyeceği merak edilen Babacan, “Siyasi olsa niye 1.5 yıl beklensin” sözüyle şaşırttı.  

JÜBİLEYE 1 KALA

Ali Babacan, 13 yıllık siyasi hayatının bitimine 1 hafta kala alınan bu kararla, “İyi bir başlangıç yapmıştı, jübileye yakın farklılaştı. Partizanlaştıkça babacanlığını kaybetti” yorumlarını haklı çıkardı.

BANK ASYA KARARI SİYASİ

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında hükümetin hedefe koyduğu kurumlardan olan Bank Asya, siyasi baskılara boyun eğen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kararıyla TMSF’ye devredildi. 2015’in ilk çeyreğinde 13 milyon TL kâr açıklayan Bank Asya’ya el konulması kararını “Siyasi bir şey olsa 1.5 sene niye beklensin de bugün yapılsın?” sözleriyle yorumlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise büyük tepki topladı. 13 yıllık siyasi hayatının bitimine 1 hafta kalan Babacan hakkında “İyi bir başlangıç yapmıştı, jübileye yakın farklılaştı. Partizanlaştıkça babacanlığını kaybetti” yorumları yapıldı. Hukukçular ve ekonomistler de kâr açıklayan bir bankaya bu gerekçeyle el konulmasının hukuki değil siyasi olduğunu söylüyor. 
 
Eski SPK Başkanı: El koyma hukuksuz

Mali  sistemin  güven  ve  istikrarı  bakımından  yatırımcıları açısında tehlike arz ettiği gerekçesiyle el konulan Bank Asya hakkında konuşan Eski SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Bank Asya’ya el koyma operasyonunun hukuksuz olduğunu söyledi. 3 Şubat 2015’ten bu yana banka yönetiminin TMSF’de olduğuna dikkat çeken Cansızlar, “Banka, ilk üç ayda kâra geçmişti. Eğer eski yönetim tarafından malî zaaf olmuş olsaydı, o zaman 3 Şubat’ta 18. madde değil, doğrudan 71. madde uygulanırdı. Uygulanmadığına göre o gün bankanın malî durumu sağlıklıydı” dedi. Hukuk devletinde olmaması gereken uygulamaların Bank Asya için devreye girdiğine işaret eden Cansızlar, “Bugüne kadar olan olaylar hukuk devleti açısından kabul edilebilir değil. Bir devletin kendi ulusal bankasını batırmak için zemin hazırlayacak bu tür girişimlere izin vermemesi gerekirdi” şeklinde konuştu. 

‘Ekonomiye faturası ağır olacak’

Ziraat’in katılım bankası açmasının hemen ardından Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesini manidar bulduğunu söyleyen Cansızlar, el koymanın faturasının ekonomi ve bankacılık sektörü açısından çok ağır olacağına dikkat çekti. Bankaya hukuksuz gerekçeyle el konulmasının ardından Türkiye’ye uluslararası finans çevrelerinde çok farklı gözle bakılacağına işaret eden Cansızlar, yabancı yatırımcıların da el koyma hadisesinin ardından Türkiye’ye gelmekte çok çekimser davranacağını dile getirdi. Olaydan sonra haberi dünyaya duyuran Reuters haber ajansı da hukuksuz el koyma kararının ekonomiye vuracağı darbeye dikkat çekti.

‘Operasyonun başrolünde Erdoğan var’

HDP Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, Bank Asya operasyonunun siyası olduğunu, başrolde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğunu belirtti. Fırat, Bank Asya’ya el konulmanın başından beri zaten hükümetçe projelendirildiğini ve batırılmak için her türlü yöntemin uygulandığını söyledi.

‘İş adamlarına bir tehdit mesajıdır’

DSP Genel Başkanı ve Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker, Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesiyle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı tarafından seçim yasakları ihlal edilerek Ziraat Bankası’na ait bir katılım şubesinin açılış töreninin ardından yapılıyorsa bu dünyaya bir mesajdır. Türkiye’de ki iş adamlarına seçime bir hafta kala tehdide yönelik bir mesajdır” ifadelerini kullandı.

‘Asıl hedef medyaya el koymak’

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, “Asıl amaç şu: TMSF bugüne kadar el koyduğu bankayla irtibat halinde bulunan televizyon ve gazetelere de el koymuştur. Burada asıl hedef Bank Asya üzerinden gazeteler ve televizyonlar varsa onlara da el koymak için bu kılıfı uydurmuştur. Bu çok tehlikeli bir gidişat. Otoriter rejimlere has bir uygulamadır” dedi. 

Taşbaş: ‘Karar yargıya taşınacak’

Bank Asya’dan yapılan ‘Bankamız bankacılık faaliyetlerine devam edecektir’ açıklamasının ardından banka ortakları adına açıklama yapan bankanın avukatı Süleyman Taşbaş, kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi. Taşbaş, TMSF’ye devir kararı için 71. maddenin uygulanamayacağını söyledi. Avukat Taşbaş, ‘’71. maddeden önce ilgili düzenlemede 67. 68, 69 ve 70. maddelerin işletilmesi gerekir. Bu maddeler el koymadan önceki tedbirleri içerir. Bu maddeler uygulanmadan 71. maddenin uygulamaya konması söz konusu değildir.” dedi. 

Gökmen Köse/Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde