Babacan, ihracatçılara neler anlattı?

Babacan, ihracatçılara neler anlattı?

Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda değerli TL eleştirilerine cevap verdi

Babacan, ihracatçılara neler anlattı?
16px
24px
26.10.2010 15:56
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, karşılıksız para basılmasının önemli bir risk olduğunu belirterek, ''Dolar, avro gibi para birimleri diğer tüm para birimlerine karşı, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı aşağı düşüyorsa, değer kaybediyorsa bunun arkasında, işte bu para birimlerinin ileriye doğru nereye gideceğinin belirsizliği var'' dedi.

     Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisindeki gelişmelere değindi.

     2009'un tüm dünya için ekonomi tarihine kayıp bir yıl olarak geçtiğini ifade eden Babacan, dünya ticaretinin yüzde 11 daraldığını, pek çok ülkede finans sektörü ile başlayan ve etkisi yıllarca sürecek ciddi, sıkıntılı bir tabloyu beraberinde getirdiğini söyledi.

     Babacan, 2009 ile karşılaştırıldığında bu yıl küresel ekonomide bir büyüme rakamı göründüğünü belirterek, ancak bu büyümenin çok yüksek miktarlarda ve bazı suni tedbirlerle elde edilmiş bir büyüme olduğunun özellikle altını çizmek istediğini ifade etti.

     Hem hükümetler, hazineler hem de merkez bankalarının normalin çok dışına saparak çok farklı uygulamalara gittiğini, büyümüş ekonomilerin açıklarının tarihi yüksek seviyelere ulaştığını kaydeden Babacan, gelişmiş ekonomilerin borçluluklarının ancak dünya savaşlarında görülen boyutlara ulaştığını, Japonya'nın milli gelirin yüzde 250'sine, ABD'de yüzde 100'üne varan borçluluk olduğunu anlattı.

     Yine AB ülkelerinin yüzde 80-90-100'e uzanan borç stokları olduğunu bildiren Babacan, ''Bu, gelişmiş ülkeler üzerinde yıllarca yük olmaya devam edecek'' dedi. 

     Babacan, bugün itibariyle ABD'deki büyüme hızının ciddi ölçüde aşağı doğru revize edildiğini, Avrupa'da ise Almanya'nın beklenenin üzerinde performans gösterdiğini ifade ederek, ''Avrupa bizi çok yakından ilgilendiriyor. Hem doğrudan sermaye akışı açısından hem de ihracatımız açısından... AB, en önemli ihracat pazarımız. Avrupa'daki gelişmeler bizim ekonomimizi doğrudan etkileyen gelişmeler...'' şeklinde konuştu.
    
     ''BÜYÜK EKONOMİLERDEKİ İŞSİZLİK ORANLARI ÇOK ÖNEMLİ''
    
     Ali Babacan, küresel büyümenin gerçekleştiğini, pek çok riskleri de içinde barındıran bir tablo gösterdiğini kaydederek, işsizliğin yine önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Babacan, ''Yüksek ve yüksek kalmaya devam edecek hissi var. Hatta ABD'de tekrar yükselme eğilime girecek bir tehdit olarak önümüzde... Büyük ekonomilerdeki işsizlik oranları çok önemli'' diye konuştu. 

     Finans sektöründeki sorunların çözülmediğini belirten Babacan, batmak üzere olan bankalara olağanüstü miktarlarda kaynaklar aktarıldığını, yüksek batak oranları olduğunu kaydetti.
     Babacan, karşılıksız para basılmasının bir başka önemli risk olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     ''Zaten dolar, avro gibi para birimlerinin diğer tüm para birimlerine karşı, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı aşağı düşüyorsa, değer kaybediyorsa bunun arkasında, işte bu para para birimlerinin ileriye doğru nereye gideceğinin belirsizliği, o ülkelerin merkez bankalarının yani FED'in, Avrupa Merkez Bankası'nın bu olağanüstü şartlardan dolayı ne zaman, nasıl döneceğinin hala açıklayamamış oluşu para birimlerinin değerinin hızla düşmesini beraberinde getiriyor.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde