Babacan'dan akaryakıta zam sinyali

Babacan'dan akaryakıta zam sinyali

Babacan, petrol fiyatlarındaki artışın gerçekten Türkiye'yi etkilediğini belirterek, zam sinyali verdi

Babacan'dan akaryakıta zam sinyali
16px
24px
17.02.2011 13:35
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki artışın gerçekten Türkiye'yi etkilediğini belirterek, ''Çünkü biz aşırı oranda dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dünya fiyatı ne olursa oluşan dünya fiyatından bunu ithal etmek zorundayız'' dedi. 

     Babacan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, ''34 Tesis Açılışı ve 240 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu Temel Atma Töreni''nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     ''Dünyadaki petrol fiyatı yükselişi acaba Türkiye'yi nasıl etkileyecek'' şeklindeki soru üzerine, dünyada petrol ve gıda fiyatlarının çok yükseldiğini belirterek, şu anda petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde seyrettiğini, dünya gıda fiyatı endekslerinin de tarihin en yüksek seviyelerinde bulunduğunu söyledi.
     Dünya Bankası'nın 2 gün önce açıkladığı raporun, son 6 ayda dünya genelinde 44 milyon kişinin daha açlık sınırının altına düştüğünü gösterdiğini anlatan Babacan, 1 doların altında gelire sahip, açlık sınırının altında zaten dünyada 1 milyara yakın bir nüfus olduğunu hatırlattı. 

     Babacan, petrol fiyatlarındaki artışın gerçekten Türkiye'yi etkilediğini belirterek, ''Çünkü biz aşırı oranda dışa bağımlı bir ülkeyiz, petrolümüz çok az, doğal gazımız hiç yok. Kömür ithal ediyoruz, doğal gaz, petrol ithal ediyoruz. Dünya fiyatı ne olursa, oluşan dünya fiyatından bunu ithal etmek zorundayız büyüme için, kalkınma için, üretim için. Dolayısıyla Türkiye'yi de bu kuşkusuz etkileyecektir'' dedi. 

     Akaryakıt fiyatlarını belirleyen 4 unsur olduğunu anlatan Babacan, bu unsurlardan birincisinin petrolün fiyatı, ikincisinin kur, üçüncüsünün kar haddi, dördüncüsünün de vergi olduğunu söyledi. 

     Babacan, son bir yıllık döneme bakıldığında, petrol, kur ve kar hadlerinin arttığını ama verginin sabit olduğunu ve 2011 yılına kadar da verginin sabit olacağını ilan ettiklerini kaydetti. 

     Petrol ürünleri ile ilgili fiyatlardaki iniş ve çıkışların tamamıyla ilk üç unsurla ilgili olduğunu ifade eden Babacan, ''Petrol fiyatı arttığında, kur arttığında, kar haddi arttığında akaryakıt fiyatlarının da pompa fiyatlarının da arttığını görüyoruz. Yapılabilecek işlerden bir tanesi kar hadlerinin kontrol altında tutulması ve petrol 40 dolarken uygulanan karla, 100 dolarken uygulanan karın o oranda artmaması daha makul. Enflasyon oranında kar hadlerinin artması söz konusu olabilir'' dedi. 
     
     2-B TASARISI
     
     Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2-B ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile beraber yoğun çalışmalar sonucunda bir tasarı hazırlandığını ancak, tasarının son halinin henüz kesinleşmediğini söyledi.
     Meclis'in seçim nedeniyle çalışmalarına ara vermesinden önce tasarının yasalaşması konusunda ciddi kuşkuları bulunduğunu dile getiren Babacan, ''Muhtemelen seçimlerden sonra, ekim ayından sonra hızlı bir düzenleme yapılacaktır diye düşünüyorum'' dedi. 
     
     ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU
     
     Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun iktidar olmasının mümkün olmadığını savunarak, ''Ak Parti tekrar gümbür gümbür iktidar olacak, o bakımdan bir mesele yok. Hedefleri ortaya koyduk, 2023 de dünyada 10 büyük ekonomisi arasında Türkiye'yi taşımak. Dolayısıyla yola devam diyoruz'' dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde