BTC'den 1 Milyarıncı varilde yüklendi

BTC'den 1 Milyarıncı varilde yüklendi

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi, 1 milyarıncı varil ham petrolün, Ceyhan Deniz Terminaline yanaşan 1275. tankere yüklendiğini bildirdi.

BTC'den 1 Milyarıncı varilde yüklendi
16px
24px
13.09.2010 14:52
ABONE OLgoogle

BP'nin operatörü olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi'nin açıklamasına göre, Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden Eylül ayında yola çıkan ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen 1 milyarıncı varil ham petrol, Ceyhan'da Nippon Princess adlı 1275. tankere yüklendi.

1 milyarıncı varil ham petrolün yüklendiği tanker, Ceyhan Deniz Terminali'nden Rotterdam'a gitmek üzere ayrıldı. 

     BP Azerbaycan Ülke Başkanı Rashid Javanshir konuya ilişkin değerlendirmesinde, BTC üzerinden dünya pazarlarına taşınan 1 milyarıncı varil ham petrolün, boru hattının güvenli, verimli ve güvenilir bir şekilde işlediğini gösteren önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, BTC Boru Hattı Projesi'nin aynı zamanda çevresel performans ve sosyal sorumluluk bakımından da kendi alanında referans olarak gösterilebilecek büyük başarı sergilediği kaydetti. 

     Javanshir, boru hattının, Türk Boğazları'ndan geçen petrol tankeri sayısını azalttığına işaret ederek, bir milyar varil ham petrolün, BTC boru hattı yapılmamış olsaydı Boğazlardan geçeceğini hatırlattı.
     Hattın, geçtiği ülkelerde insanlara sunduğu iş olanakları sayesinde önemli getirileri olduğunun altını çizen Javanshir, projeden gurur duyduklarını ifade etti. 

     730 bin kişiyi kapsayan 550 yerleşim biriminde binin üzerinde toplumsal projeyi hayata geçirdiklerini belirten Javanshir, projelerin sürdürülebilirliği için 10 milyonlarca dolarlık ek yatırım programları uyguladıklarını bildirdi. 

     BP Türkiye Başkanı Can Suphi ise, boru hattında elde ettikleri başarıya paralel olarak boru hattı güzergahında başlattıkları sürdürülebilir kalkınma projeleri ve kapasite geliştirme faaliyetlerinin önemine işaret etti. 

     Suphi, yürütülen projeler ile yerel toplulukların altyapıya erişimlerini geliştirmelerine ve onların sürdürülebilir şekilde geçimlerini sağlamalarına yardımcı olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
     ''BTC Şirketi, doğaya ve insana saygılı bir kuruluş olmanın ve sorumlu kurumsal vatandaşlığın da doğal bir sonucu olarak, petrolü emniyetli bir şekilde taşıyıp, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe gerekli özeni göstermektedir. Bunun yanı sıra BTC güzergahında sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için ek yatırım programları geliştirmiştir.'' 

     Açıklamaya göre, BTC'nin bugün itibariyle günlük akış kapasitesi günlük 1,2 milyon ham petrol varil seviyesine ulaştı. 

     BTC üzerinden gerçekleşen mevcut ham petrol ihracat oranı günlük yaklaşık 850 bin varil düzeyinde bulunurken, boru hattında en yüksek akış ise 21 Temmuz 2010 tarihinde günlük 1 milyon 60 bin varil ham petrol olarak kaydedildi. 

     2010 yılında BTC boru hattı ile ihraç edilen toplam petrol hacmi 191 milyon varil seviyesinde oldu. Bu seviye yaklaşık 25,8 milyon ton ham petrole tekabül ediyor.

     Projenin sahibi olan BTC Şirketi'nde, BP'nin yüzde 30,1, SOCAR'ın yüzde 25, Chevron'un yüzde 8,9, Statoil'in yüzde 8,7, TPAO'nun yüzde 6,5, ENI'nin yüzde 5, Total'in yüzde 5, Itochu Inc.'un yüzde 3,4, Inpex'in yüzde 2,5, ConocoPhillips'in yüzde 2,5, Hess'in de yüzde 2,3 hissesi bulunuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde