BP istedi, Türkiye TANAP’ta değişikliğe gidiyor

BP istedi, Türkiye TANAP’ta değişikliğe gidiyor

Azerbaycan gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ortaklarından İngiliz petrol devi BP’nin isteğiyle anlaşmada değişikliğe gidiliyor.

BP istedi, Türkiye TANAP’ta değişikliğe gidiyor
16px
24px
19.01.2020 08:30
ABONE OLgoogle

TANAP’ın Türkiye-Yunanistan sınırındaki Avrupa bağlantı noktasının geçen ay açılışının yapılmasının ardından TBMM’de TANAP’la ilgili önemli bir yasa değişikliği gündeme geldi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun bu hafta yapılan son toplantısında TANAP Anlaşması’nda değişikliğin onaylanmasına ilişkin bir yasa teklifi kabul edildi. Teklifle Türkiye, TANAP’ın konsorsiyum üyesi olan BOTAŞ’ın hesaplarına ve mal varlıklarına yönelik bir tahkim kararına ilişkin dokunulmazlık iddiasından feragat etmeyi kabul etti. Böylece olası bir tahkim kararında oluşacak zararı BOTAŞ da üstlenecek.

Teklif üzerinde TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde  Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, değişikliğin, BP’nin talebiyle yapıldığını doğrulayarak “Bütün taraflar arasında, TANAP, BOTAŞ ve BP arasında, daha sonra ilave olacak uluslararası şirketlerin de haklarının korunması anlamında, onlara da bir güvence sağlanması noktasında, projenin dengeli bir hukuki altyapısının oluşması noktasında bu değişiklik ihtiyacı hasıl olmuştur” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Halil İbrahim Dere de olası bir tahkim davasına ilişkin “Eğer karşı taraf davayı kazanırsa, BOTAŞ’ın bir devlet şirketi olduğu, dolayısıyla tüm mallarının kamu malı sayıldığı, dolayısıyla haczedilemeyeceğine yönelik bir iddia, ticari olarak projeye girmiş iki taraf arasında bir uyumsuzluk oluşturacaktır. Bu, algılanan bu riskin bertarafı amacıyla yapılmış bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Kıran, BP’nin TANAP’tan çekileceği haberleriyle ilgili olarak “BP’nin anlaşmadan çekileceğine dair haberlerle ilgili bize intikal etmiş herhangi bir konu hiçbir zaman olmadı” dedi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen TANAP Anlaşması’nda yapılan bu değişikliğin yakın zamanda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Hüseyin Hayatsever/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde