BOTAŞ zarara sokuldu

BOTAŞ zarara sokuldu

Hükümetin LNG ithalatını serbest bırakmasıyla, BOTAŞ’ın doğalgaz satışlarının azaldığı ve kurumun “al ya da öde” yükümlülüğüne düştüğü ortaya çıktı.

BOTAŞ zarara sokuldu
16px
24px
12.12.2010 09:37
ABONE OLgoogle

BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, KİT Komisyonu’nda 25 Kasım’da yaptığı konuşmada durumun ciddi ekonomik ve mali güçlüklere neden olabileceğini belirterek “İran’a 2009 yılı için 602 milyon dolar ‘al ya da öde’ ödemesi yapıldığını” bildirdi. Cumhuriyet’in ele geçirdiği; BOTAŞ’ın 25 Kasım 2010’da KİT Komisyonu’nda yapılan ve basından “gizli” tutulan görüşme tutanakları, hükümetin, LNG ithalatını serbestleştirerek kurumu zarara soktuğunu ortaya koydu.

KİT Komisyonu’nda konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Şenel, kurumun karşı karşıya kaldığı sıkıntıyı şöyle anlattı: “5784 sayılı Kanun kapsamında LNG ithalatı koşulsuz serbest bırakılmış olup, 2010 itibarıyla spot LNG ithalatı alan firma sayısı sekize ulaşmıştır. Küresel ekonomik kriz kaynaklı talep daralması nedeniyle, spot LNG fiyatlarının dünya piyasalarında düşüşüne bağlı olarak, sadece kâr elde etmek amacıyla ithalatı gerçekleştirmekte olup, yapılacak her ilave ithalatın mevcut sözleşmelerimizden doğan yükümlülüklerimizi ifa etmemize engel teşkil edebileceği ve ciddi ekonomik güçlüklere neden olabileceği düşünülmektedir.”

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal’ın söz alarak “Türkiye demek ki bir yükümlülük altına girerek, alamadığı doğalgazı ödeme gibi, LNG nedeniyle bir sıkıntıya girecek” diye konuşması üzerine BOTAŞ Genel Müdürü Şenel de “Yeni bir girişin bize zarar vereceğini söylüyoruz. Bu konuda ciddi girişimlerimiz oldu, hem EPDK’ye hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na” dedi.

AKP’li Başkan bile hak verdi

KİT Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Ünal Kaçır da hükümetin sorumluluğunu “Almadığımız zaman taahhüt ettiğimiz kadar gazın parasını karşı tarafa ödeme yükümlülüğümüz var. Bu gerçek ortadayken özellikle kriz ortamında özel sektörün LNG ithalatına sınırsız bir şekilde izin verildiği zaman burada LNG fiyatlarının çok düşük olması aşırı bir ithalatın ortaya çıkmasına neden oluyor” sözleriyle itiraf etti.

İran’a 602 milyon dolarlık ödeme

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin “İran’a ‘al ya da öde’ kapsamında ne kadar ödeme yapıldığını” sorması üzerine de Şenel “İran’a yapmış olduğumuz ödeme, evet doğrudur, 2009 yılından kaynaklanıyor 602 milyon dolar yaklaşık. Bu para ödenmiştir. Niçin ödenmiştir? Biraz önce bahsettiğim üzere, global kriz etkisiyle yerel tüketimin azalmasına binaen LNG ithalatının kontrolsüz bir şekilde artması nedeniyle bu ödenmiştir. Ama bu ödeme ön ödeme gibi bir şey oluyor bunu ileriki yıllarda telafi edebiliyoruz” diye konuştu.

Murat Kışlalı/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde