BMC'ye Alman şoku! 'Onay gelmeden yapmayız'

BMC'ye Alman şoku! 'Onay gelmeden yapmayız'

Alman savunma şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, Almanya ve Türkiye arasındaki gerilimin başta Altay tankı olmak üzere planlanmış savunma projelerini sekteye uğrattığını belirterek "Alman hükümetinden onay gelmeden yapmayız" mesajı verdi

BMC'ye Alman şoku! 'Onay gelmeden yapmayız'
16px
24px
30.10.2017 10:48
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlattığı tasfiyeler ve Almanya'nın Türkiye'nin bu darbeye karıştığını söylediği kişileri iade etmeyi reddetmesi üzerine iki NATO müttefiki arasındaki ilişkiler gerildi.

DPA haber ajansında bugün yer alan söyleşisinde Papperger, Türkiye'deki savaş uçakları için mühimmat üretimi ve Türkiye'nin Leopard tanklarının yenilenmesi de dahil olmak üzere birçok projenin hâlâ iki hükümetin kararını beklediğini söyledi. Papperger "Türkiye ile ilişkiler düzelmezse, Almanya'dan izin almak zor olacak" dedi.

DPA ayrıca, bozulan ilişkilerin Rheinmetall'ın tahmini 7 milyar euroluk (8.13 milyar dolar) Altay tank projesine katılma ihtimalini de zayıflattığını belirtirken kısa süre içerisinde Alman hükümetinin projeye onay vermesini beklemediğini söyledi.

DPA'nın haberine göre, Rheinmetall ile Türkiye'de bir ortak girişimin sahibi olan Türk BMC şirketi, planlanan 1,000 savaş tankından 100 ila 200 adetlik ilk dilimini üretmek için teklif verdi.

BMC, ihaleyi kazanırsa, Rheinmetall teorik olarak, yüzde 40 hissesine sahip olduğu ortak girişim RBSS aracılığıyla tankın üretiminde yer alabilir. Ancak bunun için Alman hükümetinin ihracat iznine ihtiyaç duyacak.

Papperger, Rheinmetall'ın Türkiye'de kendi tank fabrikasını kurmayı düşünmediğini söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) geçtiğimiz günlerde, daha önce TÜMOSAN ile yürütülen ancak sonuçsuz kalan Altay tankına yönelik Güç Grubu Geli?şti?ri?lmesi? Projesi?'ne ilişkin yeni ihaleye çıkmış, 13 Ekim'de ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile BMC arasında Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi sözleşmesi imzalanmıştı.

Sözleşmeyle BMC'ye yeni nesil hafif zırhlı araçların paletli konfigürasyonunun güç grubu ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması görevi verildi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde