BELTUR’la ilgili şok rapor: Sayıştay'a rağmen tarihi köşkler usulsüz işletiliyor

BELTUR’la ilgili şok rapor: Sayıştay'a rağmen tarihi köşkler usulsüz işletiliyor

Sayıştay Denetim Raporu, BELTUR’un işlettiği beş tarihi köşkün 18 yıldır mevzuata aykırı biçimde kiralandığını yazdı. Usulsüzlük Sayıştay raporuna iki kez girdi

BELTUR’la ilgili şok rapor: Sayıştay'a rağmen tarihi köşkler usulsüz işletiliyor
16px
24px
14.11.2017 08:11
ABONE OLgoogle

Beşiktaş Yıldız Parkı’ndaki Malta, Çadır köşkleri; Emirgan’daki Pembe ve Sarı Köşk ile Beykoz’daki Hidiv Kasrı 1996’da üç yıllığına pazarlık yöntemiyle Hamidiye Kaynak Suları’nın işletimine ihale edildi. Köşklerin işletmesi bir yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığının onayı ile Hamidiye Su’dan BELTUR’a devredildi.

Kurumlar arasındaki sözleşme 1999’da bitti. Belediye taşınmazlarının kira süresi üç ya da 10 yıl ile sınırlıyken BELTUR, köşklerin işletmesini sürdüyor. Sayıştay denetçisi, raporda “BELTUR 20 yıldır kiracıdır. Kiracının kira süresi 31.12.1999 tarihinde sona ermesine rağmen kiracılık ilişkisi devam etmiştir. Kira süresi dolan taşınmazların kira sözleşmelerinin ihale yapılmaksızın yenilenmesi veya uzatılması mümkün değildir” dedi.

‘İDARE DÜZELTMEDİ’

Raporda ayrıca köşklerin ihalesinin ‘pazarlık usulü’ yapıldığı ve bu yöntemin de kanuna aykırı olduğu saptamalarına yer verildi. Aynı bulguda, köşklerle ilgili durumun 2014 ve 2015 Sayıştay Denetim Raporlarına da girdiği hatırlatılarak şu satırlara yer verildi: “Ancak idare tarafından herhangi bir düzeltici işlem tesisinde bulunulmamıştır.” Belediye, Sayıştay’a “Kira süresi dolduğundan yeniden kiralama ihalesine çıkalacaktır” yanıtını verdi.

‘27 YILDIR KİRACI’

Sayıştay raporunda, Yerebatan Sarnıcı’nın ihale mevzuatına aykırı bir biçimde kiralandığı ve ihale yapılmaksızın kiralanmaya devam edildiği de belirtildi. İBB ile İstanbul Kültür Sanat Ürünleri AŞ arasındaki kiracılık ilişkisinin devam ettiği hatırlatan raporda şu saptama yer aldı: “Belediye encümeni en fazla 3, belediye meclisi 10 yıllığına taşınmaz kiralaması yapabilmektedir. Ancak fiili durumda mevcut kiracı olan İstanbul Kültür Sanat Ürünleri AŞ 27 yıldır kiracıdır. Kira süresi dolan belediyeye ait taşınmazların ihale yapılmaksızın tekrar kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.”

Mustafa Erol/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde