BDDK'dan şok karar! Hangi işlemler sınırlandırıldı

BDDK'dan şok karar! Hangi işlemler sınırlandırıldı

BDDK, salgında bankaların elindeki kaynağın Türkiye'de kullanılmasına yönelik karar aldı.

BDDK'dan şok karar! Hangi işlemler sınırlandırıldı
16px
24px
06.05.2020 08:27
ABONE OLgoogle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yaptığı açıklama ile Türkiye’deki bankaların yurtdışı ile yapabileceği TL işlemlerine sınırlandırma getirme kararı aldığını açıkladı. Bu düzenleme ile bankaların TL satıp döviz alma imkanı düşürüldü.

BDDK'nın aldığı kararla, koronavirüsü salgını sürecinde bankaların elindeki kaynağın Türkiye'de kullanılması amaçlanıyor.

Bankaların yurt dışındaki bankalarla yapabileceği TL işlemleri sınırlandıran BDDK açıklamasında şöyle denildi:  BDDK, 'aktif rasyosu' için yumuşama talep eden bankaları reddetti!

"Bilindiği üzere, ekonomik aktivitenin küresel COVID-19 salgını nedeniyle yavaşladığı, reel kesimin üretim ve istihdam açısından zorlandığı bir dönemde TL kaynakların verimli bir şekilde ve ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finansman  ihtiyacının giderilmesinde kullanılması önem kazanmıştır.  Bu amaçla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 05.05.2020 tarihli ve 9010 sayılı Kararı ile COVID-19 salgınıyla ilgili olarak ortaya çıkan olağanüstü koşullar ortadan kalkıncaya kadar uygulanmak üzere; 

- Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında  yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL  kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırılmasına, 

- Söz konusu oranın günlük olarak solo bazda hesaplanmasına,

- Mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar verilmiştir.  

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde