BDDK'dan bankaların elini rahatlatacak karar

BDDK'dan bankaların elini rahatlatacak karar

Bankaların, TCMB'de tuttuğu zorunlu karşılıkların dikkate alınma oranı yüzde 100'e yükseldi

BDDK'dan bankaların elini rahatlatacak karar
16px
24px
15.08.2017 04:57
ABONE OLgoogle

Bankaların likidite tarafında elini rahatlatacak karar yürürlükte.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Temmuz ayı sonunda paylaştığı, bankaların likidite karşılama oranı hesabında değişiklik yapılmasını öngören taslak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda, "yüksek kaliteli likit varlıklar" kapsamında Merkez Bankası’ndaki zorunlu karşılıklarının dikkate alınma oranı yüzde 50'den yüzde yüzde 100’e yükseldi.

TAM OLARAK NE OLACAK?

Böylece bankaların likidite oranlarının rahatlamasıyla, bireysel ve kurumsal mevduat yerine kısa vadeli bankalar arası fonlama ya da repo fonlamasına yönelmesi bekleniyor.

EN ÇOK HANGİ BANKALARI ETKİLEYECEK?

Garanti Yatırım'dan Recep Demir, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Likidite karşılama oranı görece düşük zorunlu karşılık kullanımı yüksek olan Halkbank ve İş Bankası düzenlemeden daha pozitif etkilenecek bankalardır. Sektörde yeni düzenlemenin pozitif etkisinin 8-10 puan arasında olması beklenmektedir." demişti.

28948 sayılı Resmi Gazete'de yer alan, Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmeliğe ekli Ek-1’de yer alan Konsolide Olmayan Likidite Karşılama Oranı Bildirim Cetveli ve Ek-2’de yer alan Konsolide Likidite Karşılama Oranı Bildirim Cetveli 30155 sayılı Resmi Gazete'deki güncel oranla değişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde