BDDK açıkladı! İnşaat ve enerji sektörü: Batık kredi 46 Milyar TL

BDDK açıkladı! İnşaat ve enerji sektörü: Batık kredi 46 Milyar TL

BDDK, takip hesaplarına aktarılması gereken 46 milyar liralık krediler için zarar karşılığı ayrılması yönünde bankalara bildirimde bulundu.

BDDK açıkladı! İnşaat ve enerji sektörü: Batık kredi 46 Milyar TL
16px
24px
17.09.2019 17:13
ABONE OLgoogle

BDDK, bankalara yönelik güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları sonucunda, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken ve ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerinde kullandırılmış 46 milyar TL büyüklüğünde kredi tespit etti. BDDK ilgili bankalara bildirimde bulunarak, 2019 yılı sonuna kadar bu krediler için gerekli sınıflama değişikliği yapmaları ve beklenen zarar karşılıklarının ayrılmasını istedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 46 milyar liralık kredi tespit edilmiştir." açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 17,7 seviyesine geriledi, takibe dönüşüm oranı yüzde 4,6'dan yüzde 6,3'e yükseldi." dendi.

BDDK'nın resmi sitesinde yapılan açıklama şöyle:

"Kurumumuz tarafından yapılan güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları neticesinde bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış, toplam 46 milyar Türk Lirası büyüklüğünde kredi tespit edilmiştir. İlgili bankalara 2019 yıl sonuna kadar söz konusu krediler için gerekli sınıflama değişikliklerinin yapılması ve beklenen kredi zarar karşılıklarının ayrılması konusunda bildirimde bulunulmuştur.  

‘TAKİBE DÖNÜŞÜM ORANI, YÜZDE 6,3 SEVİYESİNE YÜKSELDİ’

Temmuz 2019 banka finansal tabloları kullanılarak yapılan ihtiyatlı etki analizleri sonucunda, sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yaklaşık 50 baz puan kadar düşerek yüzde 17,7 seviyesine gerilediği, takibe dönüşüm oranının ise yüzde 4,6’dan yüzde 6,3 seviyesine yükseldiği tespit edilmiştir.

Bilindiği gibi, sermaye yeterlilik rasyosu Basel III kriterlerinde yüzde 8 olduğu halde, ülkemizde ihtiyatlı bir yaklaşımla yüzde 12 olarak uygulanmaktadır. Mali bünye çalışmaları neticesinde hesaplanan oran her iki seviyenin de oldukça üzerindedir.

‘İLAVE ANA SERMAYE VE KATKI SERMAYE UNSURLARINDA TOPLAM 49 MİLYAR TL ARTIŞ’

Açıklamada, mali bünye değerlendirme çalışmalarının düzenli aralıklarla yapıldığı belirtilerek, “Bankalara kredi sınıflamalarının değiştirilmesi ve mali yapılarının güçlendirmesi konusunda gereken bildirimlerde bulunulmaktadır. Bu kapsamda, son bir yıl içerisinde kamu sermayeli bankalar başta olmak üzere bankacılık sektörünün kardan gelen katkı hariç nakdi, ilave ana sermaye ve katkı sermaye unsurlarında toplam 49 milyar Türk Lirası tutarında artış yaşanmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışmalar bir bütün olarak sektörün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğunu ve mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi kaynaklı riskleri rahatlıkla yönetebilecek seviyede olduğunu göstermektedir” denildi.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde