Azmi Ofluoğlu’nun yeni planı ne?

Azmi Ofluoğlu’nun yeni planı ne?

Finansal krize giren Türkiye’nin önde gelen zincir hastanelerinden Universal Hastaneler Grubu'na kim talip oldu?

Azmi Ofluoğlu’nun yeni planı ne?
16px
24px
11.07.2014 14:22
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin önde gelen zincir hastanelerinden Universal Hastaneler Grubu, Azmi Ofluoğlu tarafından kuruldu. Ofluoğlu, 1977 yılında Aksaray Vatan Hastanesi’ni açarak sektöre girdi.

1992 yılında Alman Hastanesi’ni aldıktan sonra sektörde hızla büyüdü. Bu büyüme 2010 yılına kadar sürdü. O yıllarda yataklı, yataksız olarak hizmet veren 83 sağlık kuruluşunun sahibi olan Universal Grup, 10 bine yakın çalışanı bulunan bir devdi.

Özellikle Çamlıca’da açılan ikinci Alman Hastanesi sağlık sektörüne parmak ısırtmıştı. Universal’ın parlak durumu uluslararası fonların da dikkatinden kaçmadı. Nihayetinde 2011 yılında grubun yüzde 26’sı uluslararası yatırımcılar ADM Capital ve PGGM ile Dünya Bankası kuruluşu IFC’nin oluşturduğu ortaklığa 140 milyon dolarlık öz sermaye yatırımı karşılığında satıldı.

Bu ortaklıktan sonra işlerin daha da iyi olması beklenirken ibre tersine döndü. Buna gerekçe olarak ise Azmi Ofluoğlu’nun ortaklarıyla anlaşamaması gösterildi. Bu anlaşmazlık öyle boyutlara ulaştı ki, gruptaki yöneticiler birbiri ardına istifa etti, çalışanlara maaş ve prim ödemelerinde sıkıntılar yaşandı. Ofluoğlu’nun halen bu sıkıntıları aşmaya çalıştığı biliniyor.

Geçen yılın başında Universal için sürpriz bir gelişme oldu. Memorial Sağlık Grubu, Universal’in yüzde 51’ine talip oldu.

Öğrendiğimize göre görüşmeler yakın zamana kadar iyi gitmiş. Prensipte anlaşıldığı için de Memorial ekibi özellikle Alman hastanelerinde incelemelerde bulunmuş. Ancak görülmüş ki kağıt üzerindeki kayıtlarla hastanelerdeki görüntüleme cihazları uyuşmuyor. Milyon dolarlık birçok görüntüleme cihazının yerinde olmadığı tespit edilince görüşmeler soğumuş. Zaman içinde durum toparlanır mı bilinmez ama Azmi Ofluoğlu’nun başka bir fon ile ortaklık için arayışlara giriştiği söyleniyor.

Bu arada Ofluoğlu’nun bazı hastaneleri satarak bir rahatlama yaratmaya çalıştığı da biliniyor. Nihayetinde üç hafta önce Manisa’daki Vatan Hastanesi İzmirli işadamı Cemal Özcan’a 12 milyon dolara satılmıştı. İtalyan Hastanesi olarak da bilinen Özel Universal İtalyan Giovanni Alberto Agnelli Hastanesi’nin satışı için de karar alındığı söyleniyor. Buradan da anlaşılıyor ki, Azmi Ofluoğlu, bazı hastanelerini elden çıkarırken, güçlü bir ortak arayışını da sürdürüyor. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde