Aziz Yıldırım köşeye sıkıştı

Aziz Yıldırım köşeye sıkıştı

CAS, 2 yıl men cezasını onayladı, Fenerbahçe karıştı. Yıldırım’ın bırakacağı iddia edildi

Aziz Yıldırım köşeye sıkıştı
16px
24px
29.08.2013 07:49
ABONE OLgoogle

Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları’ndaki geleceği belli oldu. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS, UEFA’nın verdiği 2 yıl men cezasına yapılan itirazı reddetti.

UEFA Tahkim Kurulu, şike iddialarıyla ilgili Fenerbahçe’yi 2 yıl Avrupa Kupaları’ndan men etmişti. Taraflar daha sonra CAS’ta hızlı yargılama için anlaşmıştı.

CAS dün, UEFA Tahkim Kurulu’nun Fenerbahçe’ye verdiği cezayı onadığını açıkladı. Fenerbahçe Kulübü’nün, UEFA Disiplin Kurulu’nun, Süper Lig’de 2010-2011 sezonuna ilişkin, şike davasıyla ilgili verdiği 2+1 yıl men cezası için UEFA Tahkim Kurulu’na yaptığı itirazla ceza 2 yıla düşürülmüştü.

FENERBAHÇE KARARI BORSAYA BİLDİRDİ

Fenerbahçe Kulübü, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin 2 yıl Avrupa kupalarından men cezasını onamasıyla ilgili borsaya açıklama yaptı.

Fenerbahçe Futbol AŞ’den yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda da yer alan açıklamada, “UEFA Tahkim Kurulu’nun Fenerbahçe Spor Kulübü aleyhine vermiş olduğu 2 yıl Avrupa kupalarından men cezası ile ilgili kararının iptaline ilişkin kulübümüz tarafından yapılan başvuru, CAS Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin 28.08.2013 tarihli kararı ile reddedilmiş ve UEFA Tahkim Kurulu’nun 10 Temmuz 2013 tarihli kararının onandığı tarafımıza bildirilmiştir” denildi.

Karar bu seneden başlıyor

Fenerbahçe’nin 2 yıllık men cezasının CAS tarafından da onanmasından sonra gözler UEFA’ya çevrildi. Bugün olağanüstü toplanacağını açıklayan UEFA, Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları’ndan men edilmesinden sonraki etkileri görüşecek. UEFA’nın resmî internet sitesinden yapılan açıklamada, “Fenerbahçe’nin CAS tarafından onaylanan 2013-14 Avrupa kupalarından men cezasının UEFA Avrupa Ligi’ne etkisi konuşulacaktır” ifadeleri kullanıldı. Buna göre Avrupa Ligi kuralarının dışında kalan sarılacivertli ekibin yerine katılacak takım bugün belli olacak.

Maddi kayıp da çok büyük

Avrupa Kupaları’ndan 2 yıl men edilen Fenerbahçe’nin kasası sarsılacak. Avrupa Ligi gruplarına katılım payı ve maçlarda kazanılacak her puan için UEFA’nın yaptığı ödeme, reklam ve yayın gelirlerinden mahrum olacak olan sarı-lacivertliler, gişe hasılatı da elde edemeyecek. Avrupa Ligi grubuna giremeyen Fenerbehçe yaklaşık 10 milyon eurodan (katılım payı ve tahmini grupta toplanacak puanlardan oluşan toplam rakam) mahrum olacak. Fenerbahçe, gruplara alınmadığı için evinde oynayacağı maçlarda yaklaşık toplam 6 Milyon TL’ gişe hasılatını da alamayacak. Ayrıca CAS’daki davayı kaybeden Fenerbahçe, 2 gün üst üste saatlerce süren duruşmalar nedeniyle CAS’taki hakemler ve avukatlar için tüm masrafları ödeyecek. Fenerbahçe’nin sadece bu yıl içinde kaybettiği rakam yaklaşık 15 milyon euro olarak göze çarpıyor. Öte yandan, Fenerbahçe şampiyonlar ligindeki 20 Milyon Euronun tamamını da ezeli rakibi Galatasaray’a kaptırmıştı.

Aziz Yıldırım köşeye sıkıştı

ŞİKE davasında taraftarı arkasına alan Alex’in gönderilmesi ile o büyük güçte kırılma yaşayan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım son olarak CAS davasından çıkan 2 yıllık men cezası ile iyice köşeye sıkıştı.

CAS davasının sonucunun açıklanmasından sonra acil olarak yönetim kurulu ile bir araya gelen Yıldırım’ın istifa edeceği camianın önde gelen isimleri tarafından öngörüldü. Bu arada Kulüpten yapılan açıklamada İsviçre Federal Mahkemesine gidileceği açıklandı. Yapılan açıklamada: “CAS’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı ile takımımız Şampiyonlar Ligi ön elemesine katılmış; CAS yargılama sonrasında ise UEFA Tahkim Kurulu’nun kararını onadığını açıklamıştır. CAS kararına dair İsviçre Federal Mahkemesi’ne başvurulacak ve hukuki sürecin tüm gerekleri yerine getirilecektir. Her platformdaki hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdürme konusundaki kararlılığımız tamdır” denildi.

Öte yandan sarı-lacivertli kulübün borsadaki hisseleri ilk seansa göre yüzde 10.4 geriledi.

Avukat Köse İsviçre Federal Mahkemesi’ni yorumladı

İsviçre Federal Mahkemesi’ne gideceğini açıklayan Fenerbahçe’nin bu kararını avukat Alpay Köse Taraf için yorumladı. İsviçre Federal Mahkemesi’nin davalara usul yönünden baktığını ifade eden Köse şunları kaydetti: “Bu taraflara tanınmış bir hak. Federal mahkeme sadece usul yönünden inceleme yapıyor. Yani anlamı şu. Cezayı indirmek kaldırmak gibi bir karar alamıyor. Sadece CAS’ta dava usule göre yapıldı mı buna yapıyor. Fenerbahçe için çıkabilecek tek karar CAS’ta davanın tekrar görülmesi olabilir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde