Aytaç Durak, servetini açıkladı

Aytaç Durak, servetini açıkladı

"2 Milyar Dolar serveti var" iddialarına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak'tan cevap

Aytaç Durak, servetini açıkladı
16px
24px
13.03.2010 15:34
ABONE OLgoogle

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "Bana iftira atan herkesi mahkemeye vereceğim" dedi.

Durak, Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, hakkında çıkan haberlerle ilgili birçok gazetecinin kendisini aradığını belirterek, teker teker cevap vermek yerine gazetecilerle İstanbul'da bir araya gelmeyi uygun bulduğunu söyledi.

Çeşitli kamu görevlerinde bulunduğunu, 1970 yılı sonrası yaptığı müteahhitlik döneminde Adana'ya 2 bin konut kazandırdığını dile getiren Durak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına sekiz kez aday olduğunu ve yedi kez seçildiğini hatırlatarak, "Adanalılar ahmak değil. Hangi partiden olursa olsun seçildim. Bu kadar çok seçilince düşman da çok oluyor" dedi.

Sahip olduğu arsaların her seçimde gündeme getirildiğini ifade eden Durak, şunları kaydetti:

"Bana hayatım boyunca iftira atanlar oldu ama hiç birinden ben mahkumiyet almadım. Sicilim tertemiz. Rüşvet de yaptırmam. Benim bir gizlim, açığım varsa çıkarın. Geçen elime kaset geldi. Rüşvet kaseti belli. Dinledim. Bir belediye meclis üyesi birkaç belediye meclis üyesini ima ediyor ve '260 bin dolar nasıl ödenecek nereye atılacak, aman ha evrak komisyondan geçmeden imar değişikliği olmasın, Aytaç Durak duymasın' deniyor. Bunun adı rüşvet. Peki bir başkan dürüstse namusluysa ne yapması lazım? Eğer cesur değilse getirene 'Bunu görmemiş olayım, git' der. Biraz cesursa savcıya teslim eder, etliye sütlüye karışmaz veya gazetenin birine sızdırır. Cesursanız kaseti hem savcılığa verirsiniz hem de getirirsiniz mecliste dinletirsiniz. Ben de bunu yaptım. Ben cesurum, her şeyin üzerine giderim. Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmadığımı ilan ettim 1984'ten beri. Siyasi partiler, belediyeler, belediye başkanları ve hizmet için amaç değil, araçtır. Ben partimle iftihar ediyorum. Onlar da benimle, namuslu ve dürüst olduğum için."

Aytaç Durak, kasetin belediye meclisinde dinletilmesinin ardından tartışmaların başladığını aktararak, "(Ben sessiz kalayım, kim tepki koyacak) dedim. Yarası olan gocunur. Benim veremeyeceğim bir hesabım yok, her şeyim açık. Birileri gündemi değiştirmek istiyor. Özellikle bir gazete. Bu kadar iğrençlik olur mu, bu kadar seviye düşürülür mü? Benim 45 bin TL maaşım varmış. Öyle denir mi? Ne anlar Adana'nın fakir fukarası? Aytaç Durak devleten 45 bin TL alıyor sanır. Belediye Başkanı 8 bin TL maaş alır. Benim malım mülküm ile büyük gelirim oldu. Eşimin de oldu. Bunlar hep 1984 yılından önce, başkan olmadan önce. Ayrı ca kira gelirlerim de var" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bazı belediyelerde yaygın rüşvet dedikodularının yapıldığını savunan Durak, şöyle devam etti:

"Ben onlara da ışık tutuyorum. Ancak rüşvet yok mu? Var bazı belediyelerde. Biz de yok mu? Ben de hissediyorum çünkü benim belediyemde muhalefet çoğunlukta. Benim belediye grubumdan da o tarafa karışan olabilir, menfaat meselesi. İnisiyatif çoğunlukta diye çoğunluk yanlış yola kayabilir. Eğer çoğunluk benim grubumda olsa kımıldayamazlar ama şimdi kımıldamaya başladılar. İyilerle kötüleri ayırmam gerekiyordu. Nasıl ayıracaktım? İşte o kaset imdadıma yetişti."

Durak, kendisi hakkında konuşanların hiçbir şeyi ortaya çıkaramad ıklarını savunarak, "Varsa bir şey savcılığa verin, ayıp değil. Ben, bana iftira atan herkesi mahkemeye vereceğim. Beş kişiyi mahkum ettirdim. Bundan sonra sıradaki beş kişi gelecek, göreceksiniz. Ben de 'hodri meydan' diyorum herkese. Belediyemizde ben garantörüm, halk benim arkamda. Hayatım boyunca gizleyeceğim bir şey yapmadım, yaptığım işi gizlemedim. Halk rüşvet yiyen, alan, veren bir yöneticisini affetmez" diye konuştu.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Durak, mal varlığının 40 milyon dolar ile 2 milyar dolar şeklinde ifade edildiği hatırlatılarak, bunlardan hangisinin doğru olduğunun sorulması üzerine de "40 milyon doların biraz üstünde olabilir" dedi.

Durak, başkan olmadan önceki ve sonraki mal varlığındaki değişimle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Başkan olduktan sonra mal varlığımda ciddi artış olmadı ama başkan olmadan önce Adana'nın kuzeyinde arsalarım vardı. Belediye başkanı olduktan sonra orası şehir oldu, arsalarımın değeri arttı. Keşke o arsalara o konutları yapmasaydım daha karlı olurdum. Oranın değeri sürekli artıyor, artacak. 10 milyon metrekare araziyi o tarihte belediyeme satın aldım. Hiç bir belediye başkanı bu kadar alanı kamulaştırma yapamadı. Ayrıca sahip olduğum arsaların yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekaresi eşimin babasından miras olarak kaldı. Diğerleri de benim, Durak inşaat şirketinin."

Başkan olduktan sonra arsalarda yapılan imar değişikliğine ilişkin soru üzerine de Durak, "Hepsinde imar değişikliği olabilir. Yeni bir şehir kuruldu. Her yere plan yapıldı ama hiçbir zaman Türkiye'de birçok suiistimallere neden olan nokta bazında, parsel bazında imar planına müsaade etmedim, etmem de... Bu rüşvet olaylarında da öyle oluyor zaten. Nokta bazında, parsel bazında tadilat teklifidir bu kasetin içi" diye konuştu.

Aytaç Durak, satılan okul arazisiyle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:
"İmarda konut alanıydı. Okul yeri yapıp satarsan arsa değeri düş er, artamaz. Ben bir yer satmışım, sattığım yeri alanlar 'okul olsun mu' dediler. 'Olmasın' mı deseydim? 26 dönüm civarındaki arsa 613 bin TL'ye satıldı, 94 bin TL vergi ödendi. Böyle bir satıştan dolayı kimse böyle bir vergi ödememiştir. Konuyla ilgili varsa usulsüzlük hatası, o da giderilir. 'Satış sırasında okul yapılsın diye' böyle bir söz verdim ama meclisten geçmedi maalesef..."

Aytaç Durak, MHP'li meclis üyesi Mustafa Tuncel ile yaşanan tartışmayla ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Siyasi birlikteliğimiz oldu, ayrı düştüğümüz oldu. Siyasetten anlar, yanımda bulunmasında sakınca görmedim. Bu yıl birtakım sıkıntılar olmaya başladığını hissettim. Bu kaseti açıklayınca tepki koyanların önünde o geldi. 'O zaman tepkinizin nedeni nedir?' diye akla geliyor. Ondan sonra olaylar bu şekilde gelişti. Ben kasetin peşindeyim. O kaset başka kasetleri beraberinde getirecek."

Hakkında çeşitli gerekçelerle açılan soruşturmalar da sorulan Durak, soruşturmaların hepsinin tamamlandığını ve hiçbir suç unsurunun bulunmadığını kaydetti.
Durak, belediye başkanı olmadan önce aldığı ilk tapusu ile inşaat firmasının gazetede yer alan ilan ve broşürlerini de basın mensuplarına gösterdi.

Toplantıda, kasetin özetinden oluşan bir kopya da gazetecilere dağıtıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde