Aydınlar hisselerini hangi yabancıya satıyor?

Aydınlar hisselerini hangi yabancıya satıyor?

Asyalıların Acıbadem'in patronu Mehmet Ali Aydınlar'ın şirketteki hisselerini satın aldığı konuşuluyor

Aydınlar hisselerini hangi yabancıya satıyor?
16px
24px
15.05.2013 08:16
ABONE OLgoogle

Beşiktaş'ta 250 milyon dolarlık yatırımla Shangri-La Hotel'i açan Asyalı Kuok ailesi, sağlığa da el attı. Ailenin, Acıbadem'in patronu Mehmet Ali Aydınlar'ın şirketteki hisselerini satın aldığı konuşuluyor

 Geçen hafta İstanbul Beşiktaş'ta eski Tekel deposunun yerine açılan Shangri-La Otel'in Hong Konglu ortağı Kerry Holding, ayağının tozuyla sağlık yatırımı için harekete geçti. Holdingin patronu olan ve daha önce Türkiye'deki yatırımlarını artıracaklarını açıklayan Kuok ailesinin, Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding'in yüzde 25'ini satın aldığı belirtildi.

20 hastaneyle Türkiye'nin en büyük sağlık zincirlerinden biri olan Acıbadem'in patronu Mehmet Ali Aydınlar, 2008'de şirketin yüzde 70'ini Abraaj Capital'e satmıştı. 2011'de ise Japon ortaklı Malezyalı yatırım fonu Khazanah ve Integrated Healthcare (IHH), 1.3 milyar dolar ödeyerek şirketin yüzde 75'lik hissesinin yarısını Abraaj'dan, yarısını da Mehmet Ali Aydınlar'dan satın aldı.

Tüm bu işlemlerden sonra elinde şirketin yüzde 25'i kalan Mehmet Ali Aydınlar'ın uzun süredir bu payı da yabancı bir yatırımcıya satmak istediği kulislerde konuşuluyordu. Sektörde her iki şirkete de yakın isimler, Kuok ailesinin geçen hafta Shangri-La Otel'in açılışı için İstanbul'a geldiklerinde Acıbadem'le masaya oturduğunu ve imza attığını belirtiyor.

 ORTAK OTELLERİ VAR

 Bu yatırım, Acıbadem'in ana hissedarı Malezya hükümetine ait Khazanah Nasional ile Kerry Holding'in patronu Kuok Khoon Chen arasındaki ilk ortaklık değil. İki kurumun Uzakdoğu'da birçok ortak yatırımı var. Örneğin Khazanah'ın Malezya'da yatırım yaptığı Teluk Datai otelini Shangri-La işletiyor. Ayrıca Uzakdoğu'nun 7'nci en zengin ailesi olarak gösterilen Kuok'lar, Khzanah fonuyla 74 milyon dolarlık ortak arazi satın almış.

DÜNYANIN 46'NCI ZENGİNİ

 Kery Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kuok Khoon Chen, ülkenin en zengin işadamı ve holdingin kurucusu Robert Kuok Hock Nien'in büyük oğlu. Kuok, 14.7 milyar dolarlık servetiyle Forbes zenginler listesine 46'ncı sıradan girdi. İşadamının dünyanın en büyük palm yağı tesisi Wilmar International'da da hissesi bulunuyor.

 1.7 MİLYAR $ DEĞER BİÇİLMİŞTİ

* Acıbadem 2011 yılında Abraaj'dan Malezya-Japon ortaklığına satılmıştı. Satışta şirketin toplam değeri 1.7 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
 * 2012'nin üçüncü çeyreği itibarıyla Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding'in toplam varlıkları 1.118 milyar TL'ye ulaştı. Hızla büyüyen hastanenin cirosu ise 950 milyon TL'yi buluyor.
 * Şu anda 17 hastanede faaliyet gösteriyor. Zincirin üç dev yatırımı daha yolda.
 * Bu yatırımlar da tamamlandığında Acıbadem'in hastane sayısı 20'ye ulaşacak. Acıbadem'in toplam kapalı alanı da 404 bin metrekareye ulaşacak.

Yasemin Salih/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde