Aydın Doğan ve Ersin Özince’ye ağır suçlamalar

Aydın Doğan ve Ersin Özince’ye ağır suçlamalar

Yıllar sonra bir anda raftan inen Petrol Ofisi’ndeki akaryakıt kaçakçılığı iddianamesi mahkeme tarafından kabul edildi. Doğan Grubu’nun iddianameye yanıtı, “Suçlamalar saçma” oldu.

Aydın Doğan ve Ersin Özince’ye ağır suçlamalar
16px
24px
24.03.2016 07:58
ABONE OLgoogle
Bir süredir hükümete yakın medya tarafından hedef tahtasına konulan Doğan Medya’nın da sahibi Aydın Doğan ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin aralarında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin de bulunduğu 47 şüphelinin ismi yer alıyor.

İlk duruşma 13 Temmuz

İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, ilk duruşmanın 13 Temmuz'da yapılmasını kararlaştırdı. İddianamede Doğan ve Özince dahil 47 şüphelinin ‘kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet', ‘resmi belgede sahtecilik', ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve ‘örgüte üye olma' suçlarından hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Doğan ve Özince hakkında ilk üç suçtan 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası istendi.

İDDİALAR

Şüphelilere ilişkin suçlamaların yer aldığı iddianamede şu bilgi ve iddialara yer verildi:

2000 yılında Doğan-İş konsorsiyumuna satılan Petrol Ofisi’nin İngiltere’de ‘Point’ adlı bir ofisi bulunuyor.

İngiltere’deki ofiste vergi kaçırıldığına yönelik iddiaların başlangıcı, 2008 yılında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne gelen bir ihbar.

Soruşturma dosyasına göre Petrol Ofisi’nin, gümrük birliği olmayan ülkelerden aldığı akaryakıtı İngiltere üzerinden sokarak vergi kaçırdığı iddia ediliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporuna göre, yapılan işlemlerde gümrük mevzuatına aykırılıkların söz konusu olduğu tespit edildi; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporlarda da eksik ve yanıltıcı beyanname verilmek suretiyle gümrük kaçakçılığı suçunun işlendiği belirtildi.

 İddialar doğrultusunda ayrıca Point şirketinin maliyet rakamları kasıtlı olarak aşağı çekilerek Petrol Ofisi'nin eksik ithalat beyannamesi vermesi sağlandı, 64 sevkıyat işleminde 6,3 milyon dolarlık vergi kaybı söz konusu.

 İddianamede Aydın Doğan ve Ersin Özince için, ‘örgüt lideri’ ifadesi kullanılıyor. Buna göre Doğan ve Özince 2001-2007 yılları arasında eksik beyanda bulunmak suretiyle haksız kazanç elde ettiler.

Doğan Grubu: 

Doğan Grubu, Petrol Ofisi (POAŞ) hakkındaki iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Uydurma ve saçma suçlamalarla yargısız infaz yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı. İddiaların daha önce de gündeme geldiği ancak incelemelerde kurumun aklandığı hatırlatılan açıklamada iddialara madde madde cevap verildi.
Akaryakıt ithalatında devlet gümrük vergisi almaz. Burada “Vergi kaçırıyor” demek saçmalıktır.

Haksız kazanç elde edilmemiştir. Sürekli denetimden geçen bir firmayız.
 
Evraklarda tahrifat yapılmadı. Tek bir somut delil ortaya koyamazlar. Gerçek dışı bir iddia.

‘Örgüt kurma’ iddiası gerçek dışı olduğu gibi çirkin ve ayıptır. İnsafsız bir saldırıdır.

Eksik KDV ödeyerek 6.3 milyon zarar iddiası da yalandır. KDV son tüketicinin ödediği vergidir.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde