Aydın Doğan'ın yeni ortağı hakkında ilginç bilgi

Aydın Doğan'ın yeni ortağı hakkında ilginç bilgi

Ergun Babahan, hep gizemli kalmayı seçen ve basına çıkmayan Türkiye'nin sayılı zenginlerinden o kişiyi yazdı. Portre ilginç.

Aydın Doğan'ın yeni ortağı hakkında ilginç bilgi
16px
24px
24.04.2011 16:45
ABONE OLgoogle

Star Gazetesi yazarı Ergun Babahan, Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı Gümüşhane'deki madencilik tesisinin Aydın Doğan dışındaki diğer sahibine mercek tuttu. Aydın Doğan'ın ortağı kim?

Konu ile ilgili kısa bir araştırmaya koyulan Ergun Babahan, hep gizemli kalmayı seçen ve hiçbir gazeteye çıkmayan kimseyle görüşmeyen Türkiye'nin en zengin 25 kişisi arasında olduğu konuşulan Kurmel'i yazdı.

Doğan’ın ortağını tanıyalım veya kimin eli kimin cebinde

Hürriyet Gazetesi’nin dünkü manşetinde mutlu bir aile fotoğrafı vardı.

Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı Gümüşhane’deki madencilik tesisinin açılışına Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, işadamı Ali Sabancı katılmış.

Herkes mutlu.

Açılışta olmayan, en azından fotoğrafta görünmeyen mutlu iki kişi daha var, Aydın Doğan ve Necati Kurmel.

Bu Necati Kurmel ilginç bir işadamı.

Fotoğraf çektirmiyor, o yüzden açılışta vardı da fotoğrafa mı girmedi, yoksa hiç mi gitmedi bilemiyorum.

Kurmel’i tanımak lazım.

Kısa bir Google araştırması sonucu bazı çarpıcı bilgilere rastladım, adı Adana’da faizle para verme ve adam vurmayla sonuçlanan bir olayda anılıyor..

Yeni Aktüel Dergisi’ndeki şu portresi ise çok ilginç.

Bakın ve 170 kişiye ekmek kapısı açılmasında katkısı olan işadamını daha yakından tanıyın:

“Türkiye’nin en zengin 25 kişisi arasında olduğu konuşulan Necati Kurmel hep gizemli kalmayı seçti. Hiçbir gazeteye çıkmadı, kimseyle görüşmedi. İşte biz de bu mevcud-u meçhul isme büyüteç tuttuk. Ortaya ise şaşırtıcı bir ilişkiler ağı çıktı. Siyasetçi Hüsamettin Özkan’dan şarkıcı Hakan Ural’a, öldürülen gazinolar kralı Ömer Lütfi Topal’dan firari Ergenekon zanlısı Bedrettin Dalan’a kadar pek çok isim Necati Kurmel’in ‘aile fotoğrafı’ içerisinde...

Türkiye bugün farklı konuları tartışsa da ‘iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü’ne yönelik operasyonlar ülke gündeminde uzun süre kalmaya devam edecek. Geçen haftalarda 12. dalgası gerçekleşen operasyonlar zincirinin son durağı İstanbul-Poyrazköy’de çıkartılan cephanelik oldu. Cephaneliğin çıkarıldığı arazi Ergenekon zanlısı Bedrettin Dalan’ın ABD’ye gitmeden kısa süre öncesine kadar mütevelli heyet başkanlığını yaptığı İstek Vakfı’na aitti. Ancak arazi ‘askeri bölge’ydi ve SAT ve SAS timleri tarafından kullanılıyordu. Zaten burada yapılan kazılardan sonra beşi subay olmak üzere sekiz kişi tutuklandı. Ancak asıl şaşırtıcı bilgi operasyondan kısa bir süre sonra Yeni Şafak gazetesine manşet oldu.

Statüsü tartışmalı bu araziyi Dalan, Necati Kurmel’den almıştı. Kurmel, Yeni Şafak’ın sorularına verdiği yanıtta arazinin askeri bölge olduğunu doğruluyordu. 27 yıl önce 20 milyon liraya aldıkları bu araziyi Dalan’a 17 milyon dolara satmışlardı. Üzerine bina yapamıyorlardı. Dalan ise eski belediye başkanı olmasından kaynaklanan bir girişkenlikle araziyi Kurmel ve ortaklarından satın almıştı. Böylece ilk defa Ergenekon’a yönelik yapılan operasyonlarda Necati Kurmel’in adı geçti. Kurmel ismi özellikle Susurluk skandalı sonrasında basın mensuplarının ajandalarına girmişti. Ancak Necati Kurmel hep gizemli kalmayı seçti. Hiçbir gazeteye çıkmadı, kimseyle görüşmedi.

Dalan yanında yetişti

1990’lı yılların sonunda “Türkiye’de en önemli politikacı kim?” diye sorsanız, hemen herkesin üzerinde ittifak edeceği isim Hüsamettin Özkan olacaktı. Bülent Ecevit’in sağ koluydu. DSP-MHP ve ANAP’ın kurduğu koalisyon hükümetinin mimarı ve gölge başbakanıydı. Hüsamettin Özkan, gücünün zirvesinde olduğu yıllarda hep başka bir isimle, Necati Kurmel’le birlikte anıldı. Tüm kamuoyu Kurmel’i Özkan’ın dayısı olarak bildi. Ne ketum Hüsamettin Özkan, ne de Necati Kurmel çıkıp tek bir açıklama bile yapmadılar bu yanlış bilgiyi düzeltmek için. Evet Özkan ile Kurmel akraba. Ancak bu akrabalık ilişkisi bir evliliğe dayanıyor. Özkan’ın ablası, Necati Kurmel’in ağabeyi Mustafa Kurmel ile evli.

Türk kamuoyu Necati Kurmel ismini ilk defa 1970’li yıllarda duydu. Kurmel, Saray Halı’nın sahibiydi. Türkiye’nin de en zengin 25 ismi arasında sayılıyordu. Saray Halı’nın yönetim kurulunda daha sonra siyasette yıldızı İstanbul Belediye Başkanlığı ile parlayacak olan Bedrettin Dalan da vardı. Dalan, önce ANAP’a kurucu olmuş, ardından da İstanbul Belediye Başkanlığı’na seçilmişti. Tüm bu görevlerden önce ise Kurmel’in şirketinin genel müdürlüğünü yapıyordu.

Bugün Dalan ile Kurmel’in evleri bile yan yana...

Gazetelere çıkmaktan hiç hoşlanmayan Necati Kurmel’i çeşitli haberlerin konusu haline getiren ise Susurluk skandalı oldu. Susurluk skandalında ismi geçen kim varsa bir şekilde Kurmel ile irtibatlıydı, çevresinde yer almıştı. Öldürülen ‘kumarhaneler kralı’ Ömer Lütfü Topal’ın en saygı duyduğu isim Necati Kurmel’di.”

Ergenekon’dan Ada toplantılarında hükümet devirme girişiminde olduğu iddia edilenlere kadar herkes var.

Ne renkli bir öykü değil mi?

İyi pazarlar, Ergenekon’u falan unutun günün keyfini çıkarın çünkü bence bu işlere kafa yorarsanız tadınız kaçabilir.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde