Ayasofya tartışması büyüyor! ‘Sahte imza’ iddiası kafaları karıştırdı!

Ayasofya tartışması büyüyor! ‘Sahte imza’ iddiası kafaları karıştırdı!

İstanbul'un fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülen, 1934'ten beri müze statüsünde olan Ayasofya'yla ilgili son kararı Danıştay verecek...

Ayasofya tartışması büyüyor! ‘Sahte imza’ iddiası kafaları karıştırdı!
16px
24px
11.06.2020 08:58
ABONE OLgoogle

Tarihi yapının ibadete açılıp açılmayacağı merak konusu olurken, 1934 yılındaki kararnamenin ve Atatürk'ün imzasının sahte olduğu iddiası ortaya atıldı.

Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalar büyüyor. Danıştay’ın 2 Temmuz’da açıklayacağı karar beklenirken, tarihi yapının kilise-cami-müze evrimiyle ilgili ilginç iddialar ortaya atılıyor.

Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin de kararnamedeki Atatürk imzasının da sahte olduğunu öne sürüyor.

2 Şubat 1935 tarihli Milliyet (Tan) gazetesinin birinci sayfasında yer alan haber.

KAFA KARIŞTIRAN TARİHLER

Gazi Mustafa Kemal, ‘Atatürk’ soyadını resmi olarak 27 Kasım 1934 tarihinde alıyor. Karar Resmi Gazete’de 27 Kasım’da yayımlanıyor. Ayasofya'yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu kararı ise 24 Kasım tarihinde imzalanıyor.

Prof. Halaçoğlu, bununla ilgili olarak “Atatürk’ün o tarihte bu kararnameyi imzalamadığını söylüyorum. Vefatından sonra atılmış bir imza olduğunu söylüyorum” diyor.

Atatürk’ün Ayasofya Müzesi ziyaretiyle ilgili fotoğraf 7 Şubat 1935 tarihli Milliyet (Tan) gazetesinin birinci sayfasında yer alıyor.

“ATATÜRK’TEN HABERSİZ OLMAZ!”

24 Kasım 1934 tarihli kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlanmaması kafaları karıştırsa da gazeteci Murat Bardakçı da “O dönemde Atatürk'ten habersiz böyle bir şey mümkün mü?” diyor.

Atatürk’ün 1 Şubat 1935’te halka açılan Ayasofya Müzesi’ni 7 Şubat 1935 günü ziyaret etmesi de dönemin gazetelerinde yer alıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde