Ayakta kalabilmek için köyünü ve 200 klasik otomobilini satıyor

Ayakta kalabilmek için köyünü ve 200 klasik otomobilini satıyor

Türkiye'nin köklü firmalarından Keskinoğlu'nun patronları Mehmet ve Fevzi Keskinoğlu kardeşler, Ravika Köyü'nü ve 200 klasik otomobilini satılığa çıkardı

Ayakta kalabilmek için köyünü ve 200 klasik otomobilini satıyor
16px
24px
17.08.2018 14:59
ABONE OLgoogle

55 yıldır Akhisar’da faaliyet gösteren gıda devi zor günler yaşıyor. Mehmet Keskinoğlu ve Fevzi Keskinoğlu, şu an üretimin yapıldığını ancak ciddi azalma olduğunu söyledi. Keskinoğlu kardeşler bu durum karşısında bazı önlemler almaya çalıştıklarını söylüyor. Bu önlemlerin arasında ilk olarak tüm mal varlıklarının satışı yer alıyor.

Tavukçuluk devi krizde... Keskinoğlu konkordato başvurusu yaptı

ÜRETİM YARI YARIYA AZALDI

Akhisar’ı ziyaretimizin ikinci gününde ilk olarak Keskinoğlu’nun üretim tesisini sonra kümeslerini daha sonrada yumurta üretim tesisini gezdik. Gezdiğimiz yerlerin hepsinde üretim var ancak oldukça az… Öyle ki eskiden günlük kesim 200-220 bin arasındayken bu rakam 75 bine düşmüş durumda. Yumurtada da aynı durum söz konusu… Eskiden 4 milyon yumurta üretilirken şimdi bu rakam 2 milyona düşmüş…  

Bu fotoğraf karşısında sorduğumuz ilk soru yarım asırlık bir devin nasıl bu duruma geldiği oldu. Keskinoğlu kardeşler bu soru karşısında , “Sektör son 5- 6 yıldır zor dönemlerden geçiyor. Yem hammadde fiyatı yüzde 48,5 oranında arttı. Ancak tavuk fiyatları artmadı. Bunların hepsi etken. Aile içi nedenlerle yaşanılan sıkıntıların hiçbir alakası yok.” ifadelerini kullandı.  

Mehmet Keskinoğlu (solda), Fevzi Keskinoğlu

FABRİKALARIN BELLİ BİR KISMI KAPALI

Şu an tüm fabrikaların tam kapasite çalışmadığını söyleyen Keskinoğlu kardeşler, “Yem fabrikası full kapasite çalışmıyor. Belli bir kısmı kapalı. Toplam irili ufaklı kümesleri de sayarsak. Akisar’da 277 adet tesis bize ait. Bazılarında üretim yapılmıyor. Biz günlük 220 bin adet hayvan kesiyorduk. Şimdi 75 bin adet hayvan kesiyoruz. Yumurtada 4 milyon üretim vardı. Şimdi 2 milyona düştü.” dedi.

İşte Keskinoğlu'nun satışa çıkarılan ve satılan Ravika Köyü

30 KASIM’DA TAZMİNATLAR VERİLECEK

İşçilerin çıkarılmaları konusuna da değinen Mehmet Keskinoğlu, “Türkiye’deki tam entegre tesis biziz. İşçiler her birimden ayrı ayrı çıkarıldı. Çalışanların büyük bir kısmını kesimhaneden çıkardık. 30 Kasım’da tazminatları verilecek. Şu an üretimimiz var yarı yarıya azalmış durumda.” dedi.

3 KOMİSER ATANDI

Firmaya 3 komiserin de atandığını da belirten Mehmet Keskinoğlu, “Bize 3 tane komiser atandı. Komiser ödeme dengesini hayati konuları değerlendiriyor. Tavukçuluk sektöründe en şeffaf olan biziz. Alacaklarımızın en büyük bölümünü de Yapı Kredi oluşturuyor. Keskinoğlu firması hızlı karar alabilen ve manevra kabiliyeti yüksek bir firma… ” ifadelerini kullandı.

RAVİKA KÖYÜ VE 200 ARAÇ SATILDI

Ayrıca şirketi var olan durumdan kurtarmak adına bir çok mal varlığının satışa çıkarıldığını söyleyen Keskinoğlu kardeşler, ” Şirkete kaynak yaratabilmek için birçok şey satıldı.  Ravika köyünü (İsmail Keskinoğlu’nun köyü) orada ailemizin yaşadığı evler vardı. Bizim 200 araçlık bir müzemiz vardı o da satıldı. Şu an 2 milyon metrekare bize ait arazi var. Viyol fabrikası var.  Bunların hepsi satışa çıktı. Ancak satılamadı. Nedeni ise gelen teklif ederin altında olması” dedi.

TESİS ÖNÜNDE TOPLANMALAR OLDU

İşçilerin eylem yapma konularına da değinen Fevzi Keskinoğlu, “İşçiler zaman zaman üretim tesisinin önünde toplandılar. Her şeyi zamanında istiyoruz dedikleri zamanlar oldu. Bu şirket parası olduğu halde ödememezlik yapmıyor.” dedi.

Şirket Kurucusu Merhum İsmail Keskinoğlu'nun  anısını yaşatmak adına Manisa Akhisar'da, aslına uygun olarak inşa edilen Ravika Köyü’nü görüntüleri…

Derin Gökçe/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde