Ayakkabıda 4’üncü Yeşil

Ayakkabıda 4’üncü Yeşil

ADI ayakkabıyla özdeşleşen Yeşil ailesinden yeni bir isim daha bu alana girdi.

Ayakkabıda 4’üncü Yeşil
16px
24px
17.05.2011 14:46
ABONE OLgoogle

Yeşil ailesi, ayakkabı şirketi doğurmaya devam ediyor. Üçüncü kuşaktan Faik Ali Yeşil, deneyimli perakendeci Nihat Güneri’yle ortak şirket kurarak Yeşil Kundura, Adela ve Dema’ya rakip oldu...

ADI ayakkabıyla özdeşleşen Yeşil ailesinden yeni bir isim daha bu alana girdi. Dema Group’un sahibi İhsan Yeşil’in oğlu Faik Ali Yeşil, sektörün deneyimli isimlerinden Nihat Güneri’yle ortak olarak “Ayaks Ayakkabı”yı kurdu. Güneri, son olarak Ziylan Grubu bünyesindeki Flo ve Polaris şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük yapıyordu...

1 milyon TL sermayeli Ayaks’ın yüzde 60 hissesi Faik Ali Yeşil’e, yüzde 40’ı Nihat Güneri’ye ait. Merkezi İstanbul Merter’de bulunan firma, İngilizcede “çerçeve” anlamına gelen Frame ismiyle mağaza zinciri oluşturmayı planlıyor. Hatta şimdiden 7 tane outlet mağaza açılmış bile...

Piyasaya Mountain Walk, Pulcara, Moonstep, Infit ve Desimetric ismiyle kendi markalarını sunan Ayaks, aynı zamanda Camel Active, EMU, Land Rover gibi yabancı markaların da Türkiye distribütörlüğünü almış durumda. Frame mağazalarında bu markaların yanı sıra Clarks, Dexter, Tommy Hilfiger, Camper, Birkenstock, Fluchos, Pierre Cardin’in de kadın ve erkek ayakkabıları satışa sunulacak.

Bu arada Ayaks, Camel Active için de monobrand (tek marka) mağazalar açacak. Bu mağazalarda ayakkabının yanı sıra Camel Active etiketiyle üretilen hazır giyim ürünleri de satılacak.

HEDEF 60 MAĞAZA

Faik Ali Yeşil, Camel Active tabelasıyla şu ana kadar 3 mağaza açtıklarını, hedefin 5 yıl içinde 10’a ulaşmak olduğunu söylüyor. Ancak asıl planlar Frame markasını yaygınlaştırmak üzerine. Yeşil, Frame’in ilk sezon mağazasını önümüzdeki günlerde Bursa’da açacaklarını, birkaç yıl içinde de 50’ye ulaştıracaklarını vurguluyor. Yeşil, gerek Camel Active gerekse Frame için franchise vermeyi düşünmediklerini sözlerine ekliyor.

Hem perakende hem de ayakkabı sektörünün deneyimli ismi Nihat Güneri ise Türkiye ayakkabı sektörünün henüz gelişme döneminde olduğunu ve pazarda boşluk bulunduğunu, bu nedenle bu alana yatırım yapmaya karar verdiklerini söylüyor:

“Almanya’da kişi başı ayakkabı tüketimi yıllık 3.4, İtalya’da ise 5.6 çift. Türkiye’de bu rakam yıllık 2.7 çift. Üstelik buna banyo ve plaj terliği de dahil. Gidilecek çok yol var. Ancak biz geniş kitleye değil, sadece üst gelir grubuna hitap edeceğiz. Türkiye’de özellikle bot üretimi maliyeti Uzakdoğu’yla neredeyse aynı. Bu nedenle bu ürünleri Türkiye’deki firmalara ürettireceğiz. Ürünlerimizin büyük bölümünü ise başta İtalya olmak üzere yurtdışından ithal edeceğiz. Enjeksiyon sistemi dediğimiz tabanla deri kısmın bütün halinde üretildiği ayakkabı pazarında söz sahibi olmak istiyoruz.”

“Yeşil ailesiyle ortaklığımız yok”

Yaklaşık 60 yıl önce askeri bot üretimiyle ayakkabı sektörüne giren Yeşil ailesinin fertleri bu süre zarfında Yeşil Kundura, Adela Ayakkabı ve Dema Group olmak üzere 3 şirket yarattı. Bunlardan Yeşil Kundura ile Dema Group bir süre önce ortaklık kurmuş, ancak bir süre sonra anlaşmazlık nedeniyle mahkemelik olunmuştu.

Yeşil Kundura ve Dema Group şu anda ayrı firmalar olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ayaks’ın ortağı Faik Ali Yeşil, aileye ait şirketlerin hiçbiriyle herhangi bir ortaklıklarının bulunmadığını söylüyor.

Özbey Men/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde