Avusturyalı ‘Fenerli’ 10 şirket aldı

Avusturyalı ‘Fenerli’ 10 şirket aldı

Avusturyalı bir firma, son dönemde Türkiye'de sessiz sedasız şirket toplamakla meşgul.

Avusturyalı ‘Fenerli’ 10 şirket aldı
16px
24px
14.02.2009 12:06
ABONE OLgoogle

Bir yıl içinde orta büyüklükteki tam 10 Türk firmasını portföyüne katan söz konusu firmanın ismi Trenkwalder...

Trenkwalder, Avrupa genelinde adeta bir 'iş ve işçi bulma kurumu' gibi çalışıyor. 20 ülkede 90 firması bulunan grup, temizlik görevlisinden bekçiye, bahçıvandan teknik elemana kadar firmalara ihtiyaç duydukları personeli sağlıyor. Bu personel, hangi firmaya hizmet verirse versin, bir Trenkwalder çalışanı olarak kalıyor, maaşını Trenkwalder'den alıyor. Şirketin bu şekilde Avrupa çapında 70 bin çalışanı bulunuyor.

Carlos, Fenerli yaptı!
Avrupa'da son girdiği ülke Türkiye olan Trenkwalder, geçen yıl başladığı satın almalarla çeşitli illerde 7 bin 900 çalışanı olan 10 şirket aldı. Trenkwalder'in en ilginç yönü ise patronu Richard Trenkwalder'in ciddi bir Fenerbahçe taraftarı olması! Patron Trenkwalder, Fenerbahçe Kulübü üyesi.

Trenkwalder Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Küçükkuş, “Richard Trenkwalder, futbola çok meraklı. Avusturya 2. liginde Admira adlı bir takımımız var.

Admira, 2007'de Avusturya'da Fenerbahçe'yle bir hazırlık maçı yaptı. Aramızdaki ilişki öyle başladı. Richard Trenkwalder, şirketi Türkiye pazarına girince Roberto Carlos'un Fenerbahçe'de olduğunu gördü. Kendisi de Fenerbahçeli olmaya karar verdi. Şu an Fenerbahçe'nin çeşitli hizmetlerini üstlenmek üzere de teklif sunduk. Görüşüyoruz” diyor.
Trenkwalder Türkiye'nin başında Thomas Braser bulunuyor. Kendisi de Fenerbahçe üyesi olan Braser, “Türkiye çok hızlı gelişiyor.
Burada yabancı bir şirket olarak büyümek zor.

8 bin Türk çalışanı oldu
Biz de şirket satın alarak büyümeye karar verdik. Güvenlik, temizlik, teknik eleman her konuda personel sağlıyoruz. 8 bine yakın çalışanımız oldu.
Türkiye'de birkaç yabancı rakibimiz var ama bizim dışımızda hem kamuya, hem de özel sektöre hizmet eden rakip yok” diyor.

Trenkwalder'in 2008 başında güvenlik ağırlıklı GUT, Good to Great ve Vanlıoğlu firmaları ile başlayan satın almaları, 2008 cirosu 3.8 milyon euro olan Perpa Güvenlik ve 2008 cirosu 4.6 milyon euro olan İtemsan Temizlik firmalarıyla sürdü.

Türkiye'de alanında en büyükler arasında olan Perpa ve İtemsan'ın müşterileri arasında Türk Hava Yolları ve GATA da var. Şirket ayrıca çöp toplama konusunda uzman Ankara merkezli Ebru Güvenlik Medikal ve Temizlik firmasını da portföyüne kattı.

2012'de hedef birincilik
Trenkwalder'in aldığı şirketler arasında Karabük'teki Erçak Temizlik şirketi de var. 650 çalışana ve 2008'de 6.2 milyon euro ciroya sahip bu şirketin, belediye ve resmi kurumlar için temizlik ve yeşil alan bakım hizmeti verdiği biliniyor. Thomas Braser, “2009 ciromuzun 150 milyon TL olmasını hedefliyoruz.

2012'de ise Türkiye'nin bir numarası olmak istiyoruz. Şu an Karadeniz'de bir şirkete daha bakıyoruz. Sonra biraz durup elimizdekilere odaklanacağız. Fenerbahçe'ye daha yakınız ama diğer büyük kulüplere de hizmet etmek isteriz” diyor.

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde