Avrupa'yı ihya ettiler! Bir yılda 43 milyar dolar harcadılar

Avrupa'yı ihya ettiler! Bir yılda 43 milyar dolar harcadılar

Yurtdışına giden Rusların harcamalarında rekor artış kaydedildi.

Avrupa'yı ihya ettiler!  Bir yılda 43 milyar dolar harcadılar
16px
24px
27.11.2013 14:12
ABONE OLgoogle

Yurtdışına giden Rusların harcamalarında rekor artış kaydedildi. İstanbul her ne kadar yükselişle geçse de, en çok harcama yapılan yerler listesinde henüz gözde Avrupa destinasyonlarının gerisinde.

Geçen yıl Rusların yurtdışında yaptıkları harcamaların toplamı 43 milyar dolar oldu. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 37'lik bir artışa işaret ediyor. Yani günlük 118 milyon dolara tekabül ediyor.

İşte araştırmadan çıkan bazı rakamlar:

-2005'de turistlerin yurtdışı harcamaları 21 milkyar dolarken, 2012'de 43 milyar dolara çıktı. Oysa bu dönemlerde yurtdışına çıkanların sayısı 28 milyon civarındaydı.

-2012'de yurtdışına çıkanların yüzde 65'i alışverişe, yüzde 56'sı restoranlara, yüzde 24'ü wi-fi internete,  yüzde 15'i SPA'ya harcama yaptı.

-2012'de Rusların Duty Free'den aldıkları vergi iadesinin toplamı 1,5 milyar doları buldu.

-Bu yılın ocak-haziran rakamlarına bakıldığında en popüler dış destinasyonlar olarak Paris, Roma, Madrdi, Barselona ve Prag göze çarpıyor. Bu dönemde en pahalı otel harcaması gecelik ortalama 12 bin 500 ruble ile Dubai, 9 bin 700 ruble ile Cenevre, 7'şer bin ruble ile New York ve Londra'da yapıldı. 

İLK 4 ÜLKE ARASINDA

TürkRus'un haberine göre, Rusya, yurtdışında tatile toplamda en fazla para harcayan ilk dört ülke arasında. İlk sırada Çinliler var. Daha sonra Almanya, ABD ve İngiltere sıralanıyor. Uzmanlar Rusya'dan ekonomik uçuşların artması, Avrupa'nın vize kolaylığına başlaması ve Rusya'da tatil sürelerinin uzun olması sayesinde artış trendinin süreceğini tahmin ediyor.

İSTANBUL NE DURUMDA?

Araştırmada yer verilmese de, İstanbul'un da son dönemde Rusya vatandaşları için önemli bir destinasyon haline gelmeye  başladığı görülüyor. Direkt uçuşların sayısının  artması, fiyatların düşmeye başlaması ilgiyi arttırıyor. İstanbul'un en yakın destinasyonlardan biri olması ve vize sorununun bulunmaması da önemli faktörler arasında.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde