Avrupa'daki Süryani işadamları Mardin'e geliyor

Avrupa'daki Süryani işadamları Mardin'e geliyor

Türkiye genelinde oluşturulan kalkınma ajansları yatırımcı çekmek için farklı yöntemler izliyor.

Avrupa'daki Süryani işadamları Mardin'e geliyor
16px
24px
15.05.2010 07:41
ABONE OLgoogle

Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı, rotayı Süryani işadamlarına çevirdi. Avrupa'daki zengin Süryani işadamlarını özellikle Mardin'e yatırım yapmaları için ikna etti. İsveç'ten bugün gelen 25 işadamı Mardin'de 4 gün boyunca yatırım fırsatlarını inceleyecek.  
 
İnanç turizminde son dönemde adından sıkça söz ettiren Mardin'de yatırım seferberliği de başladı. Şehrin dini potansiyelini fırsata çevirmek için başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinden oluşan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) rotayı Süryani işadamlarına çevirdi. Avrupa'nın önde gelen Süryani işadamları baba ve dedelerinin geçmişte yaşadığı topraklara davet edilirken Belçika, Hollanda, Almanya ve İsveç'te yapılan görüşmelerin ardından ilk heyet yola çıktı. İsveç'ten gelecek 25 işadamı bölgeye yönelik yatırım fırsatlarını yerinde görüp, incelemelerde bulunacak.

Mardin'e bugün gelen ve şehirde dört gün kalacak olan işadamları, yatırım kararı için ön görüşme ve incelemelerde bulunacak. Avrupa'ya çeşitli sebeplerle bölgeden birçok Süryani vatandaşının göç ettiğini aktaran yetkililer bölgedeki huzur ve güven ortamının sağlanmasının ardından geri dönüşün başladığını söyledi. Mardin'de şimdiye kadar varlığını devam ettiren manastırlardan biri olan Deyr-ul Zaferan şehir merkezine çok yakın bir mesafede bulunuyor. Bir dağ yamacına kurulan Deyr-ul Zaferan Manastırı, Süryani Kadim Cemaati'nin dini merkezi konumunda. Türkiye genelinde oluşturulan kalkınma ajansları, yatırımcı çekmek için farklı yöntemler izliyor. Bu kapsamda öncelikli olarak yatırım ofisleri aracılığı ile işadamları ikna edilecek. Kalkınma ajansları hakkında değerlendirmede bulunan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılı içerisinde Bölgesel Gelişme Komitesi'nin oluşturulacağını bildirdi. 2008-2010 dönemi için ajansların 3 yıllık toplam bütçe büyüklüğünün 870 milyon lirayı bulduğunu aktaran Yılmaz, bunun yaklaşık 661 milyon lirasının merkezi bütçeden, 209 milyon lirasının da yerel paylardan oluştuğunu belirtti.

Kalkınma ajanslarında gelinen nokta ve hedeflere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, model üzerinde uzun süre çalışma yürütüldüğünü ve dünyadaki örneklerin incelenerek, Türkiye'ye özgü bir model oluşturulduğunu kaydetti. 81 ile yaygın toplam 26 ajansın hukuki kuruluş sürecinin tamamlandığını kaydetti. Yılmaz, Ankara Kalkınma Ajansı hariç 25 kalkınma ajansının genel sekreterlerinin atandığını bildirdi. Ajanslarda bugün itibarıyla 538 personel istihdam ediliyor. Toplam sayının 900'ü aşması bekleniyor. Ülke genelinde bölgesel kalkınmanın temelini atacak yerli ve yabancı yatırımcıları ikna etmek için uğraş verecek kalkınma ajanslarında kurumsal ve şahsi performans kriterleri göz önünde bulundurulacak. Bakan Yılmaz, istihdam edilenlerin sözleşmeli personel olduğunu belirterek performansa dayalı çalıştıklarını ifade etti.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde