Avrupa Birliği’nden 13 ili kapsayan yeni hibe programı

Avrupa Birliği’nden 13 ili kapsayan yeni hibe programı

Avrupa Birliği, 90 milyon Euro’luk yeni bir hibe programı açıklıyor. Hibeden Kayseri, Konya, Malatya, Ağrı, Ardahan, Kars, Sivas, Yozgat, Karaman, Bingöl, Iğdır ve Tunceli illeri faydalanacak. Hibelerden nasıl yararlanılacak. Şartları neler?

Avrupa Birliği’nden 13 ili kapsayan yeni hibe programı
16px
24px
31.07.2005 21:00
ABONE OLgoogle

Hibeler; tarım-hayvancılık, küçük ve orta boy işletmeler, yerel kalkınma ve küçük altyapı olmak üzere 4 başlık altında hazırlanacak projelere verilecek. Halen çalışmaların devam ettiği hibe programı ile ilgili 2006 yılının başında teklif çağrısı yapılacak.

AB Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Ercan Tortop, Türkiye’ye verilen hibelere yoğun ilgi olduğunu söyledi. Tortop, son açıkladıkları Samsun-Kastamonu-Erzurum merkezli 10 ili kapsayan hibe programı için bin 100 teklif aldıklarına dikkat çekerek, sonuçları kasım ayında açıklayacaklarını belirtti.

Tortop, kamuoyunda zaman zaman AB fonlarının kullanılmadan geri gittiği yönünde söylentilerin varlığına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Hibe yardımlarında geri gitme söz konusu değil. Yardımların tamamına yakınını kullandırıyoruz. Zaten yoğun bir ilgi var. Fakat, yine AB tarafından ‘Topluluk Yardımları’ başlığı altında Ulusal Ajans tarafından verilen, ama Brüksel’den idare edilen yardımlar var. Bunlara ilgi az olabiliyor. Çünkü projelerin Brüksel’e gönderilmesi, yardımların oradan idare edilmesi bazı sıkıntılar doğurabiliyor. Bu da ilgiyi azaltabiliyor. Ama Türkiye merkezli hibeler için böyle bir durum söz konusu değil.” AB tarafından verilen hibelerle, bölgelerarası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin topluluğa uyumunun hızlandırılması amaçlanıyor. Hibelerden; dernek, vakıf, üniversiteler, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, birlikler gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar faydalanabiliyor.

Avrupa Birliği tarafından “Doğu Anadolu Bölgesel Kalkınma Programı” başlığı altında açıklanan hibe programı için başvuru süresi 25 Ağustos’a uzatıldı. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsayan ve üç yıl süreli 45 milyon Euro (yaklaşık 72 trilyon lira) bütçeli program, “Tarım ve Kırsal Kalkınma”, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler”, “Turizm ve Çevre” ve “Sosyal Kalkınma” başlıkları altındaki projeleri kapsıyor. Program kapsamında proje başına 10 bin ile 250 bin Euro arası hibe veriliyor.

İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde