Avrasya Tüneli'ne sehven yapılan zamda dolar kurunun 7.30 TL alınması dikkat çekti

Avrasya Tüneli'ne sehven yapılan zamda dolar kurunun 7.30 TL alınması dikkat çekti

Avrasya Tüneli'ne yapılan 'sehven' zam 'sevhen' literatürüne yeni bir tip daha kazandırdı. Zammın kuruşu kuruşuna sehven yazılması ve sehven yazılan zamda dolar kurunun 7.30 olarak alınması dikkat çekti.

Avrasya Tüneli'ne sehven yapılan zamda dolar kurunun 7.30 TL alınması dikkat çekti
16px
24px
01.02.2019 10:51
ABONE OLgoogle

Avrasya Tüneli’ne yapılan yüzde 38’lik ‘sehven’ zam dün Türkiye’nin gündemi oldu. Akılda ise dört soru kaldı.

1) ÖZEL SEKTÖR YAPTI, DEVLET ‘SEHVEN' DEDİ

Türk-Kore ortaklığının işlettiği Avrasya Tüneli'ne zammı özel sektör yaptı. Özel sektörün yaptığı zammın ‘sehven' yapıldığı ise şirketler tarafından değil. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı. Yani şirket ücret tarifesini ‘sehven' koyduğunu söylemedi. Bunu bakanlık belirtiyor.  Avrasya Tüneli’nde 'sehven zam' kafaları karıştırdı

2) 4 DOLAR+KDV?

Avrasya Tüneli açıldığında geçiş ücretinin 4 dolar + KDV olacağı hesaplanmıştı. Bugünkü kur ile TL cinsinden geçiş fiyatı dolar cinsinden geçiş rakamı ile uyumlu. Fakat dünkü 32.10 TL otomobil için geçiş rakamının tutması için dolar kurunun 7.30 TL civarında hesaplanmış olması gerekiyor. Dolar dün günü 5.16 seviyesinden kapatmıştı.

3) KURUŞU KURUŞUNA SEHVEN

Her ne kadar Ulaştırma Bakanlığı geçiş ücretinin sehven hesaplandığını iddia etse de ücretin kuruşu kuruşa ‘sehven' hesaplanmış olması vatandaşların dikkatini çekti. 

4) ZAM TABELASI YAZISI DA SEHVEN Mİ KONDU?

Avrasya Tüneli'ne sehven zam yapılmadan birkaç gün önce vatandaşlar tünele girişten tünel yönetiminin koyduğu bir yazıyla karşılaştı. Yazıda: 1 Şubat 2019 saat 00:00 itibarıyla geçerli olacak yeni geçiş ücret tarifesine www.avrasyatuneli.com adresinde ulaşabilirsiniz” ifadesi yer alıyordu.

Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde