Atlasjet skandalına bakanlık el koydu

Atlasjet skandalına bakanlık el koydu

SHGM'nin denetim yetkisi ani bir kararla bağımsız şirketlere devredildi

Atlasjet skandalına bakanlık el koydu
16px
24px
13.04.2012 09:18
ABONE OLgoogle

SABAH'ın gündeme getirdiği ve sivil havacılıkta deprem etkisi yaratan haberler Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) raporlarında ve SABAH'ın ortaya çıkardığı belgelerde Atlasjet'i defalarca kayırıp kollarken yakalanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) denetim yetkileri bağımsız şirketlere devredildi.

Sivil havacılık sistemini sil baştan değiştiren yeni yönetmeliğe göre artık sektörde denetim bağımsız kuruluşlar tarafından yapılacak. Denetimler lisans tekelinden çıkacak.

BAKANLIK ONAY VERECEK

5 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, sivil havacılık işletmeleri, bağımsız denetim kuruluşlarınca da uçuş, can ve mal güvenliğini sağlayacak şekilde faaliyetlerinin doğruluğunun, güvenilirliğinin, havacılık düzenlemelerine uygunluk derecesinin araştırılması amacıyla denetlenecek. Denetçilerin en az yüzde 51'inin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartının yer aldığı yönetmelikte, bağımsız denetim kuruluşlarına yönelik değerlendirme Bakan onayı ile 5 üyeli komisyon tarafından yapılacak.

3 PİLOTLA DENETİM!

Devlet Denetleme Kurulu da geçen yıl sektörde denetim sorununu "Pilotların uçuş kontrolleri ve sertifikalandırılması bölümünde sadece üç pilot bulunmaktadır. Havacılık tıp bölümünde tek hekim var" cümleleri ile anlatmıştı. Yetkililer, havacılıktaki büyümeye rağmen kurumun denetimde etkin personel bulamadığını, emekli olan teknisyenleri çalıştıramadığını da belirterek, "SHGM bu kişilerin hiç birini istihdam edemiyordu. Artık birçok kesim denetim faaliyetinde bulunabilecek" değerlendirmesini yaptı.

DDK UYARISI VAR

DDK'nın SHGM'ye dair 2011 raporunda sektördeki büyüme rağmen denetim ayağının eksik kaldığını vurgulamıştı. "SHGM'nin teşkilat, görev, yetki ve sorumlulukları kurumun temel işlevlerini yerine getirecek organizasyon yapısına ulaşmasını sağlayamamıştır. SHGM'de çalışan personelin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilmesi hedeflense de ihtiyacı karşılamak için yeterli olamamıştır" ifadelerine yer verilmişti.

YENİ DENETİM SİSTEMİ

Yönetmeliğin çıkması ile denetim şirketleri SHGM'ye başvuracak.

Genel Müdürlük denetim şirketine uçuşa elverişlilik, uçuş operasyonu, hava aracı uçuş elverişliliği gibi 9 grupta 39 farklı türde denetim yetkisi verebilecek.

Şirketler oluşabilecek zararları tazminen en az 1 milyon dolarlık sorumluluk sigortası yaptıracak.
Yetki başvurusunda bulunan bağımsız denetim kuruluşlarına yönelik değerlendirme Bakan onayı ile 5 üyeli komisyon tarafından yapılacak.

Denetim şirketlerinin gizli bilgileri sızdırması ve görevlerini yapmaması durumunda izni askıya alınacak.
Denetime tabi havayolu şirketleri tüm bilgi ve evrakları denetim şirketlerine vermek zorunda olacak.

RÜŞVET ÇARKINA SON VERECEK

Yeni yönetmeliğin ilkeler bölümünde denetimler sırasında kurulan menfaat ilişkilerine de özel vurgu yapıldı. Yönetmelikte bu konuya ilişkin şu uyarı yer aldı: "Denetçiler, çalışmaları sırasında ortaya çıkabilecek menfaat ilişkisinden uzak kalmak, denetim sonucunda ulaştıkları bulgu ve görüşlerini, kendilerinin ya da başkalarının doğrudan veya dolaylı menfaatlerini düşünmeksizin raporlarında açıklamak zorundadır."

Mehmet Nayır/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde