Atatürk'ün yatına fuhuş baskını: İşadamları gözaltında

Atatürk'ün yatına fuhuş baskını: İşadamları gözaltında

Savarona Yatı'nı 4-5 günlüğüne kiralayan şebekenin, Rusya ve Ukrayna'dan getirttiği, bazıları 18 yaşından küçük kızları ''hatırı sayılır'' iş adamlarına fuhuş için pazarladığı belirlendi.

Atatürk'ün yatına fuhuş baskını: İşadamları gözaltında
16px
24px
28.09.2010 15:11
ABONE OLgoogle

Antalya'da, Atatürk'ün de bir süre kaldığı Savarona Yatı'nı 4-5 günlüğüne kiralayan şebekenin, Rusya ve Ukrayna'dan getirttiği, bazıları 18 yaşından küçük kızları "hatırı sayılır" iş adamlarına fuhuş için pazarladığı belirlendi.

Rusya ve Ukrayna uyruklu 10 kadın, fuhuş şebekesinin üyesi olduğu öne sürülen 8 kişi ile bazı tanınmış iş adamları gözaltına alındı.

Jandarma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Antalya Jandarma Komutanlığının yaptığı istihbarat çalışmaları sonucunda, yaklaşık 7 ay önce, uluslararası bir fuhuş şebekesine yönelik çalışma başlatıldı.
Bugün, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesi açıklarında seyreden Savarona Yatı ile Antalya, Belek ve İstanbul'da operasyon düzenlendi.

Savarona Yatı'na çıkan jandarma ekipleri, ilk etapta bazılarının yaşı 18'den küçük olan Rusya ve Ukrayna uyruklu 10 kız, fuhşu organize ettiği iddia edilen 8 kişi ile bazı tanınmış iş adamlarını gözaltına aldı.
Göcek açıklarına demirletilen ve çevresine 5 sahil güvenlik botu konuşlandırılan Savarona Yatı'nda aramanın sürdürüldüğü bildirildi.

Yetkililer, operasyonların Antalya ve Belek'teki lüks oteller ile İstanbul'da devam ettiğini kaydetti.
Fuhuş organizasyonunu yapan şebekenin Savarona Yatı'nı 4-5 günlüğü ne yüksek ücretle kiraladığının belirlendiğini belirten yetkililer, fuhuş şebekesi üyeleri arasında Rusya uyruklu 2-3 kişinin de bulunduğunu söyledi.

Şebeke üyelerinin Rusya ve Ukrayna'daki mankenlik ajanslarına kayıtlı, bazıları 18 yaşından küçük kızları Türkiye'ye getirerek zengin iş adamlarına yüksek fiyatla pazarladıklarının belirlendiğini ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

"Bu çok kapsamlı bir faaliyet, geniş çaplı bir operasyon. Yaklaşık 7 aydır takip ettiğimiz faaliyet olarak Belek'te bir otelden başladı, Savarona'ya kadar uzandı, Savarona'yı kiralamaya kadar uzandı. Yani Savarona'nın adı kiralamayla ilgili... Rusya ve Ukrayna'dan getirilenlerin pazarlanması olayı. Yaşı küçük çocuklar da var, bu ülkelerden zaman zaman Türkiye'ye gelip giden kadınlar da var. Ancak henüz operasyon devam ediyor. Başka kişiler de gözaltına alınabilir."

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Savarona, bugüne kadar inşa edilen kraliyete ait olmayan en büyük yat olarak biliniyor.

Toplam uzunluğu 136 metre olan yatın direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre uzunluğunda.
Ana süitin yanı sıra 17 lüks süit kamarası bulunan Savarona Yatı, Brooklyn Köprüsü'nü inşa eden mühendis John Roebling'in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokuldu. Cadwallader, Savarona'yı 1931'de Hamburg'da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal etti. Savarona, Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçti fakat Cadwallader onu yüksek dışalım vergisinden dolayı ABD'ye sokamadı. Yatı satmaya karar verdi.

1938 yılında Savarona, Türk hükümeti tarafından satın alındı. 1938 yılında Kral VII. Edward İstanbul'u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün konuğu oldu. Bacadan dökülen kurum, majestelerinin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki Atatürk Ertuğrul'u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi. Türk bayra ğı 1938 yılının mart ayında Southampton'da Savarona'ya çekildi. Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul'a geldi. Atatürk'ün Savarona'da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.

Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetlerinin eğitim gemisi olarak kullanılmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona'yı hurdaya çıkarma kararı alındı ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakikada yatı 49 yıllığına kiraladı ve yeniden döşemeye başladı. İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı.
Savarona, bugün yolcusu olma ayrıcalığı kazananlara zarafeti ve lüksü yaşatarak bir kez daha dünya sularında seyrediyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde