Atatürk Orman Çiftliği, ABD Büyükelçiliği’nin çiftliği oldu!

Atatürk Orman Çiftliği, ABD Büyükelçiliği’nin çiftliği oldu!

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nin şehrin en pahalı bölgesinde kalan 6 bin 400 metrekarelik kısmı ABD'ye tahsis edildi

Atatürk Orman Çiftliği, ABD Büyükelçiliği’nin çiftliği oldu!
16px
24px
18.05.2013 09:35
ABONE OLgoogle

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nin şehrin en pahalı bölgesinde kalan 6 bin 400 metrekarelik kısmı, TOKİ tarafından ABD Büyükelçiliği’ne yeni elçilik binası için tahsis edildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne 1 Şubat’ta yapılan canlı bomba saldırısının ardından, daha güvenli ve daha geniş bir araziye taşınmak için başlattığı hazırlık, Atatürk’ün koşullu olarak Hazine’ye devrettiği Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisiyle tamamlandı. AOÇ arazisinin şehrin en pahalı ve lüks bölgesinde kalan bölümü Amerikalılar’a veriliyor. AOÇ’nin Eskişehir yolu üzerinde bulunan arazisi, “eğitim birimleri ve yurt inşa etme koşuluyla” Gazi Üniversitesi’ne ve oradan TOKİ’ye tahsis edilmişti. TOKİ de araziyi Amerikan Büyükelçiliği’ne tahsis etti.

En pahalı bölge oldu

İsmini kullanmamızı istemeyen TOKİ yetkilisi, “Bu arazi artık TOKİ’nin arazisidir. Bunda ne var ki... Bu arazi Gazi Üniversitesi’ne devredilmiş. Onlar da bize devretmiş. Sonuçta artık AOÇ arazisi değil, bizim.. Biz de ABD büyükelçiliğine tahsis edebiliriz, bunda herhengi bir sorun görmüyoruz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, TOKİ ve ABD elçiliği yazışmalarını vurgulayarak, mutabakata varıldığını, Dışişleri Bakanlığı’nın da oluru ile tahsisle ilgili herhangi sorun da kalmadığını söyledi.

Yargıya taşıyacağız

Arazi, son yıllarda Ankara’nın en hızlı gelişen ve AKP Genel Merkezi’nden JW Marriot Otel’den şehrin en büyük AVM’lerine kadar çok büyük rant getirisine sahip Eskişehir Yolu üzerinde bulunuyor.

Gülümhan Gülten/Vatan

Bölgede bu kadar geniş bir alan bulmak sözkonusu değilken, tek kalan geniş arazi de böylece Amerikalı’ların olacak. Arazi 6 bin 400 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Sözkonusu arazinin imar planına göre 1.8 emsal değerine sahip olduğu ve “yükseklik serbest” kategorisinde bulunduğu belirtiliyor.

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Hakkan, AOÇ alanının ABD Büyükelçiliği’ne tahsis edilmesi için gerekli yazışmaların tamamlandığını belirterek, “Sözkonusu arazi TOKİ’ye devredildiğinde durumu yargıya taşıdık. Yasal olarak da AOÇ alanına ticari işletme kurulamaz, dedik. Ama şimdi görüyoruz ki, umurlarında değil. Ciddi bir mücadele kampanyası yürüteceğiz” dedi.

‘Yeni Beyaz Saray’

ABD büyükelçiliğine tahsis edilen arazi, Atatürk’ün 1925’te kurduğu ve 1937 de Hazine’ye devrettiği Atatürk Orman Çiftliği arazisiydi. Bu arazi 1983 yılında AOÇ tarafından Gazi Üniversitesi’ne “Tıp Fakültesi binası ve yurt yapmak” koşulu ve şartıyla devredildi.Ancak arazi 2010 yılında TOKİ’ye devredildi.Atatürk Orman Çiftliği’nin daha önce bazı kurumlara şartlı devredilen bazı bölümleri bir süre önce yapılaşmaya açılmış, arazi içinde yeni Başbakanlık Binası yapılması için inşaat çalışmaları başlamıştı. Sözkonusu Başbakanlık Binası, kamuoyunda da “yeni Beyaz Saray” olarak isimlendirilmişti. Bu durum Meclis’te tartışma yaratmış, partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bombalı saldırı sonrası yer istedi

ABD büyükelçiliğinin 1 Şubat’taki canlı bomba saldırısının ardından daha güvenli bir alana taşınmak istediği biliniyordu. Bunun için Türk Hükümetine ve ilgili kurumlarına başvuran ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin sorununu TOKİ çözmüş oldu.

Elçiliğin şu anda halen kullandığı büyükelçilik binası şehrin en sıkışık bölümünde, konutların da ortasında kalmış durumda. Güvenlik açısından da daha korunaklı bir yere taşınmak istediklerini belirten ABD büyükelçiliğinin, şehrin dışındaki Gölbaşı, İncek veya Oran gibi bölgeleri araştırdığı ifade ediliyordu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde