At peşinde koşan ünlü yatırımcılar

At peşinde koşan ünlü yatırımcılar

Son dönemin en popüler yatırım aracı yarış atları. Türk yatırımcılar yarış atı almak için dünyanın önde gelen at borsalarının en sıkı müdavimi oldu.

At peşinde koşan ünlü yatırımcılar
16px
24px
06.12.2010 00:00
ABONE OLgoogle

Zenginliğin göstergesi ‘yatı, katı var mı’ sorusu şekil değiştirdi. Artık önemli olan ‘at’ sahibi olmak. Son yıllarda büyüyen ilgiyle at yarışlarında dönen paralar katlanınca sanayicisinden küçük esnafına, futbolcusundan sanatçısına kadar yüzlerce kişi hipodromlarda ‘at koşturmaya’ başladı. 

Ama bu ilgi ganyan doldurmaktan da öte... Yarış atları, son dönemin en popüler yatırım araçları arasında yerini aldı. Türk yatırımcılar hem pistlerde yarıştırmak hem de satışını yapmak için yurtdışındaki ve yurtiçindeki at borsalarının en sıkı müdavimi oldu. Tay pazarlarının sıkı müvavimlerinden biri de eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay (Aslıtürk). Çokay, İngiltere’deki tay pazarından satın aldığı yarış atlarını Türkiye’de satışa sunuyor.
 
Çokay, İngiltere’deki Tattersalls tay merkezinin kasım ayında yaptığı satışta 8 tay satın aldı. Satın aldığı tayları Türkiye’ye gönderen Çokay, Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği’nin 12 Aralık’ta düzenleyeceği sonbahar tay satış organizasyonunda satışa çıkaracak. 

Büyük paralar dönüyor 
At borsalarında satışlar Türkiye’de dahil olmak üzere dünya genelinde ağırlıklı olarak ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kere yapılıyor. İngiltere’deki Tattersalls, İrlanda’daki Goffs, Fransa’daki Arqana ve ABD’deki Keenelands’taki satışlar Türkiye’den alıcıların akınına uğruyor. Türkiye’de TİGEM çiftlikleri ve Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği tarafından düzenlenen satışlara olan ilgi de arttı. 

Türk yatırımcılar Tattersalls kasım 2009 satışında 332 bin euroluk, Goffs’tan 417 bin euro, Arqana aralık satışından ise 220 bin euroluk alım yaptı. Goffs 2010 Kasım satışında Türkiye’den giden yatırımcılar 1 milyon euroya yakın alım gerçekleştirdi. Amerika’nın en büyük at satış müzayedesi olan Keeneland’da 8 Kasım-20 Kasım 2010 tarihinde yapılan satışta ise Türk yatırımcılar 500 bin dolarlık yarış atı satın aldı. 2009 yılında yerli pazarlarda 10 milyon TL’ye yakın yarış atı satışı yapıldı. Yerli pazarlarda 2010 yılında yapılan ilk satışlarda ise 5.1 milyon TL’nin üzerinde satış gerçekleşti. 

Genç işadamları devrede 
Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Başkanı İnci Özdemir, son iki yıldır yaptıkları tay satış organizasyonların büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Özdemir, “Sonbahar satışı aralık ayının ortasında üç gün boyunca yapılacak. Satışlara çok sayıda yatırımcı bekliyoruz. Yarış atlarına her kesimden yoğun bir ilgi var. 6-7 bin TL’ye satın alınan bir at orjini iyiyse ve sağlıklıysa 1 milyon TL kazandırabiliyor.” 

At yarışları yorumcusu Şair Gençer, yetiştirici sayısının hızla arttığını belirtiyor. At sahiplerinin profillerinde de önemli bir değişim yaşandığının altını çizen Gençer, “Eski atçıların yanı sıra son dönemde genç işadamları da önemli alımlar yapmaya başladı. Türkiye’de şu anda at pazarının büyüklüğü 5-6 milyon lira civarında. Ama pazar gelecek dönemde yabancı alıcıların da devreye girmesi ile katlanarak büyüyecek” diyor.


Krizden çelimsiz bir at çıkardı
Asıl işi gemi inşaat sanayi olan, ancak kriz nedeniyle işleri kötü giden Semih Koçer’i kurtaran çelimsiz bir at oldu. Koçer, görenlerin kedi gibi diyerek yanına yanaşmadığı Cangıl isimli atla düzlüğe çıktı. Koçer, Cangıl sayesinde 1 milyon TL kazandı.

Yatırımlar kat kat geri dönüyor Dünyada 120 milyar dolarlık bir hacme ulaşan at yarışı sektöründe Türkiye 1.5 milyar dolarlık bir payın sahibi. Türkiye’de 350 hara olduğunu belirten uzmanlar, atçılığa yapılan her yatırımın 6 misli geri döndüğünü belirtiyor.


KİMİN KAÇ ATI VAR
İlyas İlbey: 20 atı var. Bugüne kadar yarışlarda kazanan atları sayesinde 2 milyon TL’nin üzerinde para kazandığı belirtiliyor. Kasım ayında yapılan Keenelands satışından 20 bin euroya bir at daha aldı.

Metin Arolat: 4 tayı bulunuyor. Koşulara katılan atının ismi ise soyadının tersten okunuşu Talora.

Yasin Ekinci: Ekinciler Holding`in patronu, Riva’daki harası için 2 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Ekinci’nin 25 safkan İngiliz ve Arap atı bulunuyor.

İbrahim Tatlıses: Yarışlarda Kıskanç Kız, Bilican ve Özhan isimli atlarla yerini aldı. Şanlıurfalı atçılardan Remazan Kaya, geçenlerde TYAH’nin yaptığı satıştan İbrahim Tatlıses adına 70 bin TL’ye at satın aldı.

Sibel Can: Atının ismi Cans. Kendisine hediye edilen atla yarışlara katılıyor.

Murat Cavcav: Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’ın oğlu Murat Cavcav da yardış atlarına meraklı. Sahip olduğu atların birçok yarışta dereceleri bulunuyor.

İsmail Türüt: 3 atı ile hipodromlarda yerini aldı.

Gülay Çokay: Şişli belediye başkanıyken zimmet, ihalelerde usulsüzlük suçlarından hakkında çok sayıda dava açılan ve 1997 yılında yurtdışına kaçan Gülay Çokay (Aslıtürk), İngiltere’deki tay satışlarının sıkı takipçilerinden.

Faruk Tınaz: İlyas İlbey gibi onun da 20 atı var. Bayırgülü, Filintay, Burlahatun gibi isimleri bulunan atlardan kazancının 300 bin TL’yi bulduğu konuşuluyor.

Halim Aydın: Kasım 2009’da Tattersalls’ta ve Goffs’ta en çok alım yapan isimlerden biri Beşiktaş’ın eski Yönetim Kurulu üyelerinden Ömer Halim Aydın. Trakya’da harası bulunan Aydın, Goffs’tan 16, Tatterssalls’tan ise 12 tay satın aldı. Aydın, taylara toplam 370 bin euroun üzerinde ödeme yaptı.

İbrahim Aracı: 2001’de Kocaeli’de vergi rekortmeni olan Koruma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aracı, Goffs 2010 Kasım satışında 378 bin euroya 5 at aldı. Tek ata 260 bin euro ödedi.

Murat Kadaifçioğlu: Hipodromlarda Prince Martin ile boy gösteren Accor Otelleri Genel Müdürü Murat Kadaifçioğlu, Goffs’tan bir at daha satın aldı. Kadaifçioğlu satın aldığı ata 15 bin euro ödedi.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde