Astarı yüzünden pahalı hurda teşviki yetersiz kaldı

Astarı yüzünden pahalı hurda teşviki yetersiz kaldı

16 yaş üstü araçlarda hurda teşviki pazara hareketlilik getirmedİ.

Astarı yüzünden pahalı hurda teşviki yetersiz kaldı
16px
24px
11.06.2018 09:42
ABONE OLgoogle

10 bin liralık indirimi alan araç sayısının düşük kaldığına işaret eden Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök “8 bin liralık indirime giren araç sayısı daha fazla. Bazı noktalarda astarı yüzünden pahalıya geliyor” dedi.

2018’in ilk yarısının tamamlanmasına az bir süre kala bir araya geldiğimiz Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, otomotiv piyasasının son durumunu değerlendirdi. Hurda teşvikinden elektrikli otomobillere kadar geniş açıklamalarda bulunan Özkök, popüler SUV pazarıyla ilgili de konuştu.

Elektrikli otomobil pazarının gün geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök “Pazara çıkan modellerin genel olarak menzilleri, 400 kilometrenin üzerine çıktı. Bence bu kilometre şimdilik yeterli. Bu aracın en çok İstanbul’da kullanıldığını düşünürsek, 400 kilometre menzilli bir aracı ortalama 4 gün rahatlıkla kullanabilir. Biz neyi bekliyoruz derseniz, biz pazarın buna tam anlamıyla adapte olmasını ve müşterinin kafasında en ufak bir soru işareti bile kalmamasını bekliyoruz. Ben o aracı bir vatandaş olarak kullandığımda tedirgin olmamalıyım. Şarj sorunum olmamalı veya şarjım biteceği tedirginliğine kapılmamalıyım. Bu iş bir litre benzin koymaya benzemiyor. 2022-2023’te yüzde 50’nin üzerine çıkabilir elektrikli araç pazarı. Şu an yüzde 10’lar seviyesinde seyrediyor” ifadelerini kullandı.

Yıllık 40 bin adet satış iddialarının devam ettiğini de aktaran Özkök, 20 binle devraldıkları markayı 2 katına çıkarmakta kararlı olduklarının altını çizdi. 1 milyonluk pazarda yerlerinin belli olduğunu söyleyen Özkök, bu yılın geçen seneye paralel kapanabileceğini vurguladı. Hurda araç teşvikine de değinen Özkök “Hurda desteği açıkçası çok da etkilemedi. Fiyatlar biraz düşük kaldı. 10 bin liralık indirim çok modele etki etmiyor. İkinci tarafa mecbur geçiliyor orada da indirim 8 bin lira oluyor. Astarı yüzünü geçtiği alanlar da oluyor. Sektör bizim sektör lokomotifi bu işin. İhracatta sürekli lider oluyor. Emlak, beyaz eşya ve bunun gibi birçok benzeri alana destek verildi. Fakat bizim tarafta tam bir destek olunmadı. Bizde kayıt dışı hiçbir şey yok. Eğer bir destek olursa, pek bir kayıp olacağını düşünmüyorum. Satışlar artacak bu sefer adetten devlet zaten kazanacak” açıklamasında bulundu.

Ali Yıldırım/Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde