Asıl dalga ikinci yarıda

Asıl dalga ikinci yarıda

Piyasalarda güvenli liman arayışı altını zirveye taşıdı. Altının ons fiyatı ne olacak?

Asıl dalga ikinci yarıda
16px
24px
09.06.2010 09:25
ABONE OLgoogle

Piyasalarda güvenli liman arayışı altını zirveye taşıdı. Altının ons fiyatı 1.251 dolara tırmanırken borsalarda satışlar etkili. Dolara yönelim artıyor. Dolarda 1.63 kırılır mı endişeleri arttı

Avrupa’ya yönelik endişeler piyasalara yön veriyor. Artan küresel kaygılar altının yeniden ışıldamasına neden oldu. Güvenli liman arayan yatırımcı altına koşuyor. Altının ons fiyatının uluslararası piyasalarda 1.254 dolarla yeni bir rekor kırmasının ardından serbest piyasada da hareketlilik yaşanmaya başladı. Spot altının ons fiyatı 1.251 oldu. Çeyrek altının alış fiyatı 102.2 lira, satış fiyatı 108 lira olurken, yarım altının alış fiyatı 204.4 lira, satış fiyatı 216 lira, tam altının alış fiyatı 408.8 lira, satış fiyatı ise 432 liraya yükseldi.

Kıymetli madenler konusunda danışmanlık hizmeti veren uzmanlar altının 1050-1300 bandında hareket edebileceğini dile getiriyor. Küresel kaygılar devam ettikçe altına yönelim sürecek. Altın hareketli olmaya devam ettikçe beklentiler de körüklenecek. Bu arada altına bağlı hareket eden metallerde hareketlenme başlayabilir.

Şimdi de İngiltere

Avrupa’ya yönelik haberlerin yakından takip edildiği piyasalarda, dün sabah saatlerinde toparlanma çabaları görülürken Fitch’in İngiltere ile ilgili sert uyarısı geldi. Fitch, dünkü açıklamasında İngiltere’yi mali açıdan içinden geçtiği zorlu durum nedeniyle kamu finansmanını daha hızlı şekilde rayına oturtması gerektiği konusunda uyardı. Fitch’in uyarısı ile Avrupa borsaları hızla eksiye dönerken İMKB de değer kaybetti. Gün içinde 54.755 puana kadar yükselen endeks, Avrupa piyasasında yaşanan satış baskısı yurtiçinde de hissedilince 53.392 seviyesine indi. Endeksin günlük değer kaybı yüzde 1.18 oldu.

Euro’dan dolara geçiş

Fitch’in uyarısı ile Avrupa borsaları gerilerken, yurtdışı piyasalarda dolara olan talep arttı: Kritik sınır olan 1.60 TL’yi aşan dolar 1.61 TL ile son 13 ayın zirvesine tırmandı. Dolar 1.60 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa yeni bir banda girmiş olacak. Bir süredir 1.55-1.60 bandında hareket eden dolar 1.60 seviyesinin üzerindeki hareketi ile yeni tabanını da belirlemiş olacak.

Yabancı fonlar her yerde satıyor

Küresel dalganın etkileri 2010 yılı başından bu yana ilk defa İMKB’de belirgin olarak hissedildi. Mayıs ayında yabancı yatırımcının İMKB’deki net satışı 422 milyon doları buldu. 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde borsada 66 milyon dolarlık net alım gerçekleştiren yabancıların işlemlerindeki asıl yoğunluk genelde yılın ikinci yarısında gerçekleşiyor.

Son 14 yılın Ocak-Mayıs dönemine bakıldığında, yabancıların 1998, 2000, 2008 krizleri dışında yılın ilk beş ayını hep alım yaparak geçirdiklerini görüyoruz. Yabancılar borsadaki bahar hareketlerinde etkin bir şekilde rol alıyor. Kriz dönemlerinde ise çok daha temkinli hareket ediyor. Boradaki hareketler incelendiğinde dalgalanmaların dış piyasalarla başladığı görülüyor. Son olarak İsrail ile yaşanan gerilimde bir süre dış piyasalardan ayrışma yaşansa da tansiyonun düşmesiyle birlikte dış piyasalara duyarlılık tekrar arttı.

İMKB’deki yabancı payı 8 Haziran itibari ile 65.40 seviyesinde bulunuyor. Dış piyasalarda satan yabancı İMKB’de de sattı. Bu görünüm bir süre daha devam edecek. Yılın ikinci yarısında dalgalanmanın asıl boyutu hissedilirse, İMKB’de işlem gören hisse senetlerindeki dalgaların boylarının genişlediğini göreceğiz.

Artık temkinliler

Büyük düşüş ve çıkış dalgalarında yüksek getiriler elde eden yabancı yatırımcılar, son küresel dalgalanmada  daha temkinli. Traderlar pozisyon taşıma sürelerini kısaltırken, yabancı işlemlerini yapan aracılar olumlu gelişmelere çok çabuk tepki veren işlemler gerçekleştiriyor. Borsanın son 14 yılında 2000 sonrasında ilk defa geçtiğimiz yıl yüzde 96 oranındaki getiriye ulaşıldı. Faizlerin dip yaptığı, dolardaki hareket marjının daraldığı süreçte, borsada daha düşük kazançlara razı olunacak.

 ‘Altının düşmesi için faiz artırımı gerekir’

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan altının kısa vadede sert satışlar görebileceğini ancak uzun vadede artış trendinin devam edeceğini belirterek, “Altına günlük bakmamak lazım. Dünyada uygulanan politikalar her an para basılabilir fikrini yatırımcıya veriyor. Ekonomik toparlanma bahsedildiği kadar yok. Merkez bankaları ve devletlerin tavırları, politikaları değişmedikçe bu trend devam edecek. En güvenilir ve manipüle edilemeyen alan altın” dedi.

Manukyan, yükselişin Londra borsası kaynaklı olduğunu, alımların da bu nedenle Batı Avrupa’dan yapılmış olabileceğini ifade ederek, “Enflasyon yükselmeye devam ediyor. Altının belinin kırılması için merkez bankalarının ciddi bir faiz artırımı yapmaları gerekiyor. 2005 yılında Fed Başkanı Alan Greenspan faiz artırımı yapmış ve altın fiyatını yüzde 15 düşürmüştü. Şu anda merkez bankaları faizi artıracaklarına ilişkin bir açıklama yapmadılar” dedi.

 ‘Ağustosta 1500 doları test edebilir’

Destek Türev Genel Müdür Yardımcısı Bahar Şar, altın kontratlarında trendin yukarı yönlü devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Hedef 1320 seviyesi. Aşağı yönlü hareket olması durumunda, 1190-1160 bandının alım için uygun seviyeler olduğunu düşünüyoruz. Ağustos 2010 tarihinden itibaren 1320’lerin geçilmesi durumunda 1500 seviyesi test edilebilir, fakat Destek Türev olarak yılsonu beklentimiz 1320 seviyesinde netleşiyor.”

Zeynep Aktaş/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde