Arınç'tan Öcalan talebine yanıt

Arınç'tan Öcalan talebine yanıt

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Arınç'tan Öcalan talebine yanıt
16px
24px
22.07.2013 22:09
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Öcalan'ın basınla toplantısı yapmak istiyorum demesi onun arzusudur. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasına hiç sağa sola bakmaya gerek yok. Elimizdeki mevcut hukuki mevzuatta bu mümkün görünmemektedir. Daha önceki yönetmeliklere baktığınız zaman bir hükümlünün karşısına basın mensuplarını alıp da bulunduğu yerde bir basın toplantısı yapması hiçbir şekilde mümkün görülmemektedir." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bir basın toplantısı düzenledi.

SAĞA SOLA BAKMAYA GEREK YOK

Burada Bülent Arınç'a İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'ın bir basın toplantısı düzenlemek istemesine ilişkin bir soru yöneltildi. Arınç, bunun hukuki olarak mümkün olmayacağın belirterek, sorunun sorulmasının bile caiz olmayacağını dile getirdi. Öcalan'ı pazar günü ziyaret eden BDP'li iki milletvekilinin açıklamalarında böyle bir hususun yer aldığını bildiklerini belirten Arınç, "Bu Bakanlar Kurulu gündemine alınacak, konuşulacak bir konu değildir. Ancak Adalet Bakanımızla görüştüm, esasen size birkaç defa da oldu sanırım bakanlar kurulu toplantısında sonra, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum bir hükümlünün, sıfatı böyle olduğu için söylüyorum, hukuken, Türkiye bir hukuk devletidir, kimlerle ne zaman ne şekilde görüşeceği yönetmeliklerle belirlenmiştir. Milletvekilleri görüşmek isterlerse Adalet Bakanı'mızın iznine bağlıdır, birinci derece yakınları görüşmek isterlerse bunun prosedürü de bellidir. Öcalan'ın basınla toplantısı yapmak istiyorum demesi onun arzusudur. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasına hiç sağa sola bakmaya gerek yok. Elimizdeki mevcut hukuki mevzuatta bu mümkün görünmemektedir. Daha önceki yönetmeliklere baktığınız zaman bir hükümlünün karşısına basın mensuplarını alıp da bulunduğu yerde bir basın toplantısı yapması hiçbir şekilde mümkün görülmemektedir. Bunun sorulması dahi caiz değildir. Çünkü olmayacak bir şeyin yönetmeliklerde kanunda uluslararası hukukta yeri olmayan bir konunun talep olabilir, herkes bir şey isteyebilir ama gerçekleşmemesi elimizdeki mevzuatla çok yakından ilgilidir. Adalet Bakanımız da bir açıklama yaptıysa herhalde buna uygun bir açıklama yapmıştır." dedi.

BU BİR PROJE DEĞİL BU BİR SÜREÇTİR

Kendisine daha önce basına yansıyan, hükümetin çözüm süreci kapsamında demokratikleşme paketi ile ilgili çalışmasının durumu da soruldu. Arınç da bu soruya cevaben "Biz bu süreçle ilgili olur veya olmaz şu veya bu konjonktürle doğrudan bağlantısı olur veya olmaz bunlarla hiç ilgili değiliz. Ancak bizim 2023 siyaset vizyonu olarak kabul ettiğimiz ve 30 Eylül'de büyük kongre öncesinde açıkladığımız bir demokratikleşme ve özgürleşme senaryomuz var, manifestomuz var. Buna uygun olarak da bazen yargı paketleri ile bazen idari tedbirlerle sürekli adım atıyoruz. Bu bir proje değil bu bir süreçtir. Bu süreç tamamlanana kadar da demokratikleşme konusunda adımlar atılmaya devam edecektir. Dolayısıyla Sayın Atalay'ın, Sayın Adalet Bakanı'mızın benim de zaman zaman içinde bulunduğum bir ekip yapacağımız çalışmaları programlamaktayız. Zamanını da sürecini de Sayın Başbakanımız ile birlikte tayin edeceğiz. Elimizde çalışmalar var. Bunlardan parlamentoya gelmesi gerekenler artık 1 Ekim'den sonraki yasama süreci içerisinde ancak görüşebilecek ve konuşulabilecektir. Parlamentoya gelmeden açıklanması mümkün değil mi diye sorarsanız o da mümkün. Sayın başbakanımız veya sayın bakanlarımız yapacakları konuşmalarla bu konuya ait bazı ipuçları verebilirler, yeni getirilecek düzenlemeler konusunda kamuoyunu aydınlatabilirler. Sabırla bunu takip etmeliyiz yoksa BDP'li bir milletvekili şöyle söyledi, bir başkası böyle bir şey ortaya attı filan gazetede şöyle bir başlık var, bunlar hepsi kısmen doğru da olabilir. Ama bizim düşündüğümüz tasarladığımız bir hukuki düzenleme olacaksa bunu Sayın başbakanımız yeri ve zamanı geldiğinde kamuoyuna mutlaka ifade edecektir." ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde