Araziyi alana holding bedava!

Araziyi alana holding bedava!

İstanbul'un en değerli arazisini alan, holding sahibi de olacak!

Araziyi alana holding bedava!
16px
24px
16.08.2012 16:32
ABONE OLgoogle

TOKİ ve DATİ Holding, mülkiyetinin bir kısmı TOKİ'de, üst kullanım hakkı DATİ Holding'de bulunan yaklaşık 670 bin metrekarelik Ataköy Turizm Kompleksi için satış kararı aldı. İhaleyi kazanan, bölgenin en değerli araziyle birlikte DATi Holding'i de satın alacak. İki ay sonra düzenlenenecek dev ihalede beklenen fiyat verilmezse satış yapılmayacağı açıklandı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve DATİ Yatırım Holding AŞ, mülkiyetin bir kısmı TOKİ'de, üst kullanım hakkı DATİ Holding'de  bulunan yaklaşık 670 bin metrekarelik Ataköy Turizm Kompleksi'ni satışa çıkartıyor. TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Karaoğlu, DATİ ile anlaşma sağladıkları konunun, arazi üzerindeki TOKİ'nin mülkiyet hakkıyla birlikte  DATİ'nin kullanım hakkının, yani şirketin varlıklarının satılması olduğunu,  ihaleyle isteklilerin burada hem mülkiyeti alacaklarını hem de satış sonrasında holdingi devralmış olacaklarını söyledi.

 BÜTÜN PÜRÜZLER GİDERİLDİ

  Bu arazinin İstanbul'un yıldızı sayılabilecek bir lokasyona sahip olduğunu kaydeden Seydi Karaoğlu şöyle devam etti:  'Hava, deniz, kara ulaşımı, turizm potansiyeli, manzarası, mevcut imar  planındaki koşulları açısından kıymetli bir arazi. Buranın kesinleşmiş imar planı mevcut, bütün mahkemelerden, itirazlardan geçmiş, herhangi bir ihtilaf söz konusu  değil.  Turizm potansiyeli için,  İstanbul için çok önemli. Bu hedeflenen projelerin hayata geçirilmesi ülkemizin ve İstanbul'un turizm potansiyelini tahmin edemeyeceğimiz kadar artırabilecek düzeyde.''

 YILLIK KİRASI 3 MİLYON LİRA

 Ataköy kompleksi diye tarif edilen arazi 1986 yılında yap-işlet-devret modeliyle 49 yıl süreyle Ataköy Turizm İşletmesi'ne (ATİ)  kiralandı. 2004 yılı sonu itibariyle Özelleştirme İdaresi tarafından ihale yoluyla Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat'a (DATİ) satıldı.  Bugün DATİ tasarrufunda bulunan kompleksin 138 bin 467 metrekarelik kısmının çıplak mülkiyetin TOKİ'ye ait. Üst hakkının kullanımıysa 26 yıl boyunca DATİ'ye ait. Arazi üzerindeki tesislerden TOKİ yıllık 3 milyon lira kira alıyor. Arazide 378 bin metrekare projeleri onaylanmış mega yat limanı var. Toplam kompleksin alanı yaklaşık 670 bin metrekare.

 İKİ AY SONRA SATIŞTA

 Satış konusunda yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptıklarını söyleyen Karaoğlu, ilerideki günlerde satışla ilgili bedel, parsel nitelikleri, metrekare, inşaat alanları, plan fonksiyonları konusunda detayları  paylaşacaklarını ve 2 ay içerisinde satış ilanına çıkılabileceğini kaydetti. Buranın Turizm Bakanlığı kararıyla turizm alanı kabul edilmiş bir bölge olduğunu hatırlatan Karaoğlu, buranın bir bütün olarak satılmasında kamu yararı olduğuna inandıklarından dolayı satışı topyekun yaptıklarına işaret etti.

 62 MİLYON DOLAR CİRO

 2005'te satın aldıklarında o günkü Özelleştirme İdaresi'nin yönetiminde olan 3 şirketin yaklaşık 800 bin dolar civarında faaliyet karlılığı bulunduğunu ama bugün itibarıyla bekledikleri faiz ve vergi öncesi karın 32 milyon  dolar civarında olduğunu belirten Dati Holding Genel Müdürü Ulvi  Süvarioğlu,2012'yi 60-62 milyon dolar arası bir ciroyla kapatmayı hedeflediklerini kaydetti.

 2005'te satın aldı

 DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, 2005'te Özelleştirme İdaresi'nden devraldıkları şirketleri, yaklaşık 7.5 yıllık süreç içinde çeşitli yatırımlarla bölgeyi daha yaşanabilir hale getirdiklerini anlattı. Yapacakları çok yatırımlar olmasına rağmen geçen 4 yıllık süreç içerisinde dünya piyasalarının, özellikle de denizcilik piyasalarının içinde  bulunduğu durumdan ötürü DATİ Holding'i satma kararı aldıklarını belirten  Kıran,  Toplam kompleks üzerinde DATİ'nin yaklaşık yüzde 60, TOKİ'nin de yüzde 40 oranında değer sahibi olduğunu ifade eden Kıran, ''2005'te 200 milyon dolara  aldık, yaklaşık 200 milyon dolar da yatırım yaptık. Devam etseydik 600 milyon dolar daha yatıracaktık'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde