Arap Baharı'nın maliyeti 75 milyar dolara ulaştı

Arap Baharı'nın maliyeti 75 milyar dolara ulaştı

Arap ülkelerindeki siyasi istikrarsızlığın maliyeti 75 milyar dolara ulaştı

Arap Baharı'nın maliyeti 75 milyar dolara ulaştı
16px
24px
30.04.2012 10:32
ABONE OLgoogle

Arap ülkelerindeki siyasi istikrarsızlığın maliyetinin 75 milyar dolara ulaştığı ve bundan en çok etkilenen ülkelerin Libya, Mısır ve Tunus olduğu bildirildi.
 
Libya Merkez Bankası'na bağlı Libya Yabancı Bankası Genel Müdürü Muhammed bin Yusuf, fonlarının büyük kısmını dünya piyasalarına yatıran Arap bankalarının 2008'deki küresel krizdeki kaybının ise 400 milyar doları bulduğunu söyledi.

Londra merkezli Suudi gazetesi Şark el Evsat'a konuşan Yusuf, geçen yılın başlarından itibaren etkisini göstermeye başlayan ayaklanmaların Arap hükümetlerine maliyetini de 75 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini belirtti.

Yetkili, kayıpların yerel para rezervlerindeki erime ve bazı ekonomik aktivitelerdeki düşüşlerden kaynaklandığını vurguladı. Yusuf ayrıca karmaşanın devam ettiği ülkelerde ekonominin canlandırılması ve zararın telafisi için bir dizi tedbir alınmazsa ekonomik zararın daha da artacağı uyarısında bulundu.

Yusuf, yerel ekonomileri tekrar rayına oturtmak için yol haritası hazırlanması gerektiğini, Mısır ve Tunus'ta turizm sektörlerini canlandırıp Libya'da petrol sektörünü rehabilite etmenin zaruri olduğunu kaydetti. Siyasi istikrar ve güvenlik sağlandığı takdirde bu ülkelerin ekonomik olarak toparlanma kabiliyetine sahip olduğu ifade edildi.

Arap bankalarının 3 trilyon dolarlık mal varlığını kontrol ettiğine değinen Yusuf, bankaların Arap bölgesine yatırım yapmasını istedi. Küresel kriz zamanında Arap bankalarının Arap olmayan bankalarda 2 trilyon doları olduğunu hatırlatan genel müdür, 400 milyar dolarlık kaybın bankacılara ders olması gerektiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde