Aracı yok, komisyoncu yok ama… Tarım Kredi Marketler’in zararı 40’a katlandı

Aracı yok, komisyoncu yok ama… Tarım Kredi Marketler’in zararı 40’a katlandı

Tağşişli genel müdür” skandalı ile gündeme gelen Tarım Kredi Marketler’de, market sayısı arttıkça zararın da katlandığı ortaya çıktı.

Aracı yok, komisyoncu yok ama… Tarım Kredi Marketler’in zararı 40’a katlandı
16px
24px
29.05.2020 07:32
ABONE OLgoogle

2018 yılında 990 bin lira zarar eden Tarım Kredi Marketler’in zararı, 2019’da 40 kat artarak 41 milyon liraya çıktı. Tarım Kredi Marketler’de, aracı ve komisyoncu olmadan ürünler doğrudan çiftçi ortaklardan tedarik edilirken, zararın katlanarak artması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından büyük önem verilen ve çiftçi ortaklardan alınan ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında bir aracı görevi gören Tarım Kredi Marketler’in kar-zarar durumuyla ilgili olarak bugüne kadar kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmıyordu.   Cumhurbaşkanı’nın market projesine 15 defa hileli gıdadan ceza almış kişi atandı

Tarım Kredi Birlik A.Ş, Türkiye genelinde 500 market açmayı hedeflerken, 2019 yılı sonu itibariyle yurt içinde 32 marketi bulunuyor. 2018 yılında 990 bin lira zarar eden Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin market sayısı arttıkça zararının da katlanarak arttığı ortaya çıktı.

ARACI VE KOMİSYONCU OLMAMASINA RAĞMEN ZARAR AÇIKLADI 

Aracı olmadan doğrudan çiftçi ortaklardan temin edilen ürünlerin bir kısmını kendi tesislerinde bir kısmını da anlaşmalı tesislerde işleyerek tüketiciyle buluşturan Tarım Kredi Marketler’in, 2019 yılındaki zararı 2018 yılına göre 40 kat arttı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan faaliyet raporuna göre, Tarım Kredi Marketler’in bağlı bulunduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş, 2019 yılında 40 milyon 880 bin lira zarar açıkladı.

ÇİFTÇİ ORTAKLARDAN ALINAN BAKLİYAT ÜRÜNLERİ DÜŞTÜ

Tarım Kredi Marketler’in raflarında bakliyat ürünleri önemli bir yer tutarken; 2019 yılında çiftçi ortaklarından alınan nohut, fasulye düşerken, yeşil mercimek ve barbunyada ise kısmi bir artış olması dikkat çekti. Fasulye alımı yüzde 49, nohut alımı ise yüzde 34 düşerken, kırmızı mercimek alımı yüzde 10, yeşil mercimek alımı ise yüzde 19 arttı.

DOMATES ALIMI YÜZDE 2 BİN 500 ARTTI

Tarım Kredi Birlik A.Ş, 2019 yılında çiftçi ortaklarından toplam 223 bin ton ürün alımı yaparken, bunun sadece 46 bin tonunu domates oluşturdu. 2018 yılında ortaklarından 1700 ton domates alımı yapılırken, 2019 yılında bu alım yüzde 2 bin 483 artarak 46 bin tona çıktı.  Sadece balda 11 defa hile yapmış! Skandal atamayı nasıl savundular?

Çiftçi ortaklardan alınan ürünlerde 2018 yılına göre yüzde 75’lik artış olurken, bunun önemli bir kalemini sadece domates oluştururken, bazı bakliyat ürünlerinin düşmesi ve bazı bakliyat ürünlerinde ise kısmi bir artış olması çiftçi ortakların ürünlerinin nasıl değerlendirildiği konusunda soru işaretleri oluşturdu.

ÇİFTÇİ ORTAKLARDAN PATATES VE SOĞAN ALINMADI 

Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin SPK tarafından yayınlanan faaliyet raporunda çiftçi ortaklardan alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmaması da dikkat çekti.

Bilindiği üzere patates ve soğan çiftçinin en çok mağdur olduğu ürünlerin başında geliyor.

Tarım Kredi’nin bu ürünlerde bir görev almaması çelişkili bulunurken, bu durum marketlerde satılan patates ve soğanların çiftçi ortaklardan değil aracılardan alındığını gösteriyor.

Sadettin İnan/Milli Gazete

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde