Arabulucu senatörden PYD itirafı! ABD’den Türkiye’ye 3 aşamalı plan önerisi…

Arabulucu senatörden PYD itirafı! ABD’den Türkiye’ye 3 aşamalı plan önerisi…

Türkiye ile ABD arasında Suriye'de oluşturulması planlanan tampon bölge konusunda arabuluculuk  görevi üstlenen ABD'li senatör Lindsey Graham kritik görüşmelerin ardından Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

Arabulucu senatörden PYD itirafı! ABD’den Türkiye’ye 3 aşamalı plan önerisi…
16px
24px
19.01.2019 09:28
ABONE OLgoogle

Toplantıda konuşan Graham, "Obama büyük stratejik bir hata yaptı, PYD-YPG’yi silahlandırdı" dedi ve ABD'nin tampon bölge için oluşturduğu 3 aşamalı planı açıkladı.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere dün Ankara’ya gelen ABD’li senatör Lindsey Graham ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun hazır bulundu. Kabulde, Suriye bağlamındaki son gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi.

ABD’li Senatör Lindsey Graham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Fazıl Say’ın “Truva Sonatı” adlı eserinin Ankara prömiyerine katıldı. 

Akşam saatlerinde ise Erdoğan, ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ın “Truva Sonatı” adlı eserinin Ankara prömiyerine katıldı. ABD’li Senatör Lindsey Graham da Erdoğan’ın davetlisi olarak prömiyere katıldı.

‘Obama büyük stratejik hata yaptı’

Graham Ankara’da gerçekleştirdiği kritik görüşmelerin ardından bugün bir basın toplantısı düzenledi

Saat 10.30 başlayan toplantıda konuşan Graham. “PYD/YPG ile PKK arasındaki ilişki açıkça ortada.” dedi. Obama dönemi için de itirafta bulunan Graham,  “Obama büyük stratejik hata yaptı PYD-YPG'yi silahlandırdı” diye konuştu. 

Graham’ın açıklamalarından satır başları

Şimdi Başkan Trump Suriye'den çekilme kararı aldı. Ama bu çekilme üç amacı yerine getirmeli;

-IŞİD bitirilmeli
-İran'ın çeşitli adlar altında Suriye'nin kuzeyine yerleşmesi engellenmeli. İran'ın bölgedeki genişlemesi kontrol altına alınmalı
-Türkiye korunmalı ve Türkiye'nin başına bizim pyd'yi silahlandırarak açtığımız problem çözülmeli

‘İşte ABD’nin 3 aşamalı tampon bölge planı’

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford bir plan hazırladı ve bunu Türk askeri yetkilileri ile görüşüyor. Planın amacı Türkiye’nin Suriye'den gelecek terör saldırılarına maruz kalmaması ve kendini güvende hissetmesi.

Dunfort planı;

-PYD'yi Türkiye sınırından içeriye çekilmesini
-PYD'ye verilen ağır silahların geri alınmasını
– Sonrda bir tampon bölge oluşturup Türkiye’nin güvenlik endişelerini ortadan kaldırılmasını öngörüyor

Zeynep Gürcanlı/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde